Mansur Yavaş: Bir hafta içinde AYM’ye başvuracağız, amacımız AİHM'ye götürmek

Cumhuriyet Halk Parti (CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Yüksek Seçim Kurulu’nun baskı altında karar aldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Mansur Yavaş: Bir hafta içinde AYM’ye başvuracağız, amacımız AİHM'ye götürmek

Cumhuriyet Halk Parti (CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Yüksek Seçim Kurulu’nun baskı altında karar aldığını söyledi. Siyasi hayatı için şuanda herhangi bir şey düşünmediğini dile getiren Yavaş, bir hafta içinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunacağını ve AYM Başkanı Haşim Kılıç içinde gerekirse reddi hakim talebinde bulunacakları bilgisini verdi. Yavaş,"Ben de hukukçuyum. Geniş bir hukuk ekibi ile çalışıyoruz. Biz, AYM’ye başvuracağız. Amacımız bu seçimlerdeki hukuksuzluğu tespit etmek. Hataları yanlışları tespit etmek, ondan sonra da bunu AİHM’e açıkçası götürmek. Eğer biz bunu yapmazsak Türkiye’de birçok insan seçimlerin sonucundan emin değil ve şaibe duyuyor." dedi.

Yavaş, YSK’nın Ankara için verdiği karar sonrası basın toplantısı düzenledi. Yavaş toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı. “YSK’nın verdiği kararı siyasi baskı altında verdiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna Yavaş, “Ben YSK’ya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu olmak üzere birçok bakanın demeçleri ile baskı yaptığını düşünüyorum. Çok ağır sözlerle yüklendiler. Hatta Sayın Gökçek’in sözlerine bakarsanız “kendileri lehine YSK’da daha iyi bir kurum yok” diyor. Acaba ne demek istiyor? Bunun altında bir takım suçlamalar yatmaktadır. Bir kısım suçlamalar ve açıklamalarla YSK’yı baskı altına almışlardır. YSK’nın iki gün içerisinde verdikleri karar için çelişki ortadadır.” cevabını verdi.

“PARTİ HARİCİNDE RESMİ BİR GÖREVİM YOK”

“Bundan sonraki süreçte siyasi hayatınızla ilgili ne yapacaksınız?” sorusuna ise Yavaş şu cevabı verdi: “Şuanda siyaseten CHP’ye üyelik kaydım devam etmektedir. Bu işler sonuçlanmadan herhangi başka bir şey düşünecek durumda değiliz. Zaten önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimleri var, ondan sonra da genel seçimler var. Partide, bunun haricinde resmi bir görevim yok.”

BİR HAFTA İÇİNDE AYM’YA BAŞVURACAĞIZ”

AYM’ye bireysel başvuru yapılamayacağı yönündeki açıklamaları da değerlendiren Yavaş, “Türkiye’de yargı işleri bir garipleşti. Bu hükümet AYM’ye bireysel başvuru hakkını bütün vatandaşlarına tanıdı. Fakat kimin ne zaman başvuracağını da kendileri kontrol etmek niyetinde. Hatta bu da yetmiyor AYM’nın ne karar vereceğini de şimdiden açıklıyorlar. Birçoğu ortaya çıkıyor “AYM’ye gidilemez” diyor. AYM’ye gidilirse reddedilir” diyor. Sizin göreviniz Mansur Yavaş’ın AYM’ye ne zaman, nasıl gideceğini tartışıp, aynı zamanda AYM’nın aynı zamanda ne karar vereceğini siz nereden biliyorsunuz? Ben de hukukçuyum. Geniş bir hukuk ekibi ile çalışıyoruz. Biz, AYM’ye başvuracağız. Amacımız bu seçimlerdeki hukuksuzluğu tespit etmek. Hataları yanlışları tespit etmek, ondan sonra da bunu AİHM’e açıkçası götürmek. Eğer biz bunu yapmazsak Türkiye’de birçok insan seçimlerin sonucundan emin değil ve şaibe duyuyor. Bundan sonra yapılacak seçimlerde de, şaibe devam edecektir. En azından bunun önüne geçilmesini istiyoruz. Hatalarının ortaya konulmasını, hakkın yerini bulmasını istiyoruz. AYM’ye hangi yollardan gideceğimi basınla ayrıntılı şekilde paylaşacağız. Zaten bir aylık bir süremiz var. Bir hafta içinde başvururuz. Geciktirmeyi düşünmüyoruz.” dedi.

“CHP teşkilatının sandık müşahitliği konusundaki katkısını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna ise “Biz sadece gönüllere üzerinde değil tabi ki, partinin bütün görevlileri sandık başındaydı, ancak çok az da olsa bir kısmının sandık başına gitmediğini bunların gönüllüler vasıtası ile takviye edildiğini biliyorum.” cevabını verdi.

“REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNACAĞIZ”

Melik Gökçek’in, AYM Başkamı Haşim Kılıç ile görüşmesini de değerlendiren Yavaş, “Bence olağan değil. Melih Bey'in başka ziyaretleri de olağan değil seçimden sonra. Bunlarla ilgili de, yakında ayrıntılı açıklama yapacağı yapacağız. YSK’dan birileri ile beraber oldu mu? Onlarla bir başka yeri ziyarete gidip gitmediği hususlarını ayrıntılı şekilde araştırıyoruz. Hâkim önüne gelmesi muhtemel dava ile ilgili olarak, davanın tarafları ile görüşemez. Yine bu konularda AYM’ye müracaatımızın kabul edilip edilmemesi ya da Haşim Kılıç ile ilgili müracaatımız sırasında reddi hâkim talebimizle başvurup başvuramayacağımızı, önümüzdeki hafta kararlaştıracağız.” ifadelerini kullandı.

“Seçimler önce “Ankara’ya yüzün üzerinde silahlı kişi gelecek” uyarısında bulunmuştunuz? Melih Gökçek de liderlere suikast olabilir dedi. Seçimler bitti Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı gerçekleştirildi. Saldırganın AK Partili olduğu ortaya çıktı. Bu konu ile ilgili değerlendirme almamız mümkün mü?” yünündeki soruya ise şu cevabı verdi: “Dün akşam ortaya çıkan haberler var. Kendisinin AK Parti üyesi olduğu, ihraç edildiği ancak bir takım ekonomik ilişkilerden bahsediliyor. Bunlar ayrıntılı bir şekilde savcılar tarafından incelenecek ve suikastın arkasında olan isim varsa bunlar tespit edilecek. Organize bir şey olup olmadığı tespit edilecek.”

“GÖKÇEK O KOLTUKTA ZOR OTURACAK”

AYM’nın yapılacak bireysel başvuru hakkında da bilgi veren Yavaş açıklamasını şöyle tamamladı: “AYM’ye bu konu da bir karar verecek. AYM bireysel başvurularla ilgili henüz içtihat oluşturacak kadar dosya görüşmedi. Oraya başvurulan birçok kararın hepsi “bizim yetkimiz yok denerek” geri çevriliyor. Vatandaşta yanlış başvuruyor. Ancak AYM biraz bakanların “gidemezsiniz” dediği karar üzerinde vereceği bir karar var. Hukuksuzluğu tespit ettiği zaman herhalde 'YSK bir şey yapacaktır' diye düşünüyorum. Yapmazsa da bu seçim şaibeli kalacaktır. Gökçek, o koltukta zor oturacaktır.”
CİHAN

Yorumlar