Mansur Yavaş: Adaletin tecelli etmesi için seçimler iptal edilmeli

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş, 12 bin 334 sandıktan 6 bin 240 sandıkta hata tespit edildiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Mansur Yavaş: Adaletin tecelli etmesi için seçimler iptal edilmeli

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş, 12 bin 334 sandıktan 6 bin 240 sandıkta hata tespit edildiğini belirtti. Ankara’da seçimlerin şaibeli hale geldiğini ve iptal edilmesi gerektiğini kaydeden Yavaş, “Ankara seçimlerinde tam bir harami baskını yaşanmış ve adalet tecelli etmemiştir. YSK’ya başvurarak Ankaralının iradesinin sandığa yansıması için başvuru yapacağız.” dedi.

CHP Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Yavaş, seçim sonrası ortaya çıkan iddialar ve İlçe, İl ve Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim sonuçları hakkında verdiği kararlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Düzenlenen basın toplantısında ‘2014 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi Usulsüzlükler, hukuk-dışı uygulamalar’ adı altında sinevizyondan seçim sonuçlarıyla ilgili yaptıkları çalışmaları gösterdi. Yavaş, 15 sayfalık gerekçeli itiraz başvuru dilekçesi hazırladıklarını aktardı. Ankara’nın oyuna ve iradesine sonuna kadar sahip çıkmak için çalıştıklarını belirten Yavaş, sandığa yansımayan halkın iradesine sonuna kadar sahip çıktıklarını söyledi. “Ankara seçimlerinde tam bir harami baskını yaşanmış ve adalet tecelli etmemiştir. YSK’ya başvurarak Ankaralının iradesinin ortadan kaldırılması için başvuru yapacağız.” diyen Yavaş, adaletin tecelli edeceğine ve sandığın namusunun korunacağına inandıklarını kaydetti.

Demokrasi tarihinde böyle tartışmalı bir seçim daha yaşanmadığına dikkat çeken Yavaş, “Bakanların seçim sandıklarının başında müdahil olduğu, devletin ajansının siyasi operasyona hizmet ettiği, diğer ajansının karartıldığı ve Türkiye’nin imajının üçüncü dünya ülkesine dönüştürüldüğü bir seçimi hak etmiyoruz. Kamplaştıran siyasete karşı Başkent'e soluk aldırmaya karar verdik. Çabamız insanların sandığa yansıttığı iradesine sonuna kadar sahip çıkarak hukuku üstün kılma gayretidir. Bu mücadele baştan beri makam mücadelesi değil, ayrıştırıcı anlayışın Türk siyasetinden tasfiye mücadelesidir. Artık bu mücadele siyasi bir mücadele olmaktan çıkmış, helalle haramın, doğruyla yanlışın, demokrasinin mücadelesine dönüşmüştür. Ne hakkımızdan vazgeçeceğiz. Sandıkta kazandığımızı kirli masalarda, zulalarda elimizden almak isteyenlere karşı koyacağız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yaşanan seçimlerin birçok bölgede iptal edildiğine de değinen Yavaş, “Biliyoruz ki alınteri şaibeyi yenecek, siyaset kapkaça karşı direnenler kazanacaktır. Bugün Türkiye’de tartışmalar itirazlar söz konusudur. Bazı bölgelerde oyların 16 defa sayılmasına karar verilirken bazı bölgelerde seçimlerin iptal kararları çıkarken Ankara’da seçim gecesinde ihlalleri çok daha ortadadır. Kazanma uğruna her şeyi mübah gören zihniyet yüzünden sadece Ankara değil, Türkiye kaybedecek insanların hukuka ve demokrasiye olan inancı zedelenecektir.” dedi.

İlçe seçim kurullarına itiraz edilmesinin ardından yaşanan süreci anlatan Yavaş, “Daha sonra İl Seçim Kurulu’na itiraz ettik. Ancak seçim kurulları delliler ellerinde olmasına rağmen soyut iddia diyerek iptal etti. Bizler öncelikle yeniden sayım yapılsın, bir oy bile gerideysek helali hoş olsun. Ancak bunu test etme imkanımız kalmadı. Bunun için seçimin iptalini istiyoruz.” diye konuştu.

Yavaş, daha sonra seçimlerin iptali için YSK’ya verilen itiraz dilekçesinin gerekçelerini basın mensuplarıyla paylaştı. 12 bin 334 sandıktan 6 bin 240 sandıkta hata tespit edildiğini belirten Yavaş, söz konusu sandıklarda fahiş hatalar tespit edildiğini ve seçimin sonucuna etki edecek nitelikte olduğuna dikkat çekti.

Hatalı olan sandıklarda mühürsüz tutanaklar, geçersizlik sebebi belirtilmemiş tutanaklar, toplama ve kaydırma hatalı tutanaklar olmak üzere seçimlerde yaşanan hataları belirli başlıklar altında topladıklarını söyleyen Yavaş şöyle dedi: “Tutarsız hata 710, mühürsüz tutarsız 259, mühürsüz bin 208, mühürsüz ve gerekçesi geçersiz 922, mühürlü gerekçesiz geçersiz iki bin 686, toplama hatası 451 ve diğer 4, toplam 6 bin 240 tutanakta hata tespit ettik. YSK kayıtlarına göre ise mühürsüz tutanak iki bin 908 adet. Mühürsüz tutanaklardaki toplam oy rakamı 731 bin 556 oy mühürsüz tutanaklardan elde edildi. Geçersiz oylar da seçim sonuçlarına etki etmiştir. 124 bin 54 adet geçersiz oy vardır. 100 bine yakın oy muhtarlık pusulasının aynı zarfta konması nedeniyle geçersiz sayıldı. Ankara çapında geçersiz oylara ilişkin ciddi tutarsızlık ve seçim sonucuna etki edecek uygulamalar tespit edildi. Geçersiz oy arttıkça AKP’nin oyları da artmaktadır. Mühürsüz ve geçersiz oylar nedeniyle Ankara’da halkın iradesi sonuca tam yansımamıştır. YSK’dan seçimin iptaline karar vermelerini bekliyoruz.” CİHAN

Yorumlar