Malezya Başbakanı Rezak: Verdiğim sözü tuttum

Malezya Başbakanı Necib Abdül Rezak, Türkiye ile Malezya arasındaki stratejik ortaklık anlaşmasının imzalanması için Türkiye’ye geldi.

Google Haberlere Abone ol
Malezya Başbakanı Rezak: Verdiğim sözü tuttum

Malezya Başbakanı Necib Abdül Rezak, Türkiye ile Malezya arasındaki stratejik ortaklık anlaşmasının imzalanması için Türkiye’ye geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ocak ayında yaptığı ziyaret sırasında kendisine bir söz verdiğini söyleyen Rezak, “Kendisine verdiğim sözde, ‘Eğer ortaklık anlaşması yapılırsa en kısa süre içerisinde ben de ikinci ziyaretimi çok büyük memnuniyetle yaparım.’ demiştim. Başbakan sözünü tuttu. Ben de sözümü tutup Türkiye’ye geldim.” ifadelerini kullandı.

Malezya Başbakanı Mohd Necib Tun Abdül Rezak, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı(SETA) tarafından düzenlenen ‘Malezya-Türkiye: Küreselleşen Asya'da Stratejik Ortaklık’ paneline katıldı. Başbakan Rezak, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve Asya’nın gelecek dünya sistemi içerisinde alacağı roller hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Malezya’nın Güney Doğu Asya’da tek bir pazarın oluşturulmasını desteklediğini söyleyen Başbakan Rezak, Asya Ekonomik Topluluğu’nun daha fazla bölge içerisindeki vatandaşları içermeyi düşündüğünü değindi. “Daha fazla işbirliğinin sağlayacağı faydalar Asya’nın sınırlarını aşmakta. Bu ortaklığın tamamlanmasını istiyorum. Dünya ülkeleri için fayda sağlayacak ve bölgesel işbirliği sayesinde dünyanın en büyük 3 ticaret bölgesi bir araya gelecek.” diyen Rezak, Türkiye ve Malezya arasındaki serbest ticaret anlaşmasının da son derece önemli olduğunu söyledi. Rezak, “Bu anlaşma önümüzdeki yıllarda çok fazla fayda getirecek. Ekonomik entegrasyona da çok fazla fayda sağlayacak. Türkiye, Avrupa’daki pazarlara çıkış yolu. Malezya’da da çok fazla potansiyel var. Ben Erdoğan’a söz vermiştim Malezya ziyareti sırasında. Kendisine verdiğim sözde, ‘Eğer bir anlaşma yapılırsa en kısa süre içerisinde bende ikinci ziyaretimi çok büyük memnuniyetle yaparım.’ demiştim. Başbakan sözünü tuttu. Bende sözümü tutup Türkiye’ye geldim.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’yi 2011 yılında ziyaret ettiği sırada kendisine 30 yıl sonra Malezya Başbakanının Türkiye’ye geldiğini söylediklerini hatırlatan Rezak, “Siz daha çok batıya, biz daha çok doğuya yöneldiğimiz için böyle bir şey vardı, ancak bu çok fazla uzun sürmeyecek. Yüksek gelir grubuna ulaştıkça ekonomik işbirliği ile ilgili fırsatlar daha da artıyor. Bu bir zaman meselesi. Birlikte hareket etmemiz de zaman yönünden önemli. Bu yılın başında Erdoğan şunu söyledi. Kendisi iki ülke arasındaki ilişkileri 3 katından fazlaya çıkarmak istediğini söyledi. Ben biraz kaygılıydım. Emin olamadım. Ancak kendisi çok kararlıydı. Ben de bundan geri kalmak istemedim. Dedim ki, ‘Başarmaya çalışalım.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Türkiye ile Malezya arasındaki ekonomik ve kültürel değerlerini geliştirmek adına önemli bir ziyaret olduğunu ve yapılacak anlaşmaların iki ülke arasındaki işbirliğini geliştireceğine inandığını belirtti. Davutoğlu şöyle devam etti: “Başbakan olarak Türkiye’ye hoşgeldiniz diyeceğimi hiç düşünmezdim. Bu benim hiç aklıma gelmezdi. O dönem bunu birisi söylese kader derdim. Bu bize ek bir sorumluluk getiriyor. Türkiye ve Malezya iki büyük ülke ve millet. Bu iki ülke dünya barışına katkıda bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet dönemlerine kadar 1471 yılında Mansur Şah arasında ticaret anlaşması imzalandığı noktaya kadar gidiyor. Biz yüzyıllar sonra serbest ticaret anlaşmasını imzalıyoruz.” CİHAN

Yorumlar