Madenci Başbakan'a seslendi: Bin liraya 4 çocuğu nasıl geçindireyim

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir Seferihisar'daki Efes 2014 tatbikatının ardından Soma'da 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasında 51 kişinin toprağa verildiği İzmir Kınık'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. İzmir'den helikopterle...

Google Haberlere Abone ol
Madenci Başbakan'a seslendi: Bin liraya 4 çocuğu nasıl geçindireyim

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir Seferihisar'daki Efes 2014 tatbikatının ardından Soma'da 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasında 51 kişinin toprağa verildiği İzmir Kınık'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. İzmir'den helikopterle geldiği Kınık'ta Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasında hayatını kaybeden ve Kınık ve çevresinde ikamet eden 60 madencinin yakınıyla görüştü. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda madenci yakınlarının Başbakan'dan iş ve ev talebinde bulundukları, istekleri Başbakan'ın not aldığı öğrenildi. Görüşmenin yapıldığı Kınık Öğretmenevi'den yaklaşık 500 metre uzaklıktaki Kınık Belediyesi'ne geniş güvenlik önlemi eşliğinde yürüyen Başbakan Erdoğan ile bazı vatandaşlar arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Bazı vatandaşlar, Başbakan Erdoğan'a, "Başbakanım, bin liraya çalışıyoruz. Çalışanlar da çok önemli, bin liraya çalışılmaz, bin liraya 4 tane çocuğu nasıl geçindireyim. Bin liraya ben çalışmak istemiyorum. Buna da önlem alın." talebinde bulundu. Başbakan Erdoğan'ın kendisinden talepte bulunan vatandaşa, yasa hazırlığı yaptıklarını söylediği duyuldu. Bazı maden çalışanları da taşeron sisteminden şikayet etti.

Başbakan Erdoğan, olaylı geçen Soma ziyaretinin ardından bugün ikinci kez bölgeye geldi. Bu kez Soma'nın komşu ilçesi Kınık'a gelen Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın ziyareti geniş güvenlik önlemi altında gerçekleştirdi. Erdoğan, Kınık ve Bergama ilçeleri ile köylerinde ikamet eden ancak Soma'daki facianın yaşandığı madende şehit olan 60 madencinin 120 yakınıyla Kınık Öğretmenevi'nde görüştü ve talep ve sıkıntılarını dinledi. Madenci yakınları içeriye listelerdeki isimlere göre tek tek kimlik kontrolü yapılarak alındı. Görüşmede hayatını kaybedenler için Kuran'ı Kerim okundu ve katılanlara pide ve ayran ikram edildi. Başbakan Erdoğan daha sonra ailelerle görüştü. Erdoğan'ın, madencilerin yakınlarına tek tek söz vererek dinlediği ve taleplerini not aldığı öğrenildi. Madenci yakınlarının Erdoğan'dan ev, iş ve madenlerdeki çalışma şartlarının iyileştirilmesini istediği belirtildi. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından madenci yakınlarıyla vedalaşan Erdoğan, öğretmenevinden ayrılarak yaklaşık 500 metre mesafedeki AK Partili Kınık Belediyesi'ni ziyaret etti. Koruma ordusu eşliğinde belediyeye yürüyen Erdoğan, zaman zaman durarak vatandaşları dinledi. Madenci olduğunu söyleyen bir vatandaş, "İçimizdeki taşeronu kaldırın" dedi. Bir başkan madenci de, Başbakan Erdoğan'a, "Başbakanım, bin liraya çalışıyoruz. Çalışanlar da çok önemli, bin liraya çalışılmaz, bin liraya 4 tane çocuğu nasıl geçindireyim. Bin liraya ben çalışmak istemiyorum. Buna da önlem alın." talebini iletti. Başbakan Erdoğan'ın kendisinden talepte bulunan vatandaşa, yasa hazırlığı yaptıklarını söylediği duyuldu. Bazı maden çalışanları da taşeron sisteminden şikayet etti. Bir kişi de, "Rapor aldığımızda sorun yaşıyoruz, bizi işe geri almıyorlar." dedi. Yaklaşık yarım saat Kınık Belediyesi'nde kalan ve burada da bir madenciyle görüştüğü öğrenilen Erdoğan, daha sonra helikopterle Kınık'tan ayrıldı.

CİHAN

Yorumlar