''Maalesef siyasi partilerimiz bol keseden dağıtıyor''

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) 14. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katıldı.

Google Haberlere Abone ol
''Maalesef siyasi partilerimiz bol keseden dağıtıyor''

Toplantının açılışında konuşma yapan Ali Babacan, "İstikrarın olmadığı dönemleri de biraz unutmaya başladık gibi geliyor. Hep böyleydik gibi bir hissiyat, iş dünyasında, toplumda da yaygınlaşıyor. Hele hele yeni nesiller, bugün 18-20 yaşın altındaki nesiller, 2001 krizi diye bir kavram yok. Bankaların yarısı batmış, milli gelirimizin yarısını kaybetmişiz, dolar kuru 3', 4'e katlanmış… Böyle bir kavram yok. Hep böyleydik gibi bir hissiyat var. Bu doğru değil. Allah korusun, siyasi istikrar zemini bir gevşerse, bir zayıflarsa, hele hele Türkiye gibi cari açığı olan bir ülkenin ekonomisinde ki tablo çok hızlı bozulur" açıklamasında bulundu.
Babacan seçim dönemine değinerek, "Şimdi seçim dönemindeyiz ya, bakıyoruz açıklamalara sanki bu ülkenin bütçesi yok, sanki böyle bir kavram yok Türkiye'de, bir kenarda hazır petrol parası, doğalgaz parası varmış gibi maalesef siyasi partilerimiz bol keseden dağıtıyor. Böyle bir şey yok. Onlar yapılsa ne olur? Diyorlar ya 'asgari ücreti şöyle yapacağız, memur maaşını…'. Doğru Türkiye'de olmuş, yüzde 50 zam verildiği dönemler olmuş, asgari ücret yüzde 50 artmış ya da memur maaşlarına yüzde 50-80 zam yapıldığı dönemler olmuş. Ama arkadan gelen enflasyon bunların hepsini silip götürmüş. Dolayısıyla bunlara dikkat etmememiz gerekiyor, akıllı olmamız gerekiyor. İstikrarı öncelememiz gerekiyor ki önümüzdeki dönem Türkiye'nin başarılarını artırdığı bir dönem olsun, Allah korusun geri gittiği bir dönem olmasın" dedi.
Kobi Forumu
Ali Babacan, Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığının seçimle elde edilen bir pozisyon olduğunu belirterek, "Biz 3 yıl önce aday olduk. O dönem tabi Türkiye'nin dış algısı daha farklı bir noktadaydı ve büyük bir kabulle başkan seçildik 2015 için. Dönem başkanlığımızın önceliklerini açıkladık" ifadesinde bulundu.
Babacan, tüm dünyayı kapsan bir G-20 olması gerektiğini vurguladıklarını söyleyerek, "KOBİ'lere özel önem verilmesi lazım dedik ve dünya KOBİ forumunun kurulmasını önerdik. Kısmet olursa bu hafta cumartesi günü, burada İstanbul'da merkezinin olacağı Dünya KOBİ Forumu inşallah açılışını gerçekleştirmiş olacak. Hemen önümüzde ki cumartesi günü" şeklinde konuştu.
''Bir Katılım Bankamızın Bilançosu Oldukça Küçüldü''
Ali Babacan, katılım bankaların konusuna da değinerek, "2014 yılı sıkıntılı bir yıl oldu. Bir katılım bankamızın bilançosu oldukça küçüldü, iş hacmi yarı yarıya düştü. Dolayısıyla sektörün toplam büyüklüğüne baktığımızda 2014 yılı biraz yanıltıcı sonuçlar verebiliyor. Bu genel trendi bozan bir şey değil. Genel tren inşallah hep iyi olacak. 2014 öyle özel bir yıl oldu, ona göre istatistikleri okumamızda fayda var. Fakat buna rağmen sonuçlar fena değil. Ama yüzde 5 küçük bir oran" diye konuştu.
Megabank
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Megabank isimli bir önemli projelerinin olduğunun altını çizerek, "İslam Kalkınma Bankası'nın son 3-4 yıldır üzerinde çalıştığı, çalışmaların bir dönem hızlanıp yavaşladığı, hatta zaman zaman durduğu bir dönemi geçirdik" dedi. Babacan, Megabank ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha sonra hem Türkiye'nin, hem de Endonezya'nın bu işi sahiplenmesi ile yeniden bu projeyi canlandırdık.  Türkiye, Endonezya ve İslam Kalkınma Bankası'nın üçlü olarak üzerinde geliştireceği bir proje olarakta, geçtiğimiz ay Sayın İslam Kalkınma Bankası Başkanı ile Endonezya Maliye Bakanı ile yaptığımız toplantıda bunun yol haritasını çizdik. Bu Megabank, ne yapacak, ne amaçla kurulacak? En önemli fonksiyonlardan bir tanesi likidite yönetimi. Bir bakıma dünyadaki bütün katılım bankalarının merkez bankası olarak çalışacak bir fonksiyon yüklemek istiyoruz. Çünkü pek çok ülkede merkez bankaları, bizim merkez bankamızda dahil katılım bankacılığının hassasiyetlerine göre pek iş yapmıyor. Dolayısıyla tereddütler oluşuyor. Merkez bankalarıyla ilişkilerde tereddütler oluşuyor. Bu Megabank, katılım bankacılığının ruhuna çalışma prensiplerine uygun bir şekilde kurulur ise ve güçlü bir sermaye, güçlü bir likidite ile kurulursa, biz en baştan Türkiye olarak en az 300 milyon dolar koyarız dedik. Daha da gerekirse daha da ekleriz sadece sermaye olarak. Endonezya hemen 'biz de hazırız' dedi. Özel bazı kuruluşlardan da 'biz de katılırı' diye öneriler var. Bunun çalışmasını yoğunlaştırdık. Başladık diyemiyorum, zaten 3-4 yıldır masada bu konu var ama baktık ki proeje biraz yavaş yürüyor… İslam coğrafyasında Endonezya en doğudaki  ülke, Türkiye en  batıda, büyük ekonomiler. Eğer biz başlatırsak diğer ülkelerde gelir ümidiyle bu çalışmaya başladık. Aynı zamanda bir yatırım bankacılığı fonksiyonu da üstlensin istiyoruz bu Megabank."

Yorumlar