"'Kürtse ölümü hak etmiştir' anlayışıyla katliamı gizlemeye kimsenin hakkı yok"

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Uludere olayını unutturmayacaklarını belirterek Roboski ile yüzleşilip helalleşilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
"'Kürtse ölümü hak etmiştir' anlayışıyla katliamı gizlemeye kimsenin hakkı yok"

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Uludere olayını unutturmayacaklarını belirterek Roboski ile yüzleşilip helalleşilmesi gerektiğini söyledi. "Kürt ise ölümü hak etmiştir." anlayışıyla katliamı gizlemeye kimsenin hakkı olmadığını kaydetti.

Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen Demir Çelik, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayına ilişkin Askeri Savcılığın verdiği kararı eleştirdi. Roboski'nin karartılmaya çalışıldığını, unutturulmaya çalışıldığını dile getiren Çelik, bu olayı asla unutmayacaklarını ifade etti. Roboski ile yüzleşilip helalleşilmesi gerektiğini dile getiren Çelik, kararın hukuk dışı olduğuna dikkat çekti.

Sınır ötesi askeri operasyon, savaş tezkeresinin düşmana karşı verileceğini belirten Çelik, 34 insanın hukuk dışı bir şekilde bombalanarak öldürülmesinin izahının olmayacağını vurguladı. "Kürt ise ölümü hak etmiştir." anlayışıyla katliamı gizlemeye kimsenin hakkı olmadığını kaydetti.

Bilinerek ve isteyerek yapılan bu katliama takipsizlik verilmesinin ahlak dışı olduğunu dile getiren Çelik, sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasanın hemen yapılmasını istedi. Kararı kınadığını anlatan Çelik, unutturmamak için tüm demokratik ve hukuk yollarını kullanacaklarını ifade etti.

Çelik, iktidarın Meclis'e sevk ettiği HSYK'nın yapısını değiştirecek düzenlemeyi de değerlendirdi. 12 Eylül 2010 Referandumu'nu boykot eden bir taraf olduklarını hatırlatan Çelik, o dönem AK Parti iktidarını HSYK konusunda uyardıklarını kaydetti. Çelik, "Herşey manidardır, herşey hukuk kaidelerine göre yürümüyor. Söz konusu iktidarın kendini garanti altına alacak düzenleme yapmak; bu demokratik değil." şeklinde konuştu.

Ülkenin yeniden geçici adımlarla kaybedecek zamanı olmadığına dikkat çekti. "Zamanı, kaynağı, emeği, israf etmeye, tüketmeye hiçkimsenin hakkı yok." diyen Çelik, yeni bir hukuk devletiyle Anayasa'nın inşasının gerektiğini belirtti. Çelik, zamanı öldürmemek, kaynağı, emeği israf etmeden günümüz hukuk normlarına uygun adımları atmak gerektiğini ifade etti.

Herşeyden önce yeni Anayasa'yı önemsediklerini vurgulayan Çelik, Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması, özgürlükleri esas alan, devlete karşı bireyin özgürlüklerini esas alan bir anlayış istediklerini söyledi. CİHAN

Yorumlar