Kürt seçmen CHP'ye neden küs?

CHP Genel Başkanı CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talebi üzerine, 'Kürt seçmen CHP'ye neden Küs?' başlıklı 6 sayfalık bir rapor hazırlandı.

Google Haberlere Abone ol
Kürt seçmen CHP'ye neden küs?

Adıyamanlı bulunan Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy sebebi ile hazırlanan 6 sayfalık raporda en dikkat çeken tespit ise seçmenin bilhassa CHP'yi 'Ankara partisi' olarak algılaması ve halkın arasında yeterince yer alınmadığına inanıyor olması.

Bir ay evvela CHP önderi Kılıçdaroğlu'na teslim edilen raporda, Doğu ve Güneydoğu'nun 12 Eylül öncesinde CHP'nin kalesi konumunda bulunduğu söylendi.

1984 yılında PKK'nın silahlı eylemlere başlaması ise Kürt siyasetinde yeni bir çağın kapısını araladığı, Kürt siyasetçilerin adresinin CHP geleneğinden gelen SHP bulunduğu belirtilen raporda "SHP, Milletvekili Genel Seçimlerinde Kürt siyasetçileri namzet gösterince, Kürtlerden oy edinmeyi sürdürdü. Ancak, SHP listelerinden seçilen Kürt milletvekillerinin Fransa'da düzenlenen 'Kürt Konferansı'na katılmaları Kürtleri ve solu yol ayırımına getirdi. İşte Kürt seçmenin CHP siyasetinden ilk kopuşu da burada başladı. SHP, 7 milletvekilinin partiden ihraç edilmesiyle alanda kan kaybetmeye başladı. 1990'ların başında tekrardan açılan CHP de, Kürtlerin merakını çekemedi" denildi.

DÜŞÜŞÜN NEDENLERİ

Raporda, Kürt seçmendeki algıya bakıldığında CHP'ye oy verilmemesinin nedenleri çarpıcı tesbitler var. Türkiye'nin can müşteri ve en ciddi sorununun Kürt meselesi olduğuna inan bölge seçmeni umumi şekilde CHP'nin bu süreçteki tutumunu doğru bulmuyor. CHP'nin hariç politikasını doğru ve yeterli bulmayan Kürt seçmen CHP'nin Suriye meselesi için ve ya Maliki sorununda bulunduğu bunun şeklinde Şiilere yönelik baskıları dile getirirken, öteki İslam coğrafyasında ve ya Avrupa'da Sünnilere ve öteki halklara yönelik baskılara yeterince değinilmemesini eksiklik şekilde değerlendiriyor.

Seçmen özllikle CHP'yi, 'Ankara partisi' şekilde algılıyor, halkın arasında yeterince yer alınmadığına inanıyor.

ADAY ÖNERİSİ İSTEDİ

Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy, raporu Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun talebi ile hazırladığını ve kendisine teslim ederken başlıkları okuduğunu söyledi. Tüy, "Benden seçim için önerebileceğim adayları sordu, ben de kendisine bir takım adlar verdim" dedi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar