Korutürk'ten Koru'ya tepki: Akşam oturmasına mı gittiler, pikniğe mi çıktılar?

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun "Rehin değiller" açıklamasına tepki gösterdi. "Akşam oturmasına mı gittiler, pikniğe mi çıktılar? Böyle bir şey olabilir mi? Aldılar bunları bağladılar,...

Google Haberlere Abone ol
Korutürk'ten Koru'ya tepki: Akşam oturmasına mı gittiler, pikniğe mi çıktılar?

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun "Rehin değiller" açıklamasına tepki gösterdi. "Akşam oturmasına mı gittiler, pikniğe mi çıktılar? Böyle bir şey olabilir mi? Aldılar bunları bağladılar, götürdüler." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 104. birleşimi saat 15.00'te yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiyor. Milliyetçi Hareket Partisi Grubu önerisi lehinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, konuyu tartışmadan geçiştirme imkânı olmadığını ifade etti.

Korutürk, şöyle devam etti: "Dışişleri Bakanı dedi ki 'Liderleri dolaşacağım, liderlere bilgi vereceğim. Bu konuda bir tartışma açarsak onlarla ilgili zorluk olabilir.' Rehine demiyor Dışişleri Bakanı nedense, misafir mi diyor, ne diyorsa. Buna hiç katılmıyoruz çünkü onlarla ilgili zorluğun çok ötesine geçtik. Bakın, beş gün geçti, altıncı günün içindeyiz. Koskoca bir başkonsolosluk aileleriyle birlikte, çoluğuyla çocuğuyla birlikte, hatta kedi köpeğiyle birlikte toparlanmış, başkonsolosluk binasının dışına götürülmüş, hâlâ Bakan Yardımcısı, Bakan 'Biz buna rehine gözüyle bakmıyoruz.' diyor. Ne gözüyle bakıyorsunuz? Akşam oturmasına mı gittiler, pikniğe mi çıktılar? Böyle bir şey olabilir mi? Aldılar bunları bağladılar, götürdüler. Bunların içinde görev yapmış oldukları Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğunu başka maksatla kullanmaya başladılar. Türkiye Cumhuriyeti toprağının üzerindeki bayrak direğindeki bayrağı indirdiler. Bütün bunları gördükten sonra 'Rehine gözüyle bakıyoruz, bakmıyoruz; bu zararlı olur, zararlı olmaz…' bu kabul edilebilir bir şey değil."

"Terörle diplomatik çaba oluyor mu? Terörle diplomasi bağdaşıyor mu?" diye soran Korutürk, diplomatik yol diye bir şeyin söz konusu olmadığını vurguladı. Yapılan müzakerelerin kiminle yapıldığının anlatılması gerektiğini belirten Korutürk, "Yanlış adamlarla yanlış işler yapmaya kalkarak oradaki insanlarımızı tehlikeye sokuyorsunuz. Konsolosluğun personeli, şoförler, termik santral personeli, henüz bilmediğimiz kimseler, şimdi bunlara bir de Türkmenler ilave oldu. Türkiye'nin tabii ki birinci önceliği oradaki insanlarını kurtarmak. Onların canlarının kurtarılması için biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak elimizden gelen her türlü katkıyı yapmaya hazırız uzmanlığımızla, temaslarımızla, kontak noktalarımızla, bunun içerisine yardımcı olmaya hazırız ama bu 'Yardımcı olmaya hazırız.' demek, 'Hükûmetin bu konudaki çok ağır sorumluluğunu görmezden geliriz.' demek değil. Hükûmetin fevkalade yanlış bir politikayla Suriye'de giriştiği rejim değiştirme çabası başarısızlıkla sonuçlandı, bunu herkes biliyor ama rejim değiştirme çabasını zorlamak için oraya dünyanın silahlı örgütü getirildi. O örgütler de silahlarla beslendi. Şimdi bu silahlar bize dönmüş durumda ve şimdi bu silahlar Irak'ta bizim başlangıçtan itibaren Türkiye olarak en korktuğumuz şeyin meydana gelmesine yol açtı." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin böyle bir durumla çok sık karşılaşmadığını dile getiren Korutürk, "Bu durum ciddi bir tedbirsizlik sonucu meydana gelmiş bir durum. Bağdat Büyükelçiliğinin de, Halep Başkonsolosluğunun da tahliye planları ne durumdadır, onları da bilmek herhâlde bizim hakkımız." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar