Korutürk: Siyasilerin 'şu kapatılmalıdır, bu açılmalıdır' tavrı demokratik değil

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, AK Parti iktidarının yurt dışındaki Türk okullarını kapatma girişimleriyle ilgili "Bakanların, siyasi adamların 'Şu kapatılmalıdır, bu açılmalıdır' şeklinde tavır takınmaları doğru birşey değil, demokratik de değ.

Google Haberlere Abone ol
Korutürk: Siyasilerin 'şu kapatılmalıdır, bu açılmalıdır' tavrı demokratik değil

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, AK Parti iktidarının yurt dışındaki Türk okullarını kapatma girişimleriyle ilgili "Bakanların, siyasi adamların 'Şu kapatılmalıdır, bu açılmalıdır' şeklinde tavır takınmaları doğru birşey değil, demokratik de değil. Türkiye eğer bir hukuk devletiyse Türkiye'deki hukuk devleti hususuna da uymuyor." dedi.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin sorularını cevaplayan emekli büyükelçi Korutürk, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun büyükelçilik ve temsilciliklere, yurtdışındaki Türk okullarının kapatılması için girişimde bulunulması talimatını vermesini değerlendirdi. Dışişleri Bakanı'nın bundan birkaç ay önce bu okulların desteklenmesi için büyükelçiliklere talimat verdiğini anlattığını hatırlatan Korutürk, bakanın bu okulların desteklenmesi için bulundukları ülkelerde büyükelçilikler açtıklarını söylediğini aktardı. "O günkü tutum ile bugünkü tutum arasında çok ciddi fark var." diyen Korutürk, "O dikkat çekiyor tabi. Ayrıca büyükelçiliklerin sadece tek maksatla bu okullar için açılmış olmasını da açıkçası biz çok yadırgamıştık. Onun için Dışişleri Bakanının bu tutumunu garipsiyorum. Eğer yasal bir işlem varsa, bunlar yasal işlemle yapılması gereken şeyler. Bakanların, siyasi adamların 'Şu kapatılmalıdır, bu açılmalıdır' şeklinde tavır takınmaları doğru birşey değil, demokratik de değil. Türkiye eğer bir hukuk devletiyse Türkiye'deki hukuk devleti hususuna da uymuyor. Bir şikayeti varsa, şikayetini suç duyurusunda bulunur, ona göre gereği yapılır." diye konuştu.

"SIKINTIYI HUKUK YOLUNDAN ÇÖZMEK LAZIM"

Rahmetli Turgut Özal, Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel başta olmak üzere birçok devlet yetkilisinin bu okulların açılması için girişimde bulunmasına karşın şimdi Başbakanın Türk okullarının kapatılması için girişimde bulunmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Korutürk, "Sayın Ecevit'e, Demirel'e gitmeye gerek yok; kendileri de yaptılar. Kendilerinin daha önceki tutumu ile bugünkü tutumu açık şekilde çelişiyor. Açık şekilde çelişmesinin dışında da bu gibi şeylerde eğer bir şikayeti varsa hükümetin, o şikayetlerini yasal yollardan yapması lazım. Bu tür girişimler doğru girişimler değil." karşılığını verdi.

Türk okullarını kapatma girişiminin 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla bir ilgisinin olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Korutürk, "Muhtemelen vardır zaten. Bu okullardan bağlantısız olarak 17 Aralık'ta ortaya çıkan durumun çok açık şekilde, çok etraflı şekilde Türkiye'de araştırılması, soruşturulması, mahkeme önüne taşınması lazım. Meclis açıldığında biz fezlekelerle takip edeceğiz bunu. Bu durumun ne seçimle alakası var, ne siyasi durumla alakası var, ne bu okulların takip edilmesi kapatılmasıyla vesaire girişimlerle alakası var. Bu apayrı bir durum. Bunun üzerinde durmak lazım ve durulacak. Onun için onlar da muhtemelen bunun üzerini kapatmak için konuyu başta tarafa çekiyorlar. Bunlar tasvip edilecek tutumlar değil. Tutumların tutarlı olması lazım ve tutumların hukuk yolundan çözülmesi lazım. Neyse sıkıntı, o sıkıntıyı hukuk yolundan çözmek lazım." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar