Koru: Rehinelerin sağlık durumu iyi, pazarlık yok

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Musul'da rehin alınan konsolosluk görevlileri ve diğer rehinelerin sağlık durumunun iyi olduğunu kötü bir muamele ile karşılaşmadıklarını bildirdi. Rehinelerin serbest bırakılmaları için fidye...

Google Haberlere Abone ol
Koru: Rehinelerin sağlık durumu iyi, pazarlık yok

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Musul'da rehin alınan konsolosluk görevlileri ve diğer rehinelerin sağlık durumunun iyi olduğunu kötü bir muamele ile karşılaşmadıklarını bildirdi. Rehinelerin serbest bırakılmaları için fidye istendiği iddialarını yalanlayan Koru, herhangi bir pazarlığın söz konusu olmadığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı'nda kameralara kapalı yapılan bilgilendirme toplantısında Koru şunları söyledi: "Irak’ta stabil yönetim kurulamadı. Maliki'nin mezhepsel yönetiminin diğer mezheplere baskısının bu sıkıntıda etkisi var. Bundan sonra IŞİD güçlendi, olaylar büyüdü ve günümüze geldi. Güvenliğimizi artırmıştık fakat olaylar hiç ummadığımız şekilde yerel güvenlik güçlerinin aniden çekilmesinden sonra konsolosluğumuzun tahliyesinde sıkıntı yaşandı. Olaylar başlayınca hemen tahliye talimatı verdik 'belgeleri hemen imha edin' dedik. Olaylardan önce konsoloslukta personel sayısını asgariye indirmiştik, çekirdek kadroyla görev yapıyorduk orada. 10 dakika içinde 'teslim olun yoksa biz gireceğiz' dediler; biz de gereğini yaptık Başbakan'la ve bakanımızla temasa geçtik ve bu şekilde karar alındı. Karşı konulması söz konusu değildi güvenlik gücümüzün sayısı sebebiyle. Oradaki güvenlik görevlilerimizin görevi böyle kalabalık gruplarıyla mücadele etmek değildir. IŞİD militanları içeri gidip görevlilerimizi dışarı çıkardılar ve arabalara bindirip götürdüler. Çarşamba günü 11.20'de vuku bulundu. 11.20'de personelimiz orayı terk etmek zorunda kaldı. Aldığımız bilgilere göre personelimiz hepsi bir yerde sağlıkları iyi personelimize ailesine karşı kötü muamele söz konusu değil, incitici bir şeyle karşılaştıklarına dair bizde bilgi yok. Görevlilerimiz ve aileleri bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz, bunun için çeşitli platformlarda temaslarda bulunuyoruz. Bekliyoruz. Pazarlık yok. Şunun karşılığında bırakacağız, diye bir şey söylemediler herhalde kendi içlerinden bir haber bekliyorlar. Konsolosluk personeli hakkında serbest bırakılmaları için bize ulaşan hiçbir talep yok. IŞİD'e silah yardımı tedavi, bir tek kanıt çıkmadı. Siz silah yardımı yapacaksınız, sonra onlar çıkıp size saldıracak böyle bir şey olabilir mi? Böyle bir yardım söz konusu değil. Tedavi meselesi de olmadı. 3 eş var. İki bebek var. Mahalli görevlilerin çocukları. 4'ü de oraya gelen vatandaşlar."

'Teslim olma kararı Başbakan’dan mı geldi?' sorusuna ise Koru şu cevabı verdi: "Başbakan yapılanın doğru olduğunu söyledi. Bize kaç kişi olduklarını ayrıntıları sordu. Biz de arz ettik o da yapılanın doğru olduğunu söyledi. Bütün bu olaylar 3-4 dakika içinde oldu."

CİHAN

Yorumlar