Koç: Başbakan, dava açarken kamu görevlisi, cumhurbaşkanı adayıyken değil

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde Başbakanlık'tan istifa etmemesini eleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Kanunu'nun, kamu görevi yapan kişilerin...

Google Haberlere Abone ol
Koç: Başbakan, dava açarken kamu görevlisi, cumhurbaşkanı adayıyken değil

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde Başbakanlık'tan istifa etmemesini eleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Kanunu'nun, kamu görevi yapan kişilerin görevlerinden istifa etmesi gerektiğine işaret ettiğini vurgulayan Koç, YSK’nın 11 Temmuz’da kanunları uygulaması gerektiğini savundu. Koç,“Cumhurbaşkanlığı seçim kanunu açık. 6271 Sayılı Yasa'nın 11. maddesinde, ‘Cumhurbaşkanlığına aday olan kişi adaylığı kesinleştiği andan itibaren eğer kamu görevi yürütüyor ise kamu görevi bitmiş sayılır.’ Sen millete dava açarken kamu görevi yürüttüğünü söylüyorsun. Şimdi yasada da kanun gereği kamu görevi yürüten adayların görevlerinden ayrılırlar gerekçesi var. Şimdi bu deve mi, kuş mu?” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç, Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı seçimleri konusunda Başbakan Erdoğan’ın kamu görevi yaptığı için adaylıktan çekilmesi gerektiğin söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Koç, “Kanun açık, net ve anlaşılır olmasına karşın, Başbakanlık görevi bir kamu görevidir. Cumhurbaşkanlığı seçim kanunu açık. 6271 Sayılı Yasa'nın 11. maddesinde, ‘Cumhurbaşkanlığına aday olan kişi adaylığı kesinleştiği andan itibaren eğer kamu görevi yürütüyor ise kamu görevi bitmiş sayılır.’ Bu kamu görevi yürütemez demek. 11 Temmuz’da adaylıkların kesinleşeceği tarih. Ben de dâhil, birçok gazeteci ve siyasetçiye, ‘Kamu görevi yürüten Başbakan’a hakaretten.’ Sen millete dava açarken kamu görevi yürüttüğünü söylüyorsun. Şimdi kanun gereği kamu görevi yürüten adayların görevlerinden ayrılılar gerekçesi var. Şimdi bu deve mi kuş mu?” dedi.

“YSK YASAYI UYGULAMALI”

Türkiye’de yargı bağımsız ise YSK’nın bunu uygulamak durumunda olduğunu ifade eden Koç, “Devletin, valisi, kaymakamı, müdürü emredersin diye görev peşinde. Örtülü ödenek emrinde, yürütmenin bütün gücü emrinde. Adil bir seçim kampanyası yapacaktır. Diğer taraftan mütevazi adaylar. Halkın arasında. Sade, koruma yok, barikat yok. Kimse kimseye sövmüyor. Karşılıklı saygılı. Kimsenin değer yargısına tepeden bakmayan bir kimlik.” açıklamasında bulundu.

“ERDOĞAN’A MEVLANA’NIN SÖZÜNÜ HATIRLATTI”

Başbakan Erdoğan’ın seçim meydanlarında söylediği sözler hakkında da değerlendirmede bulunan Koç, Erdoğan’a Mevlana’nın sözü ile yanıt verdi. Koç şöyle devam etti: “‘Ben milletin adayıyım. Onların ki devletin adayı.’ dedi. Sen şuanda kurduğun yeni vesayet sistemi ile, derin ilişkilerle derin devletin en tepesini temsil ediyorsun. Sen derin devlet vesayetinin adayısın. Milletin adayı halkın içinde. Senin gibi binlerce koruma ile, devletin uçağı ile ışınlanır gibi tepeden bakıp ona buna küfür etmiyor. Milletin adayı basit, sade, mütevazi, halkın içinde. Sen milletin değil, yeni kurduğun vesayet devletinin en derin noktasındaki adamısın. “Biz devletin tepesinde saksı veya vazo seçmiyoruz.” diyor. Mevlana şöyle diyor. ‘Kötü ahlaklı insan kırılmış saksı gibidir. Artık o ne saksıdır ne de çamur.’ Sana Mevlana cevabı veriyor. Ahlakın üzerinden hangi saksı türü olduğunu açıklıyor.”

“VESAYETİN DEĞİŞTİĞİ DEVLETTE HERŞEY OLUR”

Bugün ulusal bir gazetede yer alan iş adamlarının fişlenmesi ve toplanan bilgilerin İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya verildiğine ilişkin haberler konusunda da açıklamalarda bulunan Koç, “Yeni vesayetlerle bir devlet tarif ediliyor. Bunun ilişkiler, kanunlar, yasalar, yargı boyutu var. Yürütmenin bunları organize etme biçimi var. Türkiye’nin demokrasiden süratle uzaklaştığı, mevcut anayasanın bir fiilen değiştirilmeden Başkanlık sistemi yönünde içini boşaltılacağı konusunda tartışmalar var. Bu yapının egemen olduğu bir yerde takip de fişleme de her türlü gayri kanuni süreç mubahtır. Milletin adayıyım diyen kişi tam tersine bu derin karanlık vesayet devletinin en tepedeki temsilcisi olarak bu işlerin temel sorumlusudur. Kendisine söylediğim Göbers Vali söz bir daha konusu yapılmıştır. Mahkeme tarafından Göbers’liği tescil edilecektir. Hiç kimse tapelerdeki Efkan Ala’yı unutmamıştır. ‘Sen yap görevini, kır kapıyı, al içeri. Gerekirse yasa çıkarırız.’ Diyenler takipte yaparlar, fişleme de yaparlar. Gerekirse demokrasinin ırzına da geçerler.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar