Kışanak: Tuncel kararı hukuki değildir

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, HDP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel'e, PKK silahlı terör örgütüne üye olma suçundan verilen 8 yıl 9 ay hapis cezasını onamasıyla ilgili olarak "Tuncel, hakkında verilen cezanın Yargıtay tarafınd.

Google Haberlere Abone ol
Kışanak: Tuncel kararı hukuki değildir

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, HDP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel'e, PKK silahlı terör örgütüne üye olma suçundan verilen 8 yıl 9 ay hapis cezasını onamasıyla ilgili olarak "Tuncel, hakkında verilen cezanın Yargıtay tarafından onanması, siyasi soykırım operasyonun devamıdır. Bu karar kesinlikle hukuki değildir, yasalarla, adaletle hiçbir alakası yoktur." dedi.

Kayapınar Belediyesi tarafından Şırnak'ın Uludere ilçesinde 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybeden 34 kişi anısına Diyarbakır’da inşa edilen 'Roboski Anıtı'nın' açılışına katılan BDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkan adayı Gültan Kışanak, gazetecilerin sorularını cevapladı. HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel'in hakkında verilen cezanın Yargıtay tarafından onaylanması bir siyasi soykırım olarak değerlendiren Kışanak, " Bu karar kesinlikle hukuki değildir. Bu tamamen siyasete bir müdahaledir. Demokratik siyasetin önünü keme müdahalesidir. Kürt sorunun çözümünde atılacak adımların önüne geçme yaklaşımıdır." diye konuştu.

"Bu konu yaklaşık 4 yıldır yaşadığımız ve mağdur olduğumuz bir durumdur." diyen Kışanak," Sayın Başbakan bugün yargı ve polis işbirliği ile siyasete müdahale edildiğinden bahsediyor. Keşke bunu 4 yıl önce söyleseydi. Keşke 17 Nisan Operasyonunda söyleseydi. Keşke belediye başkanları ve milletvekilleri tutuklandığı zaman söyleseydi. Yaklaşık 7 bin politik tutsak şu anda cezaevlerindeler. Siyasi bir operasyonla karşı karşı karşıyayız. Ancak hükümet bugün kendisine yönelik bir takım girişimiler olduğunda bu sözü kullanıyor. Sadece bunun siyasetini yaparak bu durundan kurtulamaz. Sorumluluk AKP hükümetindedir. Parlamentodaki çoğunluk AKP hükümetindedir. AKP isterse parlamentoda demokratik siyaseti güvence altına alınacak yasal düzenlemeler yapabilir." ifadelerini kullandı.

Kışanak, hükümetin rüşvet ve yolsuzluklarla ilgili başlatılan soruşturmada bir gecede genelge çıkarttığını anlatarak "Kürt sorunun çözümün barışa dinamitleyen bir operasyon 4 yıldır devam ediyor. Bu konuda yasal düzenlemeler ele alınıp önlenmiyor. Hükümet topu taça atmaktan vazgeçmesi lazım. Nutuklarla süreci yönetemez. Yolsuzluklar konusunda net bir tutum alıp üzerine gitmesi lazım hem de demokratik siyaseti engelleyen yasaları ortadan kalsın. Bugüne kadar AKP hükümeti parlamentonun çalışmasını engelledi. Milletvekilliği dokunmazlığı konusunda yapmak istediğimiz anayasal çalışmaları AKP hükümeti engelledi. Terörle mücadele ve anti demokratik yasaların değişmesi gibi konusunda yapmak istediğimiz çalışmaları AKP engelledi." şeklinde konuştu.

Ergenekon ve Balyoz tutuklularının yeniden yargılanması için yeni bir yasal düzenleme yapılacağı tartışmalara değinen BDP'li Kışanak, "Birileri için özel yasal düzenlemek, yapmak doğru değildir. Biz bazı haklarımızdan yararlanmamamız için özel yasalar çıkarıldı. Bu tutum ve yaklaşımında kaçınılması gerekiyor. Türkiye'de TMK denilen yasa, her an her birimizi terörist ilan etmek için yeterince geniştir. Darbe girişimleri çok büyük suçlardır. Bunlar, yargıdan kaçırılmamaları gerek. Terör suçları bir insanlık suçudur. Terör suçlarının üzerine gidilmesi lazım. Ama demokratik yollarda siyaset yapanları terörist olarak yargılayamaz." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar