Kılıçdaroğlu:HSYK ile ilgili teklif, 90 yıllık demokrasi kazancını çöpe atıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parlamento'da Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) ile ilgili bir yasa teklifinin görüşüldüğünü hatırlatarak, bu yasa teklifinin Türkiye’nin 90 yıllık demokrasi kazancını çöpe attığını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu:HSYK ile ilgili teklif, 90 yıllık demokrasi kazancını çöpe atıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parlamento'da Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) ile ilgili bir yasa teklifinin görüşüldüğünü hatırlatarak, bu yasa teklifinin Türkiye’nin 90 yıllık demokrasi kazancını çöpe attığını vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Demokrasinin gelişmesini ve hukukun üstünlüğünü, hakim teminatını, yargının bağımsızlığını, öteden beri savunan bir siyasal partinin genel başkanı olarak bu konudaki endişelerimi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e aktardım.” dedi.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Yakklaşık bir saatlik görüşmenin ardından Köşk'ün kapısında bekleyen gazetecilere açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin yaşadığı sıkıntıyı herkesin bildiğini ifade ederek, şu anda Türkiye’de bir devlet krizinin yaşandığını söyledi.

Yolsuzluk soruşturmasının gerçekleştiği 17 Aralık’ın Türkiye demokrasi tarihinde çok önem bir olay olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Yargıya doğrudan müdahale edilmesi, yolsuzlukların soruşturulmasının engellenmesi, ciddi bir sorun olarak Türkiye’nin gündemindedir.” ifadelerini kullandı.

Şu anda Parlamento'da Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ile ilgili bir yasa teklifinin görüşüldüğünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, bu yasa teklifinin Türkiye’nin 90 yıllık demokrasi kazancını çöpe attığını vurguladı.

Kılıçdaroğlu, demokrasinin gelişmesini ve hukukun üstünlüğünü, hakim teminatını, yargının bağımsızlığını, öteden beri savunan bir siyasal partinin genel başkanı olarak bu konudaki endişelerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e aktardığını anlattı.

Olayın bir anayasa değişikliği ile çözülmesi gerektiği yönünde bir görüşün şu anda tartışıldığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Biz iki ön koşulumuzun olduğunu söyledik, bu konuda. Bir, TBMM’nde görüşülen HSYK yasa teklifinin geri çekilmesi gerekiyor. İkinci olarak da, siyasal iktidarın yolsuzluk soruşturmalarına engel olmaması gerekiyor. Eğer bunların ikisi gerçekleşirse, bu iki konuda da bize gerekli açıklamalar yapılır ve bu konuda ‘aynı duyarlılığı koruyacağımızı’ söylenmişse, elbetteki bir anayasa değişikliği gündeme gelebilir.” diye konuştu.

Anayasa değişikliği konusunda da yargı teminatını güçlendirmek istediklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Yargıya siyasal müdahalelerin engellenmesini istiyoruz. Yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istiyoruz. AB standartlarında, Venedik Komisyonu’nun belirlediği kriterler çerçevesinde, bir HSYK Yüksek Kurulu’nun olmasını istiyoruz. Bizim görüşümüz, HSYK ile Savcılar Yüksek Kurulu’nun birbirinden ayrılmasıdır. Yargıç güvencesinin yani teminatın, mutlaka anayasal güvenceye kavuşturulmasıdır. Siyasi otoritenin emrinde değil, kendi vicdanının emrinde olmasını istiyoruz. Bu konudaki düşüncelerimi aktardım."

CİHAN

Yorumlar