Kılıçdaroğlu: Vatandaşını tokatlayan birisinden cumhurbaşkanı adayı olur mu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eskişehir’de cumhurbaşkanlığı adayı konusunda konuştu. “Cumhurbaşkanı adayı, CHP’nin adayı yok öyle bir şey.” diyen Kılıçdaroğlu, halkın benimseyeceği, özelliklerini herkesin kabul ettiği...

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: Vatandaşını tokatlayan birisinden cumhurbaşkanı adayı olur mu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eskişehir’de cumhurbaşkanlığı adayı konusunda konuştu. “Cumhurbaşkanı adayı, CHP’nin adayı yok öyle bir şey.” diyen Kılıçdaroğlu, halkın benimseyeceği, özelliklerini herkesin kabul ettiği bir cumhurbaşkanı adayına işaret ederek, “Vatandaşını tokatlayan birisinden cumhurbaşkanı adayı olur mu? Sormazlar mı, siz nasıl bir ülkesiniz? Gelip senin vatandaşını tokatlıyor, tokatlayan adamı seçiyorsunuz. Öyle birisinden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Kin ve öfkeyi sanata dönüştüren, topluma aşılamaya çalışan, gençleri aşılamaya çalışan bir kişiden cumhurbaşkanı adayı olmaz." diye ifade etti.

Kılıçdaroğlu, Eskişehir’de CHP’li belediye başkanları ile yapılan‘ Büyük Buluşma’ toplantısına katıldı. Türkiye’de ilk kez bir cumhurbaşkanının halkın oyuyla seçileceğini belirten Kılıçdaroğlu, bunun için her kesimle görüştüklerini ancak bu durumun bazılarını rahatsız ettiğini kaydetti. “Bizim bu girişimlerimiz birilerini rahatsız ediyor. Oysa ki teşekkür edilmesi lazım.” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Neden? Vatandaşın nabzını tutuyoruz, cumhurbaşkanı seçeceğiz. O makam çok değerli bir makamdır. Oraya oturacak kişinin sorumluluğu yoktur. Vatana ihanet içinde sorunlu değildir. Bu bizi temsil edecektir, hepimizi temsil edecektir. Oraya seçilecek kişinin hepimizi kucaklaması lazım. Hepimizin gönlünden geçen ‘işte bu benim cumhurbaşkanım olabilir’ diyecek bir kişi olması lazım. Hala biz kavga ediyoruz. Biz kavgadan uzak duracağız. O istediği kadar, zaten kendisi iş dünyası ile kavgalı, ruhen sorunu var.”

“VATANDAŞINI TOKATLAYAN BİRİNDEN CUMHURBAŞKANI OLMAZ, SONRA SİZ NASIL ÜLKESİNİZ DİYE SORARLAR”

Kılıçdaroğlu, büyük bir uzlaşmayı sağlayarak cumhurbaşkanı adayını belirleyeceklerini vurguladı. “Çünkü istiyoruz ki hepimizi temsil eden bir kişi olsun. Seçilecek cumhurbaşkanı adayı kuvvetler birliği ayrılığına ‘ben inanıyorum demesi’ lazım. Yasa ve yargı ‘benim için bir ayak bağıdır’ diyen birisinden cumhurbaşkanı olmaz.” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, “Vatandaşını tokatlayan birisinden cumhurbaşkanı adayı olur mu? Sormazlar mı, siz nasıl bir ülkesiniz? Gelip senin vatandaşını tokatlıyor, tokatlayan adamı seçiyorsunuz. Öyle birisinden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Kin ve öfkeyi sanata dönüştüren, topluma aşılamaya çalışan, gençleri aşılamaya çalışan bir kişiden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Kin ve öfkeyle değil, sevgi ve hoşgörü ile dünyaya bakacaksınız, böyle pencereleriniz olacak. Milletini ve vatanına, bayrağını sevecek. Öyle birisi anca cumhurbaşkanı olabilir. Ben her türlü milliyetçiliği ayağımın altına alan birisinden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Çünkü milliyetçilik vatan sevgisi, bayrak sevgisi demektir. Kafatası milliyetçiliği 19. yüzyılda kaldı. Biz şimdi 21. yüzyıldayız.” diye ifade etti.

“CUMHURBAŞKANI KOLTUĞUNA OTURACAK KİŞİ YALANCILIĞIYLA ÜNLÜ OLMAMALI”

Halkına yalan söyleyen bir kişiden de cumhurbaşkanı adayı olamayacağının altını çizen Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarının bulundukları her yerde halka bunu anlatmasını istedi. Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: “Siyaseti yalan üzerine inşa edebilirsiniz ama cumhurbaşkanı koltuğuna oturacak kişinin yalancılığıyla ünlü bir kişinin olmaması lazım. Buna bütün yurttaşların dikkat etmesi lazım. Daha da önemlisi cumhurbaşkanı adayının temiz, şaibesiz, hesabını veremeyeceği hiçbir noktasının olmaması lazım. Bunları niçin anlatıyorum Ağustos'ta seçim var. Sizler belediye başkanları olarak beldelerde görev yapacaksınız. Bu nitelikleri halka anlatmalısınız.”

“DÜRÜST, NAMUSLU BİRİ O KOLTUĞA OTURACAK, HALK BİR PARTİNİN DEĞİL BÖYLE BİRİNİ SEÇECEK”

Halkın cumhurbaşkanının seçileceğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Ben şunu söylüyorum. Cumhurbaşkanı adayı, CHP’nin adayı yok öyle bir şey. Biz bir partinin cumhurbaşkanı adayını seçmeyeceğiz. Halkın cumhurbaşkanı adayını seçeceğiz. İlla bir partili olsun diye bir düşüncemiz yok. Halkın benimseyeceği, özelliklerini hepimiz kabul ettiği bir cumhurbaşkanı adayımız olsun. Bu çerçevede önerilerimizi yapıyoruz. Herkesi dinliyoruz. Öyle birisini istiyoruz biz. Bu halk seçer mi böyle birisini. Niye seçmesin? Bu halka hep beraber güveneceğiz. Onun sağduyusuna güveneceğiz. Dürüst, namuslu birisi o koltuğu oturacaktır. Bizler hep beraber cumhurbaşkanı adayımızı alkışlayacağız. O bir partinin değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı olacak. Hedefimiz bu.”

CİHAN

Yorumlar