Kılıçdaroğlu: Sorumlu terör örgütü değil hükümet

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, terör olayları için, "Sorumlusu kim? 'Sorumlusu terör örgütü.' Terör örgütü, ne zamandan beri sorumluluk üstlenmeye başladı. Akıl var, mantık var. Ülkeyi yönetenlerdir sorumlu olan" dedi

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: Sorumlu terör örgütü değil hükümet

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği tartışmalarına ilişkin, "Masada neyi konuşacağız? Havanda su dövmenin bir yararı var mı? Bir yararı yok" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Düzce il binasında düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de şu günlerde anayasa tartışmalarının yaşandığını söyledi.

Düşüncelerinin gayet açık ve net olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, geleneklerine, kendi tarih ve köklerine bağlı bir parti olduklarını, Osmanlı'dan başlayıp bugüne kadar yaklaşık 200 yıllık bir parlamenter deneyimi yaşadıklarını aktardı.

Kılıçdaroğlu, "Şimdi diyorlar ki, 'Bunun tamamını çöpe atalım, 'Patronlu Başkanlık Sistemi'ni getirelim.' Biz de diyoruz ki, 'Bu doğru değildir.' Bize diyorlar ki, 'İlla masaya oturun, ön yargısız oturun.' Bizim bir ön yargımız yok ki, hiçbir ön yargımız yok. Efendim, 'oturalım, konuşalım.' Ee siz de söylüyorsunuz, biz de söylüyoruz. Masada neyi konuşacağız? Havanda su dövmenin bir yararı var mı? Bir yararı yok" ifadelerini kullandı.

Parlamenter sistemin önünde bir engel varsa hep beraber kaldırmayı istediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sistemi bozan kim? 12 Eylül'de, 12 Mart'ta ve daha sonraki iktidarlar döneminde çıkartılan darbe yasalarını tahkim eden yasalar. Gelin bunları kaldıralım. Gayet açık, gayet net söylüyoruz. Kendilerine şu örneği de veriyorum. Ya milletin vekillerini millet seçiyor mu? Hayır. Oturuyorlar Ankara'da, listeyi hazırlıyorlar, milletin önüne koyuyorlar, 'Bunlara oy vereceksin' diyorlar. Ya vermezsen, 'Ayrıca sana ceza yazarım' diyorlar. Peki, bunun anayasayla bir ilgisi var mı? Hiçbir ilgisi yok. Peki, bunu öngören kanun hangisi? Darbe döneminde çıkarılan seçim kanunları... Yüzde 10 seçim barajı, anayasa maddesi mi? Hayır, 'Ee gelin kaldıralım.' Milli irade de milli irade diyorsun. Gel, milli irade Meclise yansısın. Yüzde 1 oy alan partinin de milletvekili olsun, niye olmasın? Madem milli irade diyorsun. Milli iradeyi yeri gelince hiç dikkate almıyorsun, milleti de dikkate almıyorsun. Ee ne olacak? Bir kişi uğruna 200 yıllık tecrübeyi çöp sepetine atacağız. Böyle bir sistem mi olur? 'Oturup konuşalım.' Neyi konuşacağız?"

Kılıçdaroğlu, ayın 5'inde Ankara'da yapacakları toplantıya bütün sivil toplum örgütlerini davet ettiklerini belirterek, "Sorun, Türkiye sorunudur. Bir siyasi partinin sorunu olmaktan çıkmıştır artık. Hep beraber, siyasi görüşümüz ne olursa olsun bu ülkeye demokrasiyi, özgürlüğü getirmek zorundayız. Beraber yaşayacağız çünkü. Birbirimizin düşüncelerine saygı göstereceğiz. Bunu yapabilirsek Türkiye'yi bütün dünyada saygın kılabiliriz" şeklinde konuştu.

Konuşmasında terör olaylarına da değinen Kılıçdaroğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin silah deposu haline getirildiğini öne sürdü.

"Her gün şehitlerimiz geliyor" diyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Sorumlusu kim? 'Sorumlusu terör örgütü.' Terör örgütü, ne zamandan beri sorumluluk üstlenmeye başladı. Akıl var, mantık var. Ülkeyi yönetenlerdir sorumlu olan. 'Siyasi sorumluluk' diye bir kavram var anayasada. Kim siyasi sorumlusu bunun? Aşağıdaki manavı mı tutacağız biz bunun sorumlusu diye veya Trabzon'daki, Rize'deki, Tekirdağ'daki vatandaşa mı diyeceğiz, 'Sen bu işin sorumlususun' diye. O mu ülkeyi yönetiyor? Bunların hepsini anlatmanız lazım. Sakin ve öz güvenle."

Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en derin krizlerinden birisinin yaşandığını öne sürerek, yönetimin değişmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, daha sonra il ve ilçe başkanlarıyla toplantı yaptı.

Yorumlar