Kılıçdaroğlu: MİT raporu önüne konduğunda o bakanları çağırıp konuştun mu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun yapıldığını belirterek, "Bir MİT raporu ortaya çıktı, 18 Nisan 2013'te, Başbakan'a verilmiş.

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: MİT raporu önüne konduğunda o bakanları çağırıp konuştun mu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun yapıldığını belirterek, "Bir MİT raporu ortaya çıktı, 18 Nisan 2013'te, Başbakan'a verilmiş. Ben, o Başbakan'a sormak isterim. Bu rapor önüne konduğunda, sen o bakanları çağırıp konuştun mu; çocuklarıyla konuştun mu? Konuşmaz. Talimatı veren o zaten" dedi.

Partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bize hep darbeci dediler. 'Siz darbeden yanasınız' dediler. Darbeler sonucu bizim genel başkanlarımız tutuklandı, hapse atıldı. Biz hep demokrasiden yana tavır aldık." dedi. Yolsuzlukla Mücadele Yasası çıkarılmasını istediklerini ancak şimdiye kadar bunun olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, yolsuzlukların ana kaynağının Kamu İhale Yasası olduğuna dikkat çekerek, tam 164 değişiklik yapıldığını hatırlattı.

Yolsuzluk ile ilgili skandal patlak verince Sivil Dayanışma Platformu'nun "Sağlam İrade" diye bir ilan verdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Ben merak ediyorum, bu platform kimden oluşuyor. Eğer onlarda ahlak varsa, gerçekten namuslu bir yurttaş olmak istiyorlarsa çıkıp parayı nereden bulduklarını açıklasınlar. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan, yolsuzlukları, rüşveti savunmaktadır. Kimlerden oluşuyor söyleyeyim. Hak-İş var. İşçinin parası ile mi verdin ilanı, kendi cebinden mi verdin? Yeri gelince mangalda kül bırakmıyorsunuz. Siyasi iktidara destek verebilirsiniz. Ama yolsuzluğa asla destek olamaz." diye konuştu.

Demokratikleşme paketinde AK Parti'nin "Toplumları ve devletleri tahrip eden yolsuzluk, iltimas, partizanlık gibi olumsuzluklar partimizin en yoğun mücadele alanlarıdır." dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, siyaseti rant alanı olmaktan kurtaracağının söylendiğini ancak Türkiye'nin rant alanına çevrildiğini kaydetti. Siyasilerin mal varlıklarının açıklanmasının istendiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Siz mal varlığını açıklayan AKP'li gördünüz mü? İstifa ettirdiğin adamlar, neden mal varlığını açıklamıyor? 2002'de açıklayacaklar diyorsun, 2014 sakın açıklamayın diyorsun. Milletin önüne nasıl çıkıyorsun. Sen bu milleti kandırdın. İşte belgesi. Bunu ben yazmadım. Ben halkın önüne koymadım. Bunların tam tersini yapıyorsun. Milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılacak diyorsun." ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in kuvvetler ayrılığı ilkesinin kalmadığını ve 138. maddenin çöktüğünü söylediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "AKP'ye oy veren yurttaşlarıma sesleniyorum. 'Biatsa biat, sonuna kadar arkasındayız' diyor ya, hırsızlığın arkasında duran adama adam denmez bizim ülkemizde." diye konuştu.

Bu sözler üzerine "Her yer rüşvet her yer yolsuzluk" sloganı atılınca da Kılıçdaroğlu, "Gerçekten de öyle. AKP çok şey söylüyor. Her namuslu yurttaşın hoşuna gidecek şeyler söylüyor. Laf tamam, ama iş yok. O zaman memleketi yolsuzluk götürüyor." karşılığını verdi.

17 Aralık'ta Cumhuriyet tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun yapıldığını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Hemen çıktılar, 'seçime 3 ay kala yapılıyorsa, bu kumpastır' diyorlar. Halkı kandırıyorlar. Bu operasyon, 14 ay önce başlatılmış. Bir ihbar mektubu gitmiş. Cumhurbaşkanına bile, gitmiş. Araştırmışlar, dinlemişler, soruşturmuşlar, belgelemişler. Bakmışlar, olay çok büyük. Düğmeye basıldı, bazı isimler gözaltına alındı. Bir MİT raporu ortaya çıktı, 18 Nisan 2013'te. Başbakan'a verilmiş. 'Zahrap ile ilişkisi bakanların ortaya çıkarsa hükümet zor durumda kalır' diyor. Ben, o Başbakan'a sormak isterim. Bu rapor önüne konduğunda, sen o bakanları çağırıp konuştun mu; çocuklarıyla konuştun mu? Konuşmaz. Talimatı veren o zaten. Neden konuşsun. Çete reisi zaten o." CİHAN

Yorumlar