Kılıçdaroğlu: Hükümet, soruşturmalara müdahaleyi suç olmaktan çıkartıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Soma’da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için çıkartılacak olan yasaya birçok maddenin eklendiğini söyledi. “61 madde getirdiler. Alt komisyonda 106 madde...

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: Hükümet, soruşturmalara müdahaleyi suç olmaktan çıkartıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Soma’da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için çıkartılacak olan yasaya birçok maddenin eklendiğini söyledi. “61 madde getirdiler. Alt komisyonda 106 madde oldu. Araya bir sürü şey sıkıştırıyorlar. Ölen insanlara bile saygıları yok.” diyen Kılıçdaroğlu, getirilen maddelerin hukuka aykırı olduğunu söyledi. CHP Lideri, yeni değişikliklerde, kamu görevlisinin mahkeme kararıyla göreve iadesinin 30 günden iki yıla çıkartılması, Özelleştirme Kanunu hakkında verilen mahkeme kararlarına uyulmaması ve soruşturmalara müdahalenin suç olmaktan çıkartılması gibi maddelerin olduğunu ifade etti.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi toplantısında gündemi ve yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerini partililerle görüştü. Kılıçdaroğlu, CHP ve MHP’nin çatı aday olarak kamuoyuna sunulan Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki görüşlerini aldı. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı, Meclis gündeminde bulunan ve Meclis kapanmadan çıkartılması planlanan kanun maddeleri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Soma’da yaşanan maden faciasının ardından hayatını kaybeden 301 işçinin yakınları için çıkartılmak istenen yasaya birçok maddenin eklendiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Parlamentoya yasalar getiriyorlar. Yasa yapma tekniği de değişti. Eskiden oturup tartışılır ve öyle çıkarılırdı. Medeni Kanunu, Ticaret Kanunu gibi. Şimdi torba kanunlar geliyor. Soma’da 301 işçi hayatını kaybetti, onlara bazı haklar verilmesi lazım. Doğru, verilmesi lazım. 61 madde getirdiler. Alt komisyonda 106 madde oldu. Araya bir sürü şey sıkıştırıyorlar. Ölen insanlara bile saygıları yok.” dedi.

“GÖREVE İADEDE 30 GÜN OLAN SÜREYİ 2 YILA ÇIKARTIYORLAR”

Hukuk devletinin rafa kaldırıldığına dikkat çeken CHP Lideri, kamu görevlilerinin mahkeme kararının ardından göreve iadelerindeki sürenin uzatılmaya çalışıldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “İdari hukukta yapmak istedikleri değişiklikte, kamu görevlileri adına tesis edilen, atama, görevden alma ya da son verme, görev ve unvan değişikliğiyle ilgili olarak verilen mahkeme kararlarının gereği, iki yıl içinde başka bir kadroya atanma suretiyle yerine getirilir. Bir memuru, müsteşarı neyse görevden alacaksınız. O gidecek mahkemeye başvuracak. Memur kazanırsa bugünkü yasalar içinde 30 günde yerine geri dönebilecek. Yapmak istedikleri yasada iki yıl. İki yıl içinde bu işlem yerine getirilecek. Anayasa’nın 138. Maddesi de ‘Mahkeme kararları geciktirilemez.’ diyor. Eğer kişi karara uymazsa bu kişi mahkemeye suç duyurusunda bulunabiliyor. Yeni yapmak istediklerinde ise mahkeme kararlarının yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında ceza soruşturma yapılamaz. Ne istersen yap. Mahkeme karar vermiş. Ben kararı uygulamıyorum. Ben bu ülkenin hukuk fakültelerine ve barolarına seslenmek istiyorum. Neredesiniz siz?” ifadelerini kullandı.

“ÖZELLEŞTİRME KANUNUNDA MAHKEME KARARINA UYULMAYACAK”

Özelleştirme yasasında da değişiklik yapmak istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: “Özelleştirme hakkında verilmiş olan yargı kararlarıyla ilgili olarak sözleşmelerdeki paylar dışında bu kurumların geri alınması yolunda herhangi bir işlem tertip edilemez. Özelleştirilen kuruluş bu ülkenin, 76 milyon yurttaşın vergileriyle bir şirket kuruyorsunuz. Bunu yandaşlarınıza peşkeş çekiyorsunuz. 5’te 1 fiyatına satıyorsunuz. Birkaç namuslu insan bu satış yasal değil diyor. Mahkeme geri iadesine karar veriyor. Yapmak istedikleri değişiklikle bunlar geri verilemez diyorlar.”

“SORUŞTURMALARA MÜDAHALE SUÇ OLMAKTAN ÇIKIYOR”

Soruşturmaların savcılar tarafından gizli yürütülmesi konusunda da düzenlemeler getirildiğine değinen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yeni çıkartılacak yasa kapsamında, soruşturmalara müdahalenin suç olmaktan çıkacağını ifade etti. Kılıçdaroğlu, “Dosyaları kapattılar. Adalet Bakanı, Müsteşar, Başbakan telefon etti yolsuzluklar kapandı. Şimdi yeni düzenlemeyle, soruşturmalara doğrudan müdahaleyi suç olmaktan çıkarıyorlar. Hangi hukuk devletinden söz ediyoruz." dedi.

"HAVUZ MEDYASI, DESTEKLERE RAĞMEN GAZETE SATAMIYOR"

Kılıçdaroğlu, hükümet desteği ile yazı yazan medya mensuplarını da eleştirerek şöyle devam etti: "Hangi demokrasiden söz ediyoruz. Bu havuz medyasında yazı yazan kalemlerin vicdanı var mı? Çocuklarının yüzlerine nasıl bakıyorlar. Halkın arasında nasıl bir davranışın içerisindeler. Bütün havuz medyası bütün desteklere rağmen gazetesini satamıyor. Bu ayıp bile onlara yeter. Devletten destek alıyorlar. İhalelerden para alıyorlar. O medyanın bu ülkeye verebileceği hiçbir şey yok. Kendini namuslu görenlerin de o medyada yazmaması lazım.”

CİHAN

Yorumlar