Kılıçdaroğlu: Darbe hukuku da değişmeli

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Darbe hukuku değişmediği sürece, Türkiye'ye tam demokrasi gelmez. Anayasayla beraber, bazı maddeleriyle beraber darbe hukukunun da değişmesi lazım." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: Darbe hukuku da değişmeli
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zonguldak'ta sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen "Büyük Buluşma Batı Karadeniz'de" programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iki büyük sorunun ahlak ve adalet olduğunu söyledi.

Türkiye'de 2002'de terörün "sıfır" olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, artan terör olaylarının sorumlusunun Türkiye’de siyaset kurumu olduğunu savundu.
"Darbe hukuku değişmedikçe tam demokrasi gelmez"

Mevcut anayasanın neredeyse değişmeyen hiçbir maddesinin kalmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Her vatandaş anayasa kitapçığını eline aldığında 'Bu benim anayasam' diyecek. Bunun sağı solu yok. Herkesin hakkını koruyan bir kitap, bir anayasa, temel kanun ve bu temel kanun anayasanın evrensel kurallarını içermesi lazım. Kendi toplumunuzun değer ve kültürlerini yansıtması lazım. Şimdi 'Değiştireceğiz' diyoruz, 'Hay hay değiştirelim' diyorum, itirazımız yok. Bunu değiştireceksek 'Anayasa'nın ilk 4 maddesine dokunmayalım' diyorum, 'Hayır dokunacağız' diyorlar."

Anayasa'nın ilk 4 maddesini okuyan Kılıçdaroğlu, "Darbe hukukunu değiştireceksen eyvallah, bu anayasayla beraber ele alalım. 'Yargı bağımsızlığı' diyorlar, yargı bağımsız mı? Hayır. Darbe hukuku değişmediği sürece, Türkiye'ye tam demokrasi gelmez. Anayasayla beraber, bazı maddeleriyle beraber darbe hukukunun da değişmesi lazım." dedi.

Türkiye'nin 150 yıla yakın parlamenter sistem tecrübesi bulunduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, "Osmanlı döneminde de parlamenter sistem vardı. Gelin parlamenter sistemi güçlendirelim. Aksayan yönleri var mı var, düzeltilmeli mi düzeltilmeli. Yapalım bunu. Bir kişinin arzusuna göre Türkiye’ye başkanlık sistemi gelmez." diye konuştu.

Yorumlar