Kılıçdaroğlu: Bayrak konusunda AKP'nin karnesi kırık

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Diyarbakır’da bayrağı indiren kişi hakkında, ’16 yaşındaydı’ açıklamasına tepki gösterdi. Bayrağı direkten indirmenin yaşı olmayacağına vurgu yapan Kılıçdaroğlu,...

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: Bayrak konusunda AKP'nin karnesi kırık

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Diyarbakır’da bayrağı indiren kişi hakkında, ’16 yaşındaydı’ açıklamasına tepki gösterdi. Bayrağı direkten indirmenin yaşı olmayacağına vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Bu konuda bakanın yaptığı açıklamayı anlamakta güçlük çektiğimi ifade etmek istiyorum. Samimi bir açıklama değil, bayrak indirmenin gerekçesi olmaz. Bayrak konusunda AKP’nin karnesi kırıktır. Kırkpınar güreşlerinde büyük bir bayrak stadyumlarda dolaştırılırken, 4 AKP’li bakan ayağa kalkmadı. Acaba Recep Tayyip Erdoğan o bakanlara bir şey söyledi mi?” dedi.

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, parlamento dışındaki partilerden Büyük Birlik Partisi'ni (BBP) ziyaret etti. Kemal Kılıçdaroğlu, ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Diyarbakır’da bayrak indiren kişi ile ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın bayrak indiren kişinin 16 yaşında olduğu ifadelerinin sorulması üzerine de Kılıçdaroğlu, bayrağın her toplumun kendi namusu olduğunu ifade etti. “Bayrak, bizim onurumuzdur, şerefimiz, her şeyimizdir.” diyen Kılıçdaroğlu, “Bayrağı direkten indirmenin yaşı olmaz, uyruğu olmaz. Bayrak bayraktır. Her ülkenin bayrağı vardır. Nasıl kendi bayrağına saygı duyuyorsak, başkasının bayrağına da saygı duyarız. Bakanın ‘direğe tırmanan 16 yaşındaydı’ diye bir gerekçe üretmesini anlamakta zorluk çekiyorum. Bayrak konusunda AKP’nin karnesi kırıktır. Kırkpınar güreşlerinde büyük bir bayrak stadyumlarda dolaştırılırken, 4 AKP’li bakan ayağa kalkmadı. Acaba bunun hesabını verdiler mi? Recep Tayyip Erdoğan kükrüyordu ‘Bayrak, bayrak, bayrak’ diye…O bakanlara bir şey söyledi mi? ‘Bayrak geçerken bütün stadyum ayaktaydı. Siz neden orada oturdunuz?’ dedi mi? Bu konuda bakanın yaptığı açıklamayı anlamakta güçlük çektiğimi ifade etmek istiyorum. Samimi bir açıklama değil, bayrak indirmenin gerekçesi olmaz. O gerekçenin arkasına girmek istiyorsa, bayrak indirmeyi meşru gördüğü anlamına gelir. Bunu kabul edemeyiz.” ifadeleri ile Bakan Ala’nın konuşması ve yaşanan olay karşısındaki eleştirilerini bir kez daha yineledi.

“ASKER BELLİ GEREKÇELER ARKASINA SIĞINMASIN”

Askeri bir kaynağın, “Operasyon yapsak bir dert yapmasak bir dert.” ifadelerinin sorulması üzerine de Kılıçdaroğlu, kanunsuz emrin dinlemediğinin altını çizerek, “Size ne tür bir talimat verildi. Çıkın açıklıkla söyleyin. Eğer bir askeri birlikten bayrak indiriliyorsa, valiliğin önünde Başbakanlık’ın önünde çok daha rahat indirilir. Biz, askerlerin belli gerekçeler arkasına sığınmasını istemiyoruz. Doğrudan askerlere çıkıp bir şey demek istemiyorum.

Bülent Arınç, gayet net açıkladı: Biz askere talimat verdik. Asker kurşun atmayacak. Asker kimseye bir şey yapmayacak. İsterse garnizon işgal edilsin. Söyledi mi? Söyledi. O nedenle sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bayrağı indiren odur. Onun iradesidir. O nedenle söyledik. Şimdi gerekçe arıyorlar. Kabul edilecek bir şey değil. Bir toplumda, infial yaratacak bir noktaya gelmişse bayrak indirme oturup onu düşünmeleri gerekirken düşünmeleri gerekmektedir.” diye konuştu.

Kılıçdoroğlu, bayrak indirme girişimin ardından herkesin sağduyulu davranması gerektiğini de belirterek, “Hükümetin tahrik ve provokasyonlarına hiç kimsenin alet olmaması gerekiyor.” diye devam devam etti.

“MHP İLE GÖRÜŞME PAZARTESİ OLABİLİR”

“MHP ile ikinci görüşme ne zaman gerçekleşecek?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Sanıyorum pazartesi olabilir. Daha henüz netleşmedi. Çünkü, sonuçta MHP ile görüşeceğiz. Onların da takviminin uygun olması gerekiyor. Turumuzu bitirdikten sonra görüşeceğiz. ”diye cevap verdi.

DESTİCİ: “BAYRAĞI İNDİREN HALLEDİLMİŞ OLSAYDI TOPLUM DAHA RAHAT OLURDU”

BBP lideri Mustafa Destici de bölgede fiili bir özerkliğin inşa edildiğine dikkat çekerek, “Keşke bayrak indiren orada halledilmiş olsaydı. Bu gün Türk toplumu daha rahat olurdu. Bayrak namusumuz ve egemenliğimizin ta kendisi. Bundan sonra böyle bir hadiseye kimsenin cesaret edememesi lazım. Bu olay yol olmaması lazım. Bu karşılığın verilmemesi bizde bu endişeye sebebiyet veriyor.” şeklinde konuştu.

Destici, bir gazetecinin, ‘Bayrağı indiren halledilmeliydi’ sözünüzden ne anlaşılmalı sorusuna da “Vurulup düşürülmesi, bundan kastımız bu. Kim olursa olsun yaşı kaç olursa olsun. Hangi kökene ait olursa olsun Kıbrıs’ta yapılanın aynısı, burada yapılması gerekiyordu. Buna müsaade ederseniz artık herkes buna cesaret eder.” diye cevap verdi.

“TÜRKİYE MUSUL’UN İŞGALİNE SESSİZ KALMAMALI”

Destici, konuşmasında, Musul’un El-Kaide’ye bağlı IŞİD Örgütü tarafından işgal edilmesine de tepki gösterdi. Türkiye’nin işgal edilmesine rağmen, Türkiye’nin sessiz kalmasını anlayamadığını dile getiren Destici, “Türkiye Gaziantep ve Kilis’e sahip çıktığı gibi, sahip çıkma mecburiyeti vardır. Bu hükümet buna sessiz kalırsa bunun vebali altından kalkamaz. BM Güvenlik Konseyi toplantıya çağrılmalı. Bu işgale asla göz yumulmamalı. Türkiye bedeli ne olursa olsun, burada gerekeni yapmalı.” dedi.

CİHAN

Yorumlar