'Katar'dan, Suudi'den 45 milyar lira para transferinin hesabı verilsin'

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Katar'dan, Suudi'den 45 milyar lira para transferinin hesabı verilmeden bu olayların açıklanamayacağını söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 104. birleşimi saat 15.00'te yoklama...

Google Haberlere Abone ol
'Katar'dan, Suudi'den 45 milyar lira para transferinin hesabı verilsin'

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Katar'dan, Suudi'den 45 milyar lira para transferinin hesabı verilmeden bu olayların açıklanamayacağını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 104. birleşimi saat 15.00'te yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiyor. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Musul'da yaşanan olayların gerçekten önemli bir konu olduğunu vurguladı. 1 milyon Suriyeli mültecinin Türkiye'nin her bir tarafına dağıldığını dile getiren Kaplan, İstanbul'dan İzmir'e, İzmir'den Edirne'ye, Ankara'nın göbeğine kadar her yerde statüleri belli olmayan, kimin ne olduğu belli olmayan, mahalleliyle kavga eden veya suç olayları veya yoksulluk felaketi içinde perişan durumda olan insanları gördüklerini kaydetti.

Kaplan, şöyle devam etti: "Suriye üzerinden bu yaşanan olayın fotoğrafını üç yıl boyunca burada verdik. Ancak ne zaman ki Musul'a dayandı, IŞİD konsolosluğa girdi, orada bayrağı indirdi, konsolosluk görevlilerini ve 32 tane şoför esnafımızı gözaltına aldı, yeniden uyanmaya başladı insanlar, bu tehlikenin farkına varmaya başladı. Buraya bayrak asabilirsiniz arkadaşlar, çok kolay, burada bayrağı korumak da kolaydır. Bayrağı toprağınız olan yerde korumak önemlidir, bir; ikincisi, provokatörlük yapıp 35 derece sıcakta eldivenlerle direkleri tırmanan provokatörleri ve arkasındaki güçleri çıkarmak doğru olandır. Biz burada şunu açıkça ifade ettik: Tuzhurmatu'da, o bölgede 2 Kürt tugayı peşmerge Türkmenleri korurken ve Kerkük'ten ordu çekilirken, yine, Kürtler Kerkük'ü korurken Soydaşlarımız deniliyor; vallahi, Kürtlerin de soydaşları bu Mecliste var, Türklerin de soydaşları var ve bir ortak çıkarımız var."

"HANGİ DIŞİŞLERİNDE BÖYLE BİR DİPLOMASİ VAR"

"Bugün beşinci güne girdik. Beşinci gündeyiz, konsolosluk görevlileri rehin; diplomasiye bakıyorsunuz, rehin diplomasisi, takas diplomasisi, fidye diplomasisi. Hangi dışişlerinde böyle bir diplomasi var arkadaşlar?" diye soran Kaplan, Türkiye'nin dış politikasını mezhep ve ideoloji üzerine kurmasının asla kabul edilir bir dış politika olamayacağını vurguladı.

Kaplan, "Şimdi, düşünebiliyor musunuz, Orta Doğu'da bir dönemler Osmanlı var; Musul ve Kerkük'ü 500 sterline vermişsiniz, sonra gelip burada şunu konuşacaksınız: Orada yaşayan Türkmenlerin de Kürt halkının da Arapların da hakkını hukukunu nasıl koruruz? Eğer tarih bağımız bunu gerektiriyorsa birlikte ne yapabiliriz? Ama Katar'dan, Suudi'den 45 milyar lira para transferinin hesabı verilmeden bu olayları açıklayamazsınız arkadaşlar. Elbette ki Musul'da bir anda, bir gecede bütün ordu teslim oluyor, silahları bırakıyor, havaalanlarını bırakıyor, tankları, topları bırakıyor ve gidiyor. Sizin aklınıza, mantığınıza uyuyor mu, 70 bin tane ordu mensubu 5 bin tane IŞİD mensubu karşısında teslim oldu? Hayır, teslim olunan bir durum yok, danışıklı bir durum var. Saddam'ın yıkılmasından sonra Şiiler yönetime geldi, Maliki yönetimi Irak'ı doğru dürüst yönetemedi, yönetemediği için Kürtlerle kavgalı oldu, Sünnilerle kavgalı oldu, seçimlerin yapılmasına rağmen bir düzen oturtulamadı Irak'ta. Şu an, ya Irak üçe bölünecek, Kürtler, Sünniler ve Şiiler olarak -bu bir seçenek- federasyon yönetim biçimiyle devam edecek- ya da ayrı devletçiklere bölünecekler. Bu, çözüm bulunmadığı zaman son derece hayati bir durum ve oradaki yurttaşlarımız, soydaşlarımız, akrabalarımız, insanlarımız, dostlarımız sorun yaşayacak." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar