Katar ile askeri eğitim işbirliği

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Çonkar, Katar ile yapılan askeri anlaşmaya ilişkin izahatlarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Katar ile askeri eğitim işbirliği

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Berat Çonkar, Katar ile askeri eğitim işbirliği ve asker konuşlandırmayı öngören anlaşmanın, ABD ile yapılan "Eğit-Donat" anlaşmasıyla veya ABD’nin Katar’da bulundurduğu CENTCOM faaliyetleriyle herhangi bir alakasının bulunmadığının değerlendirildiğini söyledi.

Çonkar, yaptığı yazılı izahatda, komisyonun geçen pazartesi günü yaptığı toplantıda, Türkiye ile Katar Arasında Askeri Eğitim, Savunma Sanayii ile Katar Topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin Konuşlandırılması Konusunda İşbirliği Anlaşması'nın da aralarında olduğu 6 yasa tasarısını kabul ettiğini anımsattı.

Katar ile askeri işbirliği anlaşmasının askeri eğitim, savunma sanayii, birlikte askeri tatbikat ve taraflar içerisinde güç konuşlandırılması dalında işbirliğinin güçlendirilmesi maksadıyla lüzumlu usul ve esasları belirlediğini anlatım eden Çonkar, "Bu anlaşmayla, iki yan arasındaki var dostane ilişkilerin uluslararası kurallar ve anlaşmalara müsait şekilde geliştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi.

Çonkar, Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle ilişkilerine stratejik perspektiften baktığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu stratejik bakışımızın en ciddi unsuru bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarını desteklemektir. Bu anlaşma ülkemize esasen tarihi şekilde bildiğimiz ve etken olduğumuz bu alanda stratejik bir zemin kazandıracaktır. Komisyonumuzca onaylanan bu anlaşmayla tıpkı sürede savunma sanayii ve askeri eğitim konularında yakın işbirliği yapılması öngörülmektedir. Esasen ülkemizin savunma sanayii ve askeri işbirliği ile eğitim sahalarında Körfez ülkelerinin çoğuyla imzaladığı anlaşmalar ve mutabakat muhtıraları bulunmaktadır. İleride eşi anlaşmaların öteki Körfez ülkeleriyle yapılması da mümkündür. Körfez bölgesinde muhtelif devletlerin eşi angajmanları bulunmaktadır.

Anlaşma Katar topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiğinde konuşlandırılmasına olanak tanımakla birlikte, her bir tatbikat, ikili manevra, askeri eğitim faaliyeti ve güç konuşlandırmaları için ayrı mutabakatlar gerekecektir. Anlaşmanın uygulanması kapsamında Katar’ın da tabiatıyla ülkemize askeri personel göndermesi mümkündür. Söz konusu anlaşma ile Katar’la daha öncelikle bu konularda hazırlanmış bulunan anlaşmalardaki güncelleme ihtiyacı de karşılanmış olmaktadır. Anlaşmanın içerik ve kapsamının açık olduğu, bünyesinde yer piyasa hususlar dışında herhangi bir maksata hizmet etmesinin söz konusu olmadığı, bu bakımdan, anlaşmaya kapsamı dışında bir mana da yüklememek gerektiği, anlaşmanın ABD ile yapılan 'Eğit-Donat' anlaşmasıyla veya muhtelif iddialarda dile getirildiği bunun şeklinde ABD’nin Katar’da bulundurduğu Merkezi Komuta Kuvveti (CENTCOM) faaliyetleriyle herhangi bir alakasının olmadığı değerlendirilmektedir.

Tasarı şeffaflık içerisinde TBMM'nin uluslararası anlaşmalar için öngörülen tasdik süreçlerini izlemektedir."

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar