Kaplan: İktidarın yönlendirdiği bir yargıdan bir adalet çıkmayacağı açıktır

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Aslan’ın 30 ilin emniyet müdürlüğüne gönderdiği Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet ile ilgili hukuksuz talepleri içeren yazı ile...

Google Haberlere Abone ol
Kaplan: İktidarın yönlendirdiği bir yargıdan bir adalet çıkmayacağı açıktır

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Aslan’ın 30 ilin emniyet müdürlüğüne gönderdiği Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet ile ilgili hukuksuz talepleri içeren yazı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sürekli zan altında bırakmanın doğru olmadığını belirten Kaplan, “Bağımsız yargının çalışmasının önü açılması lazım. Bağımsız yargı doğru kararı verir eğer siyasi güç ve iktidarlar ki geçmişteki KCK soruşturmaları böyleydi. Ergenekon soruşturmalarına kadar uzadı. Özel yetkili savcılar, özel yetkili polis, özel yetkili mahkemelerle yönlendirdiği bir yargı sisteminde, yargıdan bir adalet çıkmayacağı açıktır. Bir kısım insanları tutuklu bıraktıktan sonra adalet olmaz zaten. Anayasa Mahkemesi kararları ortada.” diye konuştu.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM’den basın toplantısı düzenledi. Kaplan, toplantıda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “PKK konusunda AK Parti ile anlaşma sağladığınız yönünde haberler var. Silahların bırakılması konusunda aşamalardan bahsediliyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?” şeklindeki soruya Kaplan, “Basındır yazar arkadaşlar. Duyumdur. Biz konuştuğumuz zaman biliyorsunuz, başından görüşmelerin çözüm sürecinin bir parçası olarak BDP, HDP olarak yer aldık. Her görüşmemizi de kamuoyuna açıkladık. Bizim açıklamalarımızın esas alınmasını istiyoruz. Bu tür dönemlerde bazı yorumlar teoriler olacak. Tartışılacak, basında önemli bir konudur ama en doğru açıklamaları bizden partimizden izleyebilirsiniz.” cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin çözüm paketine ilişkin sorusuna ise Kaplan şu cevabı verdi: “Dünya deneyimleri önümüzde var. Arkadaşlar çok karmaşık bir durum yok. Çok net yeni bir anayasa demiştik aynı noktadayız. Anayasada özgürlükler konusu demiştik, aynı noktadayız. Yol temizliği 25 maddelik demokratikleşme paketi demişiz, düşünce ve örgütlenme özgürlüğünden tutun, seçim barajına kadar bunların hepsi Türkiye için. Türkiye’nin demokrasisi için olan reformları öne koymuşuz. Bu reformların eşit siyaset ortamını sağlayacağını artık bu süreçten sonra demokratik siyaseti çatışmalı süreçlerin önüne çıkarmak gerektiğinin önemli olduğunu söyledik. Bundan sonraki bütün süreçler, parlamento bu çerçeve çözüm tasarısını kabul ettikten sonra, inşallah tekliflerimiz var, aynı meyanda bizim ve CHP’nin de komisyon raporumuz tüm partilerde ne gerekiyorsa dönüşler, cezaevleri, dağ, siyaset, ev, toplum bütün yönleriyle elbetteki bunları konuşacağız. 150 yıllık bir sorunu konuşuyoruz öyle basit bir terör asayiş kriminal bir sorundan bahsetmiyoruz. Osmanlı’dan cumhuriyete kalmış bazı konular var kısa vadede halledilir bazıları var, orta vadeli, bazıları var uzun vadede çözülür. Karmaşık bir olay ki Ortadoğu’daki gelişmeleri de dikkate aldığınızda, inanın biz istedikten sonra bu ülkede birlikte yaşamı, birlikte çözümü ve birlikte demokrasiyi, istedikten sonra önümüzde hiçbir engel görmüyoruz.”

Gazetecilerin, “Hizmet hareketinin silahlı terör örgütü ilan edilmesi ile ilgili emniyete bir takım yazılar gönderildiği medyaya yansıdı. Bu konuyu nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna Kaplan, “Özel yetkili mahkemeler kapandı. Terörle mücadele kanunu da hemen kaldırılsın. Yargı hukuk nasıl işliyor belli. Sürekli zan altında bırakmak doğru değildir. Bağımsız yargının çalışmasının önü açılması lazım. Bağımsız yargı doğru kararı verir eğer siyasi güç ve iktidarlar ki geçmişteki KCK soruşturmaları böyledin Ergenekon soruşturmalarına kadar uzadı özel yetkili savcılar özel yetkili polis özel yetkili mahkemelerle yönlendirdiği bir yargı sisteminde yargıdan bir adalet çıkmayacağı açıktır. Bir kısım insanları tutuklu bıraktıktan sonra adalet olmaz zaten Anayasa Mahkemesi kararları ortada. Biz mecliste sürekli soruyoruz. Durmadan söylüyorsunuz paralel, haşhaşi bilmem ne benim gördüğüm birçok şeyi beraber yaptınız çıkarın yargının önüne akla karayı görelim. Bakalım sizin ne kadar ortaklığınız var. Asli şerik misiniz feri şerik misini bide sizi görelim.” Cevabını verdi.

CİHAN

Yorumlar