Kaleli, kamu ihalelerinde yaşanan yolsuzluk iddialarını TBMM gündemine taşıdı

CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis (PM) Üyesi Sena Kaleli, başta Bursa üzere Türkiye'de yapılan 'ihaleye fesat karıştırma' 'kamu kurumu dolandırıcılığı’ ‘rüşvet’ ve ‘yolsuzluk” suçlarını gündeme getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Kaleli, kamu ihalelerinde yaşanan yolsuzluk iddialarını TBMM gündemine taşıdı

CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis (PM) Üyesi Sena Kaleli, başta Bursa üzere Türkiye'de yapılan 'ihaleye fesat karıştırma' 'kamu kurumu dolandırıcılığı’ ‘rüşvet’ ve ‘yolsuzluk” suçlarını gündeme getirdi. Kaleli, 4734 sayılı Kamu İhale Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından emniyetin ihaleye fesat karıştırma suçuna yönelik planlı çalışmalarına göre birinci sırada bulunan Bursa’da, Ocak 2003’ten bugüne kadar yapılan ihalelerdeki usulsüzlükler ve yolsuzluklar hakkında, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

    Sena Kaleli, kamu ihalelerinde yaşanan usulsüzlüklere ilişkin Meclis’e sunduğu soru önergesinde, dünya ölçeğinde yolsuzlukları izleme ve değerlendirme kuruluşu olan Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) 2013 yılı raporuna göre Türkiye'nin 177 ülke arasında 53. sırada bulunduğunu dile getirdi.

    İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA SUÇUNUN EN ÇOK İŞLENDİĞİ 10 İL

    AB müzakereleri sürecinde olan bir ülke olarak, konuya ilişkin AB Komisyonu’nun 2013 yılı ilerleme raporuna bakıldığında da, kamu ihaleleri konusunda Türkiye'nin hiç de iç açıcı bir durumda olmadığının görülebileceğini hatırlatan Kaleli, Emniyet Teşkilatı'nın hazırladığı yolsuzluk raporuna göre; Türkiye'de yapılan yolsuzlukların ağırlıklı olarak 'ihaleye fesat karıştırma' ve 'kamu kurumu dolandırıcılığı' şeklinde yapıldığını öne sürdü.

    Emniyetin, ihaleye fesat karıştırma suçuna yönelik en fazla planlı çalışması bulunan ilk 10 ilin; Bursa, Adana, Aydın, Mersin, Kocaeli, Erzurum, İzmir, Edirne, Şırnak ve Manisa olduğunu belirten Kaleli şunları kaydetti: "Bu bağlamda; 4 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe giren 4734 sayılı Kamu İhale Yasası’nda yürürlüğe girdiği tarihten bu güne kadar kaç kez değişiklik yapılmıştır? Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle yapılan değişiklikler kaç maddeyi kapsamaktadır? 4734 sayılı Kamu İhale Yasası yürürlüğe girdikten bu güne kadar kaç ihaleye onay verilmiştir. Bu ihalelerin toplam miktarı TL olarak ne kadardır? 4 Ocak 2003 tarihinden bugüne kadar Kamu İhale Yasası gereğince onaylanan 1 milyon TL’nin üzerindeki ihale sayısı kaçtır? Bu ihalelerin kaçı 'Açık İhale' usulü, kaçı 'Belli İstekliler Arasında İhale' usulü, kaçı 'Pazarlık' usulü ve kaçı 'Davet' usulü olarak yapılmıştır? 4734 sayılı Kamu İhale Yasası yürürlüğe girdikten bu güne kadar 1 milyon TL’nin üzerinde olan ihaleleri alan firma, şirket, ortaklık, konsorsiyum gibi ticari kuruluşlar ile bunların aldıkları ihaleler hangileridir? Bu ihalelerin bedelleri ne kadardır? Söz konusu ticari kuruluşlar bu ihaleleri hangi usulle almışlardır? Kamu İhale Yasası gereğince onaylanan ihalelerden kaçında yolsuzluk ve usulsüzlük tespit edilmiştir? Bu yolsuzluk ve usulsüzlükler sonucu toplam ne kadar kamu zararı oluşmuştur? Kamu zararı oluşturanlar hakkında adli ve idari hangi yaptırımlar uygulanmıştır? Emniyetin ihaleye fesat karıştırma suçuna yönelik planlı çalışmalarına göre birinci sırada bulunan Bursa’da, Ocak 2003’ten bugüne kadar yapılan ihalelerin kaçında 'İhaleye Fesat Karıştırma' yoluyla usulsüzlük tespit edilmiştir? Bursa’da yolsuzluk ve usulsüzlük tespiti yapılan ihaleler nelerdir? Bu ihaleler hangi kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılmıştır? Bursa’da 'İhaleye Fesat Karıştırma' yoluyla usulsüzlük tespit edilen ihalelerin toplam bedeli ne kadardır? Bu ihalelerde kamu ne kadar zarara uğratılmıştır? Kamu zararı oluşturanlar hakkında adli ve idari hangi yaptırımlar uygulanmıştır?" CİHAN

Yorumlar