Jandarmaya vali denetimi geliyor

TBMM Genel Kurulu'nda kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen tasarının 6 maddesi daha kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol
Jandarmaya vali denetimi geliyor

Kabul edilen maddelerle illerdeki jandarma alay komutanları direk il komutanı sıfatıyla valiye bağlandı. Vali, o ildeki jandarma personelinin sicil amiri oldu. Jandarma personelinin görevden alma işlemleri İçişleri Bakanlığı’na devredilmiş oldu. Jandarma, personel kaynağını gene TSK’dan karşılamaya devam edecek. 

Genel Kurul'da, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine 57. maddeden devam edildi.

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, il ve ilçe jandarma komutanlarıyla karakol komutanlarının izinleri, ilgili komutanlıkların planlaması da dikkate alınarak yerel mülki tutum amirlerinin onayıyla verilecek.

Amiraller haricinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı Kurmay Başkanı, Sahil Güvenlik Komutanlığı karargahında görevli başkanlar ve bölge komutanlarının atanmaları İçişleri Bakanı yönünden yapılacak. Diğer subayların ve astsubayların, ülke memurlarının, deneyimli erbaşların ve sözleşmeli erbaş ve erlerin atanmalarıyla erbaş ve erlerin dağıtımları Sahil Güvenlik Komutanı'nca yapılacak.

Sahil güvenlik bölge komutanları hakkında, mülki görevleri açısından konuşlu bulundukları yerin valisince her sene sonunda, askeri görevleri haricindeki başka görevleriyle ilgili şekilde değerlendirme raporu düzenlenecek. Değerlendirme raporları personelin terfi, ödüllendirme, tayin etme ve yer değiştirmesinde dikkate alınacak.

Buna göre, askeri nitelikte olmayan görevleri itibarıyla işledikleri iddia edilen bir suçtan ötürü görevi başında kalmasında sakınca görülen Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli, İçişleri Bakanı'nca görevinden uzaklaştırılabilecek. Gerektiğinde Sahil Güvenlik Komutanı da bu konu için teklifte bulunabilecek. Görevden uzaklaştırılan personel meselesi için en geç on gün arasında ön araştırma yahut soruşturmaya başlanacak.

Tasarının 62. maddesinin kabul edilmesinin arkasından Meclis Başkanvekili Meral Akşener, birleşime fasıla verdi. Aranın arkasından hükümet ve komisyonun yerini almaması üstüne Akşener, birleşimi saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar