İzleme Heyeti’ne 7 bölgeden 7 başkan

Hükümet ve HDP'nin mütabakata varmasının ardından süreçte rol alacak isimlerin belirlenmesine gelindi.

Google Haberlere Abone ol
İzleme Heyeti’ne 7 bölgeden 7 başkan

Habertürk yazarı Muhsin Kızılkaya, Hükümetle HDP heyeti sebebi ile 28 Şubat’ta Dolmabahçe’de açıklanan ‘tarihi düşünce beyanı’ndan sonra izlenecek yolu yazdı.

Süreçte tüm gözler, hükümetin atacağı ‘ilk’ adıma çevrildi. O ilk adımın, ‘İzleme Heyeti’nin oluşturulması ve çalışmalarına başlamasının olması bekleniyor. Heyetin; yapısı, kimlerden oluşacağı, emek takvimi, kimlerle görüşeceği, niteliği, vazife sahası benzeri kimi teknik meseleler halledildikten sonra, hükümet sebebi ile ilan edileceği beklentisi hâkim.

ÖCALAN ‘İSİM KONUSUNDA DİRETMEYİN’ DEDİ

Süreçte söz sahibi bulunan Öcalan ise adaya gelen HDP heyetine hükümetle aksi düşecek ısrarcı tavırlarda bulunmamasını istediğini iddia eden Kızılkaya; 'Heyette kimlerin yer alacağı henüz tam anlamıyla netleşmemişken, edindiğim bilgilere oranla Abdullah Öcalan arkadaşlarına, “Heyet meselesinde fazla fazla ısrarcı olmayın, ‘İlle de şu ad listeye girecek’ diye diretmeyin. Bazı arkadaşlarımızın heyette yer alması iyi olur, fakat gene de hükümetin oluşturacağı listeye fazla fazla itiraz etmeyin” demiş. Bu sebepten heyette Kürt sebebi ile kimlerin yer alacağından çok, heyetin umumi şekilde kimlerden oluşacağı merak konusu' dedi.

AKİL İNSANLAR AĞIRLIKTA

Kamuoyunda daha evvela Erdoğan'ın başbakanlığı çağında süreçte aktif rol sektör ve raporlar hazırlayan akil bireyler heyetinden fazla fazla sayıda ad yeni oluşturulacak izleme heyetinde vazife alacak.

Akil bireyler heyetine yeni adların ekleneceğini yazan Kızılkaya adları de açıkladı;

Daha evvela hükümet sebebi ile dillendirildiği gibi, heyet ağırlıkla ‘Akil İnsanlar’ arasından seçilecek kimi isimlerden oluşacak. 7 bölgeden 7 başkanın yanına yeni kimi adların eklenmesiyle İzleme Heyeti belirlenecek. Bu vaziyette Rifat Hisarcıklıoğlu, Can Paker, Tarhan Erdem, Yılmaz Ensaroğlu, Ahmet Taşgetiren, Deniz Ülke Arıboğan ve Yusuf Şevki Hakyemez’in heyette yer almasına ‘kesin gözüyle’ bakılıyor. Bu 7 ismin yanına eklenecek yeni isimlerle heyet tamamlanacak. Ancak Kürt tarafında öne çıkan ve daha evvela heyette yer almasına ‘kesin gözüyle’ bakılan, örnek olarak Mithat Sancar ve Öztürk Türkdoğan benzeri adların HDP’den mebus namzet adayı şekilde ortaya çıkmaları, durumlarını belirsizleştiriyor. Akil İnsanlar Heyeti’ndeki Güneydoğu Anadolu Bölgesi Başkanı Yılmaz Ensaroğlu AK Parti’den namzet adayı olduğundan, tıpkı hal onun için de geçerli. Ensaroğlu liste dışında kalırsa yerine başkanvekili Kezban Hatemi’nin geçmesi kuvvetle muhtemel. Ali Bayramoğlu, Mehmet Uçum, Kadir İnanır, Fuat Keyman, Avni Özgürel benzeri şahsiyetlerle de liste genişletilebilir.

10-15 KİŞİDEN OLUŞACAK

Tüm bu adımlardan sonra süreçte sıranın Abdullah Öcalan'a geleceği ve Öcalan'ın daha radikal kararlar alacağını yazan Muhsin Kızılkaya, adların barışçıl lisan kullanmaları gerektiğini söylüyor;

Edindiğim bilgilere göre, oluşturulacak heyet geniş bir heyet olmayacak. 10-15 insandan oluşması düşünülen heyete ad önermede, azami Kürt tarafı zorlanacak benzeri görünüyor. Çünkü ismi geçen yada kamuoyunda ismi isimlendirilen derhal hepimizin milletvekilliği için namzet adayı olması bekleniyor. Şöyle yada böyle heyetin oluşması, İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüşmesi, İmralı’da yeni inşa edilen bir ‘müzakere salonunda’ üçüncü yan şekilde yer alması, sürecin daha sıhhatli yürümesi için ‘kolaylaştırıcı’ rolünü üstlenmesi, sulh sürecine ivme kazandıracak ve en azından karşılıklı iyi düşünce adımlarının işareti olacak.

Hükümetin atacağı bu ‘ilk’ adımdan sonra, dizi Abdullah Öcalan’a gelecek. Tarihi ‘niyet beyanı’nın ardından, Öcalan’ın ‘ikinci’ adımının daha ‘radikal’ olması bekleniyor.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar