İstifa eden Güler, görevini Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'ya devretti

İstanbul'da yürütülen rüşvet ve yolsuzluk operasyonuna adı karıştığı iddiasıyla istifa eden bakanların ardından, dün Bakanlar Kurulu üyeleri de değişti.

Google Haberlere Abone ol
İstifa eden Güler, görevini Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'ya devretti

İstanbul'da yürütülen rüşvet ve yolsuzluk operasyonuna adı karıştığı iddiasıyla istifa eden bakanların ardından, dün Bakanlar Kurulu üyeleri de değişti. Kabinede 10 bakan değişirken; bugün bakanlıklarda görev değişimleri de başladı.

İstifa eden İçişleri Bakanı Muammer Güler, görevini bugün Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'ya devretti. Devir teslim töreninde bir konuşma yapan Güler, operasyonun başlangıcından itibaren soruşturmaya hiçbir etkilerinin olmadığını savundu. Güler, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu günü Başbakan'dan görevden affını talep ettiğini de dile getirdi.

Dün itibariyle yazılı olarak görevden istifa ettiğini hatırlatan Güler, yeni kararnameyle göreve atanmış olan İçişleri Bakanı Efkan Ala ile bütün bakanlara çalışmalarında başarılar diledi. Güler, şöyle devam etti: "Özellikle soruşturmanın niteliğiyle, işleme konuluş tarzıyla, gerek soruşturmanın gerek yargılamanın öngördüğü hiçbir kurala uyulmaması, bir siyasi mühendislik projesi olması, adli işlemin yapılmasından ziyade, bir şantaj operasyonu olması, konusunda görüşlerimi belirtmiştim. Yaptığımız, hiçbir gayri yasal faaliyet olmamıştır. 41 yıllık meslek hayatımda, hiçbir gayri kanuni, işin içinde olmadım, olmam, buna da asla geçit vermem. Ancak, bu konuyla ilgili gerek şahsıma, gerek aileme, meslek çevreme, sosyal çevreme, Mardinlilere ve milletime duyduğum sorumluluk nedeniyle, bu işle ilgili bütün soruşturma yollarının işletilmesi ve varsa hesabının görülmesi için, her şeye hazır olduğumu ifade ediyorum."

Bekledikleri tek şeyin kanuna, hukuka uygun, kanuni delillerle oluşturulmuş, tuzaklanmamış dosyaların önlerine konulması olduğunu belirten Güler, bunu beklediklerini ve inşallah da bunu yapacaklarını ifade etti. Operasyonun başlangıcından itibaren soruşturmaya hiçbir etkilerinin olmadığını savunan Güler, "Zaten başlangıcından beri, her şeyin baştan kurgulandığı ve yürütüldüğü bir operasyon olmuştur. Elbette, devletteki hizmette devamlılık asıldır. Bu görev, elbette ki yürütülecektir. Ben, hukukun her zaman egemen olmasını ve herkesin de buna uymasını bekliyorum. Son sözüm de şudur; keşke bu operasyonla bizleri, bu yanlış hareket başka yerden gelmiş olsaydı, keşke bu hançeri başkaları vurmuş olsaydı. O yapanları, bir tarafa bırakıyor, onlara hakkımı helal etmediğimi söylüyorum. Her şey, açığa çıkacaktır. Eğer Türkiye'de, normalleşmeye dönülecekse ve bir kahır çekilecekse, o kahrı biz de çekmeye hazırız." diye konuştu.

Yeni İçişleri Bakanı Efkan Ala ise Türkiye'nin kalkınması, istikrarı için kendilerine düşeni yapacaklarını vurguladı. Gelişmelerin, kalkınmanın, iyileşmenin yoğunlaştığı dönemlerin hemen ardından birtakım olayların art arda gelmesi ve siyasi istikrara yönelik müdahalelerin artmasının tesadüf olmadığını anlatan Bakan Ala, "Biz bundan önce birçok sorunu aştık. Daha güçlü sorunları, daha şık çözümlerle giderdik. Şimdi, karşılaştığımız sorunları da, bundan sonra karşılaşacağımız sorunları da, aşabilecek durumdayız. O kadroya ve bilgi birikimine sahibiz. Bizim üzüldüğümüz şey, milletimize ödetilen gereksiz maliyetlerdir. Yoksa, Türkiye gerçekten hak ettiği bir ivme yakalamıştır. Bundan, bütün milletimiz kendine düşen payı almaktadır. Sorunlarımız oluyor, çözeceğiz. O irade, bizde var, yolumuza devam edeceğiz. Biz, sorunsuz bir Türkiye vaat etmedik ama sorunlarını çözen bir yönetim vaat ettik ve biz bunu gerçekleştiriyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapsız bırakan İçişleri Bakanı Efkan Ala, Güler'e katkılarından dolayı plaket takdim etti. CİHAN

Yorumlar