İstanbul, Ankara ve İzmir’in başkan adaylarının Twitter karnesi belli oldu

Türkiye’nin en büyük üç büyükşehrin belediye başkan adaylarının sosyal medya platformlarını kullanım performanslarını inceleyen Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, ABD’li ve Avrupalı politikacıların aksine Türk adayların, etkili biçimde kullanamadıkları.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul, Ankara ve İzmir’in başkan adaylarının Twitter karnesi belli oldu

Türkiye’nin en büyük üç büyükşehrin belediye başkan adaylarının sosyal medya platformlarını kullanım performanslarını inceleyen Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, ABD’li ve Avrupalı politikacıların aksine Türk adayların, etkili biçimde kullanamadıkları sonucuna vardı. Ülke nüfusunun neredeyse yarısının Facebook veya Twitter hesabına sahip olduğunu belirten Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ferah Onat, “Henüz kararını verememiş seçmenleri etkilemek için sosyal medya etkin bir yöntem olabilir ancak Türkiye’de bunu başarabilen ve sosyal medyada vatandaşla diyalog haline girebilen aday sayısı çok az.” dedi.

Doç. Dr. Onat ve Arş Gör. Cudi Kaan Okmeydan, İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediye başkan adaylarının son bir ayda resmi Twitter hesaplarında yazdıklarını inceledi. AK Parti adaylarının, CHP’li ve MHP’lilere göre daha çok takipçi sayısına ulaştığını ancak aday tarafından yazılanların daha çok kişiyle ulaşması anlamına gelen “retweet” oranının, en yüksek CHP’li adaylarda olduğunu belirtti. Yaklaşık 12 milyon Twitter ve 35 milyon Facebook kullanıcısına sahip Türkiye’de, bu platformlar üzerinden vatandaşlarla rahatlıkla diyalog haline geçilebileceğini ancak bu avantajı politikacıların değerlendiremediğini belirten Onat, “Belediye başkan adaylarının resmi Twitter hesapları üzerinden ilettikleri mesajlar, takipçileri tarafından retweet ediliyor. Böylece takipçiler, adayın ilettiği mesajı hesaplarında paylaşarak, kendi takipçilerinin de söz konusu mesaja maruz kalmalarını sağlıyorlar. Adaylar tarafından atılan bir tweetin binlerce kişi tarafından retweet edilmesi, tek bir mesajın çok kısa sürede yüz binlerce kişiye ulaşmasına imkan veriyor ancak adayların bu avantajlardan yeterince faydalanamadıklarını, hattâ sosyal medyada zoraki bir varlık gösterdiklerini görüyoruz. Henüz kararını verememiş seçmenleri etkilemek için sosyal medya etkin bir yöntem olabilir, çünkü mesaj sayısı arttıkça etkisi de o kadar artıyor. Adaylar, özellikle alternatif arayış içinde olan seçmene bu yolla ulaşabilir. Yine mevcut oy oranınızı korumak için de sosyal medya paylaşımlarına önem vermeniz gerekiyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar