İran: Türkiye ile işbirliği yapabiliriz

İran Sağlık Bakanı Seyyid Hasan Haşimi, Türkiye ile alternatif tıp alanında işbirliği yapabileceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İran: Türkiye ile işbirliği yapabiliriz

Haşimi, Tahran Üniversitesinde düzenlenen "Şehid öğrencileri anma" programı sonrasında AA muhabirine yaptığı izahatda, iki yurt içinde sıhhat konusunda yapabilecekleri işbirliğine değindi.

Modern tıp konusundaki işbirliğin yanı dizi kadim tarihe sahip 2 ülkenin seçenek tıp meselesi için da birbirinden faydalanması gerektiğini dile getiren Haşimi, Türkiye'nin son 12 yılda sıhhat hizmetlerinde gösterdiği gelişmelerin devrim niteliğinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İki yurt arasındaki birliktelikler istikrarlı bir biçimde büyüme gösteriyor. Biz bu ilişkilerin daha üst düzeylerde olmasını umut ediyoruz. Türkiye sıhhat konusunda aşırı ilerleme kaydetti. İran, seçenek tıp konusundaki çalışmaları başta olmak üzere, hemşire ve hekim bunun şeklinde profesyonel insan gücüyle de Türkiye ile her çeşitli işbirliğini geliştirmeye hazır."

İran ile Türkiye'nin tarihsel ve kültürel ortaklıkları olan, tıpkı kültür havzası içinde olan iki yurt olması itibariyle yakın işbirliği içinde olmasının bir zaruret olduğunu dile getiren Haşimi, şöyle devam etti:

''Ulusal bir İlim şekilde gördüğümüz ve 'İran tıbbı'' diye isimlendirdiğimiz seçenek tıp konusu İslam tıbbının bir parçası olması bakımından kocaman bir define ve zenginliktir. Bu hazineyi sırf Türkiye değil tüm bölge ve herkes kullanabilir. Irak, Suriye, Afganistan, Orta Asya devletleri bir çağ tıbbın merkeziydi. Modern tıbbın tesirli propagandasıyla seçenek tıp arka plana itildi. Bugün İran'da kimi üniversitelerin içinde seçenek tıp derslerimizi okutuluyor. Eczacılıkta doğal ilaçlar yapılıyor. Oldukça kıymetli çalışmalar gerçekleşiyor. Türkiye ile seçenek tıp konusunda işbirliği yapabiliriz. İran'ın bu bölgede geniş tecrübesi bulunduğu bunun şeklinde Türkiye'nin de kültürel ve tarihsel altyapısında bu çalışmaların mühim noktayı ve birikimi bulunuyor."

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar