"Irak’ta Türkmenlere karşı imha hareketi devam ediyor"

Büyük Birlik Partisi (BBP) Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi Hüseyin Döngel, Irak’ın işgalinden bu yana Türkmenlere karşı bilinçli ve planlı yürütülen asimilasyon politikaları ve imha hareketlerinin sürdüğünü ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
"Irak’ta Türkmenlere karşı imha hareketi devam ediyor"

Büyük Birlik Partisi (BBP) Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi Hüseyin Döngel, Irak’ın işgalinden bu yana Türkmenlere karşı bilinçli ve planlı yürütülen asimilasyon politikaları ve imha hareketlerinin sürdüğünü ifade etti. Döngel, “Bu yapılanlar karşısında hükümetin duyarsız tavrı vahim bir hadisedir.” dedi.

Hüseyin Döngel, yaptığı yazılı açıklamada, Irak’taki Türkmenler üzerindeki baskı, şiddet ve yıldırma eylemlerinin her geçen gün artarak devam ettiğini belirtti. Döngel, şunları dile getirdi: “Özyurtlarında parçalanmaya çalışılan Türkmenler bir yandan Barzani- Maliki, diğer yandan da PKK-PYD kıskacında açık hedef haline getirildi. Türkmen illeri yakılıp yıkılıyor. Kitlesel imha eylemleri artıyor. Irak merkezi hükümeti de tüm bu olup bitenlere karşı sessizliğini ve tepkisizliğini korumaktadır. Bugün hem Irak’ta hem Suriye’de Türkmen kardeşlerimizin mal ve can güvenliği yoktur. Hükümet Türkmen kardeşlerimizin yaşadıkları vahim hadiseler karşısında ve gelecekleri konusunda üç maymunu oynamaktadır. Üzüntülerini dile getirmekten öte pratikte hiçbir şey yapmamaktadır. Türkmen toplulukları BOP çerçevesinde yeniden şekillenen Irak’ta ve Suriye’de kelimenin tam anlamıyla sistem dışına itilmek isteniyor. Bu bağlamda Irak Türkmenleri, Irak’ta siyasi denklemin dışında tutulmak isteniyor. Irak’ın yeni yapılanmasında Türkmenlere yer verilmek istenmiyor.”

“Türkmenlerin maruz kaldıkları bu acı tablo Ortadoğu’daki gerginliklerin, yeni şekillenmenin bir parçasıdır” diyen Döngel, bugün Ortadoğu’da, Irak’ta, Suriye’de artan çatışmaların, saldırıların en büyük mağdurunun Türkmenler olduğuna dikkat çekti. Döngel, Türkmenlerin hem Irak merkezi yönetimin hem Barzani’nin, hem Esat’ın hem de PKK-PYD’nin açık hedefleri olduğunu vurgulayarak, “Hepsinin ortak gayesi Türkmen varlığını asimile ve imha ederek ortadan kaldırmaktır. Onun için Türkmenlere yönelik saldırılar faili meçhul değildir. Bu saldırılan hem amacı hem failleri bellidir. Bilinçli ve planlı yapılan saldırılardır. Türkmen varlığı Kürt varlığı içinde yok edilmek isteniyor. Bugün her türlü baskıya maruz kalan zulme, haksızlığa ve insan hakları ihlallerine uğrayan, katliamların açık hedefi haline gelen Türkmen illerindeki kardeşlerimiz maalesef yalnız bırakılmışlardır, kaderlerine terk edilmişlerdir.” ifadelerine yer verdi.

"DÜNYADA HAKSIZLIĞA UĞRAYANLARIN HAMİLİĞİNE SOYUNURKEN TÜRKMENLERİ GÖRMEZDEN GELİYORUZ"

Hüseyin Döngel, dünyanın pek çok ülkesinde haksızlığa uğrayanların hamiliğine soyunan ve bu iddiasını sürdüren başbakanın, Türkmenlerin böyle mağduriyeti olduğuna dikkat çekti. Döngel, şunları kaydetti: “Sık sık ahde vefadan ve büyük Türkiye hayalinden söz eden Sayın Başbakana hatırlatmak isterim. Sırt çevirdiğiniz, yaptığınız birtakım basit hesaplara kurban verdiğiniz Türkmenler de Çanakkale’de vatan savunmasında bulundular ve birçok Türkmen kardeşimiz de Çanakkale Şehitliğinde metfundur. Türkmenlerin yaşadıkları karşısında laftan öteye geçmeyen bu duyarsızlık haliniz bir vefasızlık örneği değil midir? Büyük Türkiye hayali sadece Misak-ı Milli sınırlarıyla mı sınırlıdır. Türkmen kardeşlerimizin haklarını korumak, hükümetin ve dışişlerinin alacağı tedbirler, diplomatik girişimler bir lütuf değil, tarihi bir zaruret ve yükümlülüktür. Şunu açıkça ifade edeyim ki; Türkmenlere karşı uygulanan asimilasyon politikaları ve imha eylemleri, onların Türk olmaları ve Türkiye ile bağlarını sürdürmeleri nedeniyledir.” CİHAN

Yorumlar