İlk izahat: Öcalan tarihi bir mektup yazıyor!

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İmralı'da dün görüştükleri Öcalan'ın Nevruz okunmak üzere bir mektup kaleme aldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
İlk izahat: Öcalan tarihi bir mektup yazıyor!

İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan ile görüşen HDP heyetinde yer alan Milletvekili Sırrı Süreya Önder, yaptıkları görüşmenin detaylarını Avrupa'da PKK ile tıpkı çizgide yayın oluşturan Med Nuçe Tv'ye anlattı.

Önder, "Daha önceki iki mektuptan farkının ne olacağını sordum. Sayın Öcalan, 'Daha öncekiler bir sulh çağrısıydı, bu mektup demokratik bir Cumhuriyet için ve bu Cumhuriyetin yapımı için hepimize hayati önemde gerek bulunan ve evrensel bulunan bir perspektif verecektir' dedi" diye konuştu.

HDP'li Önder, Öcalan'ın Dolmabahçe Sarayı'nda birlikte açıklanan deklerasyonu hakkında net bir değerlendirmede bulunduğunu ve bunun tarihi bir manaya sahip olduğunu anlattı.

Sırrı Süreyya lider şöyle dedi:
 
"Nitelikli bir müzakereye tam manası ile kapı açtığını, bu manada yapılan bu birlikte izahatnın öneminin herkes vasıtası ile iyi kavranması gerektiğini, 10. maddede bir manada soyutlama ile anlatım edilen başlıkların Türkiye'nin demokratikleşmesi için tarihi bir fırsat ve kalite içerdiğini buna her insanın bu manası ve önemi bilerek yaklaşması gerektiğini, bilhassa devletin ve hükümetin bunun anlamını fazla fazla derinlikli şekilde kavraması gerektiğinin önemini, ciddiyetini vurguladı. Bizleri ve izahatda emeği geçen herkesi teşekkür etti."
 
Abdullah Öcalan'ın 'Nevruza dönük tarihi bir mektubu kaleme aldığını' anlattığını söyleyen HDP'li Önder, "Kendisi bazı ana nokta ve vurgularını bizimle paylaştı. Nevruz'dan öncelikle bunu bize iletecek, bizim aracılığımızla halklarımız ile tüm yurt ve dünya kamuoyu ile bunu paylaşacağız. İçeriğine dair bir şey söyleyemem şu anda doğru olmaz. Ama durumuna dair kendisinin yaptığı değerlendirmeyi paylaşabilirim sizinle. O da şudur; Barışa giden yolun teorik, pratik, ve kalite bakımından tüm detaylarının milli şekilde yer alacağı bir manada hem memleketimiz için hem bölgemiz için değerli bir yol haritası ve yepyeni bir perspektif içereceğini söyleyebiliriz."
 
Görüşme esnasında Abdullah Öcalan'a, Nevruz için yazdığı mektubun önceki iki mektuptan farkının ne olduğunu sorduğunu söyleyen Sırrı Süreya Önrder, "Bana 'Daha öncekiler bir sulh çağrısıydı, bu mektup demokratik bir Cumhuriyet için ve bu Cumhuriyetin yapımı için hepimize hayati önemde gerek bulunan ve evrensel bulunan bir perspektif verecektir' dedi. Öcalan, tyükselişmalar ile süreci bu nitelikte ve bu derinlikte yürüteceklerini söylediğini anlatım etti.
 
HDP'li Sırrı Süreya Önder, HDP ile Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan içinde tyükselişma yaratan izleme heyeti hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:
 
"Sayın Yalçın Akdoğan vasıtası ile yapılan bizim ve süreç açısından da sıkıntılı bir izahat. Çünkü o izahatda belki kabul edilebilecek tek yan, adların henüz netleştirilmemiş olmasıydı ama ilkesel şekilde ve tüm bu müzakerelerin derhal çabucak olmamakta ise olmazı yönünde ruhunu teşkil eden bir müessese şekilde bu izleme heyeti oluşturulacaktır. Bugünkü görüşmemizde buda ayrıntılı şekilde ele alındı. Netleştiğinde kamuoyu ile derhal sıcağı sıcağına paylaşacağız."

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar