'İki partinin adayı şeklindeki adaylık Türkiye'nin ihtiyacına cevap vermez'

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ortak cumhurbaşkanı adaylığı konusunda "Ben iki partinin adayı şeklindeki adaylığın Türkiye'nin ihtiyacına cevap vermeyeceğini düşünüyorum." dedi. Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Kart, yaptıkları...

Google Haberlere Abone ol
'İki partinin adayı şeklindeki adaylık Türkiye'nin ihtiyacına cevap vermez'

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ortak cumhurbaşkanı adaylığı konusunda "Ben iki partinin adayı şeklindeki adaylığın Türkiye'nin ihtiyacına cevap vermeyeceğini düşünüyorum." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Kart, yaptıkları açıklama ve değerlendirmelerin, doğrudan hükümeti ve Milli Savunma Bakanı'nı hedef aldığını; bu anlamda muhatabın hükümet ve Milli Savunma Bakanı olduğunu ifade etti. Hava Kuvvetleri gibi prestij ve statüsü yüksek olan bir kurumda insanların neden mesleklerinden ayrılmak zorunda kaldığını soran Kart, "Bu sorunun cevabı 'gayri hukuki ve gayri insani' uygulamalarda yatmaktadır. Tarafımıza ulaşan klasörler dolusu bilgi ve belgeler; insanların özel hayatları, mezhepleri ve etnik kökenleri üzerinden ayırımcı uygulamaların yapıldığını göstermektedir. Cumhurbaşkanı'nı; kişisel ve siyasi kaygılarını geride bırakarak, Anayasa'nın 108. maddesinden kaynaklanan görev ve sorumluluğunu yapmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

Kart, MHP'nin cezaevindeki Milletvekili Engin Alan ile ilgili Meclis Başkanı'nın hazırladığı taslağın CHP'nin hazırlamış olduğu taslağın bir bölümünün kanun teklifi haline getirilmiş hali olduğunu kaydetti. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in, gösteremediği sorumluluğun ızdırabını yaşadığını belirten Kart, dönem başında bunu yapsaydı bu sorumluluğu yerine getirmiş olacağını ifade etti. Bu düzenlemelerin yasalaşması için AK Parti'nin desteğinin gerektiğini anlatan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Amaç şu; AKP bir yanda çalışmayı kenarda tutuyor, iklime göre, gelişen olaylara göre Başbakan ne zaman uygun görürse bu uygulama hayata geçecek." eleştirisinde bulundu.

Anayasal düzenleme yapılması kanısında olduğunu dile getiren Kart, Anayasa'nın 83 ve 14. maddesi ortadayken sadece yasal düzenlemeyle bu sorunun çözülemeyeceğini söyledi. Yeni bir boşluk oluşturulmaması gerektiğini belirten Kart, AK Parti'nin samimi olması halinde Anayasal düzenlemenin bir haftada yapılabileceğini kaydetti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çatı önerisi konusunda ise Kart, "Ben iki partinin adayı şeklindeki adaylığın Türkiye'nin ihtiyacına cevap vermeyeceğini düşünüyorum. Türkiye'nin vicdanı olacak biri olmalı. Her kesime hitap edecek, ortak kabulü sağlayacak. Türkiye'nin vicdanına hitap edecek, onları kavrayacak bir cumhurbaşkanı kimliğine ihtiyaç vardır." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar