İhsanoğlu: Tefrikaya düşmeden birlikte hareket edilmeli

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin hep mücadele vererek bu günlere geldiğini, bundan sonra benzer mücadelenin devam edeceğini ama tefrikaya düşmeden birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Bir dizi ziyaret...

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu: Tefrikaya düşmeden birlikte hareket edilmeli

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin hep mücadele vererek bu günlere geldiğini, bundan sonra benzer mücadelenin devam edeceğini ama tefrikaya düşmeden birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Bir dizi ziyaret amacıyla Erzurum'a gelen İhsanoğlu, cuma namazı sonrasında yaya olarak Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'na (ETSO) kadar yürürken, güzergahta esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti. ETSO Başkanı Lütfü Yülcelik'i makamında ziyaret eden İhsanoğlu, burada ülke adına birlik beraberlik mesajları verdi.

Bu topraklar üzerinde bin yılı aşkın bir süredir kardeşçe yaşadıklarını belirten İhsanoğlu, "Kolay kolay kazanılmayan bu topraklar için büyük mücadele verildi. Hepsinde de millet olarak alın teri ve zaferle çıktık. Bundan sonra da bizi bekleyen tehlikelere karşı tefrikaya düşmememiz lazım. Aksi durumda esamemiz okunmaz. Politik ifade olarak almayın bu sözümü. Komşularımızın durumu ortada. Yakın zamana kadar bir ve beraberdiler, ekilen tefrika tohumları ülkeleri darmadağın duruma getirdi." dedi.

Erzurum'a ilk olarak 70'li yıllarda geldiğini hatırlatan İhsanoğlu, Doğu'nun aydınlık merkezinin Erzurum olduğunu söyledi. Bu bölgede temel taşların oynamaması gerektiğini aktaran İhsanoğlu, şöyle konuştu: "Dünyanın hiç bir yerinde bu taşlar oynatılmaz, eski medeniyet sahibi ülkelere bakın biz Afrika'da Körfez ülkesi değiliz. Biz bin senedir bu topraklarda varız, bu coğrafyada birlik ve beraberlik içinde devam etmemiz lazım. Devletin tepesinde kavga istemeyen iki köklü partimizin uzlaşmasıyla başlayan süreç bugün 6'ya yükseldi. Bütün partiler, hatta AKP içerisindeki kardeşlerimiz de devletin tepesinde kavga istemiyoruz, gerginlik görmek istemiyoruz' diyor. Devletin tepesi, milletin ve devletin sigortasıdır, atarsa o devlet çöker millet bedbaht olur. Devletin sigortasını attırmayacak seçim yapalım, herkesi kucaklayacak, ötekileştirmeyecek, cepheleştirmeyecek, oy vermeyenleri düşman ilan etmeyecek birisini seçelim. Bu seçim parti, iktidar seçimi, belediye seçimi değil. Halkımız, 10 Ağustos'ta en hayırlı kararı verecek, bundan eminim."

"CUMHURBAŞKANLIĞI İCRA MAKAMI DEĞİL"

Cumhurbaşkanlığı makamının her türlü makamın üstünde olduğunu hatırlatan İhsanoğlu, parlamenter ve başkanlık sistemlerine de değinerek, "Cumhurbaşkanı, Anayasa'nın uygulanmasını gözetir. Hüküm bu. Anayasa'yı ihmal etmeyecek cumhurbaşkanına ihtiyaç var. Devlet kurumlarının ahenkli çalışmasını temin eder. Bu memleket krizlerden çok çekti. Cumhurbaşkanlığı ülkenin sigortası konumundadır. Türkiye'nin yurt dışında itibarının artması lazım. Yine ülkemizde parlamenter ve başkanlık sistemlerinin tartışması yapılıyor. 'Başkanlık sistemiyle cumhurbaşkanı güçlü olur' deniliyor. Nerede var bu sistem? ABD'de. Bizim etrafımızdaki ülkelerde var mı bir örneği? Biz ABD olmak istiyoruz, güçlü olmak istiyoruz. Bu güce varmak için o sistemi körü körüne taklit etmek mi lazım? ABD başkanının çok yetkisi var, istediğini yapar. Orada kontrol mekanizmaları var. Kongre ve senato günlerce sorguya tabi tutuyor adamı. ABD tek devlet değil. Değişik devletlerin birleşmesiyle federasyon, eyalet içerisinde meclisleri var. Vali seçimle geliyor. Türkiye bu şartların hangisini taşıyor. Parlamenter sistem bizim için devam etmek zorunda." dedi.

Başbakan Erdoğan'ın kendisi için 'Bozok Yaylası'na çıkmadı' yönündeki eleştiriye de cevap veren İhsanoğlu, "Polemiklere girmiyorum. Türkiye'de siyasetin çirkinleşmesi ve yaşanan polemikler yüzünden 2014 yılında çıtayı yükseltemiyoruz. Avrupa ayarında ülke olmak istiyoruz. Çıtayı yükseltelim, polemiklerle bir yere varamıyoruz. Bazı bilgiler yanlış olunca bilgi hataları olabilir, konuşmalarda onu düzeltiyorum." diye ifade etti.

Bir gazetecinin, 'Hep barıştan bahsettiniz, Fethullah Gülen Erzurumlu. Başbakan'ın sürdürdüğü kavga sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Hukukun üstünlüğü her şeyin anahtarıdır. Bir ülkede hukukun üstünlüğü kaybolursa keyfilik olur, suçlamalar başlar. Ben demiyorum; suçlamalar için delil lazım. Karar verme hakkı suçlamalarla ilgili hukukun temel kaidesi Mecelle'de de aynı şekilde yazar. İddiada bulunan delili ortaya koymak zorunda olan mahkeme de bu konuda kararı verir. Biz bu karşılıklı yapılan suçlamalar karşısında meselenin vuzuha kavuşmasını istiyoruz."

ETSO heyeti ile görüşen cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, daha sonra Şehit Aileleri Derneği ile Abdurrahman Gazi Hazretleri türbesine ziyarette bulundu.

CİHAN

Yorumlar