İhsanoğlu: Eşit olmayan şartlarda yarıştığımızı biliyoruz

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Ege ziyaretine İzmir ve Aydın’dan başladı. Aydın’a hareket etmeden önce Adnan Menderes Havalimanı’nda gazetecilerle biraraya gelen İhsanoğlu, ellerinde devlet gücü, uçaklar, helikopterler, partinin...

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu: Eşit olmayan şartlarda yarıştığımızı biliyoruz

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Ege ziyaretine İzmir ve Aydın’dan başladı. Aydın’a hareket etmeden önce Adnan Menderes Havalimanı’nda gazetecilerle biraraya gelen İhsanoğlu, ellerinde devlet gücü, uçaklar, helikopterler, partinin gücü ve partiyi destekleyen büyük çevrelerin gücü olmadığını belirterek, “Eşit olmayan şartlarda çalıştığımızı, yarıştığımızı biliyoruz. Orantısız, ölçüsüz farklar var, farkındayız ama bunların hepsinden büyük Hakk'ın iradesi, halkın iradesi var. Cenab–ı Allah, bizim yardımcımız olacaktır.” dedi. İhsanoğlu, halkın değişim ve herkesi kucaklayan bir cumhurbaşkanı istediğini, ötekilenmekten, zıtlaşmaktan, cepheleşmekten ve kutuplaşmaktan bıkmış durumda olduğunu söyledi.

Çatı aday İhsanoğlu, Aydın programı için eşi Füsun İhsanoğlu'yla birlikte Adnan Menderes Havalimanı'na geldi. İhsanoğlu’nu CHP Genel Başkan yardımcıları Aytun Çıray, Bülent Tezcan ve Erdoğan Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, CHP İl Başkanı Ali Engin, MHP İl Başkanı Nejat Karata, DSP İl Başkanı Selçuk Karakülçe, DP ve BTP temsilcileri karşıladı. Gazete, televizyon ve haber ajansı temsilcileriyle biraraya gelen İhsanoğlu, Ege’ye ilk ziyaretini yaptığını söyledi. İzmir’den Aydın’a gideceğini, bu ziyaretin her bakımdan önemli olduğunu belirterek, “Ege’deki halkımızla geniş çaplı temaslarımıza başlıyoruz. Halkımızla sıcak teması sağlayacağız. Bu sıcak teması Orta Anadolu’da, Karadeniz’de, İstanbul'da yaptık. Gördük ki gerçekten halkta çok büyük ilgi var. Halk değişim, herkesi kucaklayan bir cumhurbaşkanı istiyor. Halk ötekilenmekten, zıtlaşmaktan, cepheleşmekten ve kutuplaşmaktan bıkmış, korku ve endişe içerisindedir.” şeklinde konuştu. Ege’nin Türk demokrasisi bakımından önemli bir yere sahip olduğunu da vurgulayan İhsanoğlu, “Çünkü Ege'den, özellikle Aydın'dan Türkiye'nin demokratik süreci başlamıştır. "Yeter, söz milletindir.' sözünün sahibi bu bölgeden yetişmiştir. Türkiye’nin tarihi boyunca Ege tarımın, sanayinin, ticaretin, modern teknolojinin ilk girdiği yerlerdir. O bakımdan buradan başlamak, elbette bizim için bir hayır vesilesi olacaktır ve uğurlu bir başlangıç olacaktır.” dedi.

'DEVLETİN BAŞINA SEÇİLECEK İNSAN, MİLLETİN BİRLİĞİNİ KORUMALI'

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu cumhurbaşkanı profiline değinen Ekmeleddin İhsanoğlu, “Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı makamı, belirli insanlara mı aittir? Türkiye'de 76 milyon insan içerisinde şüphesiz ki çok sayıda aday vardır, layık insan, bu görevi hakkıyla yapabilecek insan vardır. Türkiye'nin yetiştirdiği siyaset adamları, ister Meclis’te ister dışarıda, Türkiye'nin yetiştirdiği diplomatlar, bürokratlar, bilimadamları, sanatadamları, işçi sendika liderleri. Bugün Avusturya, Almanya, Polonya, İtalya'da cumhurbaşkanları, birinci derecede siyasilerden seçilmiyor. Neden? Çünkü orada parlamenter sistem var. Siyasilerin geleceği yer parlamentodur, icranın başına geçeceklerdir, hükümetleri kuracaklardır. Hükümetler millet meclisinden güvenoyu alacaktır, bütçeyi geçirecektir, programlarını yapıp uygulayacaklardır. Uygulama, icra, yürütme mevkisi orasıdır ama devletin başına seçilecek insanın devletin bütünlüğünü, milletin birliğini ve toplumun dirliğini temsil ede,n koruyan birisi olması gerekir. Bu vasıflarla yola çıktığımız için biz eminiz ki millet bu konuda en doğru kararını verecektir. Biz düşünüyoruz ki 76 milyon insan meşrepleri, dinî inançları, mezhepleri ne olursa olsun, ailelerin geldiği etnik menşeleri, coğrafi menşeleri, bunların hiçbirisi ayrımın gerekçesi olamaz. Bunlar bizim zenginliğimizdir ve bu zenginliğimizi ilelebet korumak durumundayız. Burada Türk varlığı 1280 senesinden itibaren, Menteşe Beyliği zamanından beri kurulmuştur, Aydınoğulları, bu bölgeye adlarını vermiştir. O günden bugüne kadar bu diyar bizim diyarımızdır, burada bizler yaşıyoruz. Benim annemin ailesi Aydın'dan Rodos'a gitmiştir, fetihten sonra. Biz aile silsilemizi koruyoruz. Ben burada hem bir vatandaş, insan ve ayrıca cumhurbaşkanı adayı olarak bulunmaktan, Aydın'a bu sıfatla gelmekten çok büyük onur duyuyorum ve bunun çok uğurlu olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

'BİZİM DEVLET İMKANIMIZ YOK, HALKIN SAMİMİYETİ EN BÜYÜK TEMİNATIMIZ'

Seçim çalışmaları için gittiği bölgelerde basının ilgisinin kendilerini sevindirdiğini, morallerini yükselttiğini söyleyen İhsanoğlu, “Basının ilgisi ve objektif olarak gerçekleri, fikirleri, programları, düşünceleri doğru bir şekilde, nezih bir şekilde, dürüst bir şekilde yansıtması, bu kampanyanın en önemli silahlarından birisidir. Halkın gösterdiği sıcaklık, samimiyet, doğrudan doğruya alâka bizim bu seçimdeki en önemli teminatımız.” dedi. Gittiği yerlerde, "Sizde devlet imkanı, uçaklar, helikopterler, devletin bütün gücü, partinin bütün gücü ve partiyi destekleyen büyük çevrelerin gücü yok." şeklinde sözler söylendiğini ve bunun doğru olduğunu belirten İhsanoğlu, “Eşit olmayan şartlarda çalıştığımızı, yarıştığımızı biliyoruz. Orantısız, ölçüsüz farklar var, farkındayız ama bunların hepsinden büyük Hakk'ın iradesi, halkın iradesi var. Cenab–ı Allah, bizim yardımcımız olacaktır ve Türkiye buna benzer çok şeyler görmüştür. Rahmetli Turgut Bey yola çıktığında devlet, kendisinin karşısında bir hazırlık yapmıştır. O günkü hükümet program kurmuştur. O günkü muktedirler bir plan yapmıştır, isimler koymuştur. 'Onlar şuraya gelecek, bakan şöyle olacak, şu bakan olacak.' Böyle bir senaryo yapılmıştı, bir yerlerde bu uygulanacaktı ama halk ne yaptı? Turgut Özal'ı, bir bürokratı getirip devletin başına koydu. Bu ülkede, Türkiye'de en büyük devrimi yapan, Türk ekonomisinin önündeki engelleri kaldıran, bugün Türkiye'de ekonomi, tarım, turizm, dış ticaret gerçekleşiyorsa rahmetli Turgut Bey'in yaptığı reformlarla olmuştur. Turgut Bey de nasıl gelmiştir? Hakk'ın ve halkın desteğiyle gelmiştir. Biz de inşallah halkın desteği ve Hakk'ın rızasıyla geleceğiz.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar