İESOB Başkanı Mutlu: YSK’nın oda başkanlarına yönelik kararı adil değil

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla yerel seçimlerde aday olmak isteyen oda başkanlarına getirilen istifa zorunluluğunu eleştirerek, bunun adil olmadığını savundu.

Google Haberlere Abone ol
İESOB Başkanı Mutlu: YSK’nın oda başkanlarına yönelik kararı adil değil

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla yerel seçimlerde aday olmak isteyen oda başkanlarına getirilen istifa zorunluluğunu eleştirerek, bunun adil olmadığını savundu. YSK’nın aldığı kararları yeniden gözden geçirmesini isteyen Mutlu, “İESOB, teşkilatı tarafından olumlu karşılanmayan bu kararların düzeltilmesi için gerekirse hukuki tüm yollara müracaat edecektir.” dedi.

Yerel yönetimlerde esnaf teşkilatı idarecilerinin tecrübelerinden faydalanılması gerektiğini belirten İESOB Başkanı Mutlu, şunları kaydetti: “2010 yılında çıkarılan 5980 sayılı kanunla 2839 Sayılı Milletvekili Seçim Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre milletvekili seçimlerinde aday olmak isteyen kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları ve sendikaların başkan ve yöneticilerinin, bu görevlerinden istifa etmesi gerektiği madde metnine eklenmiştir. YSK da geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir kararla bu düzenlemeye atıfta bulunmuş, yerel seçimlerde belediye başkanı ya da belediye meclis üyesi olmak isteyen oda başkanlarının da başkanlıktan istifa etmesi gerektiğini açıklamıştır. YSK’nın bu kararı adil değildir, çünkü bir yandan esnaf odalarından sulama kooperatiflerine, hattâ köy korucularına kadar pek çok kişiye, ‘Siz kamuyu temsil ediyorsunuz, istifa etmeniz gerekir.’ derken ‘Bakanlar milletvekilidir, onların aday olması durumunda istifa etmesine gerek yoktur.’ demektedir.”

Toplumda önemli işlevlere sahip bir kesimin temsilcilerinin yerel yönetimlerden uzaklaştırılmak istendiğini öne süren Mutlu, “Bu kanun değişikliği ve neticesinde ortaya konulan YSK kararları, hem demokrasiye ve örgütlü topluma vurulmuş bir darbedir hem de yerel yönetimlerin gücünü ve verimliliğini azaltacak bir etkendir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar