İdris Bal’ın kumpas yorumu: Olmayan bir suça yönelik niyet okuma

Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 30 ile gönderilen ‘gizli’ ibareli belgeyle deşifre olan ‘Hizmete Kumpas Planı’nı değerlendirdi. Yaşananların olmayan bir suça yönelik niyet okuma olduğunu...

Google Haberlere Abone ol
İdris Bal’ın kumpas yorumu: Olmayan bir suça yönelik niyet okuma

Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 30 ile gönderilen ‘gizli’ ibareli belgeyle deşifre olan ‘Hizmete Kumpas Planı’nı değerlendirdi. Yaşananların olmayan bir suça yönelik niyet okuma olduğunu hatırlatan Bal, “Gizli tanık teşvik ediyorsunuz. Belki birileri gizli tanık olma bağlamında sopa ve havuç politikasıyla ikna ediyorsunuz. Üzeyir Garih dahil olmak üzere, geçmiş 10-16 yıl içindeki tüm cinayetlerle bağ kurmaya çalışıyorsunuz. Ve diyorsunuz ki, bakın bakalım farklı kesimlerde bu yapıyı, bu cemaati, bu yapıyı sevenler ne kadar, o sevenler bir araya gelip ‘ayaklanmaya’ çalışsa, devleti kontrol edebilir mi? Böyle bir zihniyet olabilir mi? O zaman tüm Müslümanlar deyin, tüm Müslümanlar böyle bir şey yapsa, devleti devirebilir mi? Deyin hepsini suçlayın. Tüm Aleviler deyin, hepsini suçlayın. Tüm Yahudiler deyin, hepsini suçlayın. Hukuk devleti böyle değildir.” şeklinde konuştu.

Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Hizmet Hareketi'ne kumpas iddialarının medyada yer aldığını ve t24 sitesinde belgelerinin yayınlandığını belirten Bal, “Oradan diğer medya organları da haberi kullandı. Bu söylenti değil, dedikodu değilmiş. Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun böyle bir talimatı birçok emniyet müdürlüğüne göndermiş, Fişleme isteniyor. İşin dramatik tarafı, şu bir taraftan demokrasi ve Avrupa Birliği diyorsunuz, anayasa değişikliği ile fişlemeyi suç haline getiriyorsunuz. Öbür taraftan, fişleme emri veriyorsunuz . Ki zaten bu fişlemeler, daha önceden yapılmış. Tüm STK’lara, cemaatlere, Alevi'siyle, Sünni'siyle herkese karşı yapılmış. Hem kendi yasamıza göre anayasamıza göre suçtur hem de evrensel değerlere göre suçtur. Demokratik ilkelere göre suçtur. İnsan haklarına aykırıdır. İnsanları inançlarına, mezheplerine, STK’larına, cemaatlerine, lobilerine, gruplarına göre siyasi görüşlerine ve mezheplerine göre ayıramazsınız. Ayırırsanız, Lübnanlaşırsınız. Bu anlayış Türkiye’yi, Avrupa Birliği’ne taşımaz. ABD gibi çoğulcu hale getirmez, Lübnanlaştırır. Çünkü siz insanları, belirli gruplara ayırırsanız, o insanlarda doğal olarak bundan sonra ‘grup mantığıyla’ sürü mantığı demek, dilim varmıyor grup mantığıyla hareket ederse, orada ne demokrasi, ne kalkınma ne de istikrar olur. Aklınızı başınıza almanız lazım.” diye konuştu.

Yaşananların olmayan bir suça yönelik niyet okuma olduğunu hatırlatan Bal, “Gizli tanık teşvik ediyorsunuz. Belki birileri, gizli tanık olma bağlamında sopa ve havuç politikasıyla ikna ediyorsunuz. Üzeyir Garih dahil olmak üzere geçmiş 10-16 yıl içindeki tüm cinayetlerle bağ kurmaya çalışıyorsunuz. Ve diyorsunuz ki, bakın bakalım farklı kesimlerde bu yapıyı bu cemaati bu yapıyı sevenler ne kadar o sevenler bir araya gelip ‘ayaklanmaya’ çalışsa devleti kontrol edebilir mi? böyle bir zihniyet olabilir mi? O zaman tüm Müslümanlar deyin, tüm Müslümanlar böyle bir şey yapsa, devleti devirebilir mi?Deyin hepsini suçlayın, tüm Aleviler deyin, hepsini suçlayın, tüm Yahudiler deyin hepsini suçlayın. Hukuk devleti böyle değildir.” şeklinde konuştu.

Delil varsa şiddet kullanmaya yönelik illegaliteya dair delil varsa onun rengine dinine mezhebine bakılmaksınız kovuşturma yapılarak cezasının verilmesi gerektiğini anlatan Bal, “Başka kriter verimliliktir. Bir doktorun bir öğretmenin bir memurun siyasi görüşüne, cemaatine ve dinine bakılmaz. Mezhebine bakılmaz. Güzel verimli çalışıyor mu? Onun ötesinde siz bunun dinine, mezhebine lobisine siyasi görüşüne bakıyorsanız orada verimlilik olmaz orada istikrar olmaz. Karşımızda toplumu dizayn etmeye çalışan bir yapı, kendine biat etmeyen herkesi sadece hizmet hareketini değil Yeni Asya’cısını da TÜSİAD’ını da Süleyman Efendi cemaatini de Alevisini de Sünnisini de hizaya sokmaya çalışıyor. Sopayla sokmaya çalışıyor havuçla sokmaya çalışıyor. Belirli fırsatlar veriyor eğer hala uyum içinde biat etmiyorsanız o zaman sopa gösteriyor ruhsatlarınızı elinizden alıyor inşaatları durduruyor izinleri iptal ediyor suyu bile vermiyor. Asya termal’in Kızılcahamam’da suyunun kesildiği gibi. Bu anormal bir süreç.Maalesef dün başbakan yaptığı açıklama ile bu cadı avını bitirmeye değil bitirmemeye devam etmeye söz verdi. Yani normalleşmeye değil kutuplaşmaya devam sözü verdi ama bizim ihtiyacımız olan normalleşmedir.demokratik ilkeler ve evrensel değerlerdir. Elde delil varsa kim dini, rengi, dili,siyasi görüşü mezhebi ne olursa olsun kim bir yanlış işe tevessül etti ise şiddet terör demokrasinin hukukun dışına çıkan hangi olumsuz engel olunrsa olsun ona yönelik adım attı ise cezasını çekmeli.” Açıklamasında bulundu.

Bal, son dönemde kurulan Merkez Parti’ye kendisinin ve yanındaki istişare eden arkadaşlarının oraya katılma gibi bir durumunun söz konusu olmadığını söyledi.

CİHAN

Yorumlar