İdris Bal: Ermeni meselesi, bir açıklamayla çözülemez

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, Ermeni meselesinin Başbakan'ın yaptığı gibi bir iki açıklamayla değil, lobicilikle, kendini anlatmayla çözülebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İdris Bal: Ermeni meselesi, bir açıklamayla çözülemez

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, Ermeni meselesinin Başbakan'ın yaptığı gibi bir iki açıklamayla değil, lobicilikle, kendini anlatmayla çözülebileceğini söyledi. Türkiye'nin lobisini yapan, özü sözü bizden olan, yepyeni, taptaze Türk lobisinin dünyanın her yerinde yavaş yavaş yükseldiğini ifade eden Bal, ancak iktidarın bu ülke lobisi olan Türk okullarını kapatmak istediğini kaydetti.

Ermeni meselesinin 'kim haklı kim haksızın' ötesinde farklı ülkelerin dış siyaset aracı haline geldiğini ifade etti. Diasporanın kimliğini muhafaza etme aracı haline geldiğini anlatan Bal, başka ülkelerde iç siyaset malzemesi haline geldiğine dikkat çekti. Bu meseleyi 'ne olduğu ve iyi teşhis edilmesi'yle çözülebileceğinin altını çizen Bal, Başbakan'ın yaptığı gibi bir iki açıklamayla çözülemeyeceğini vurguladı. Kendini anlatmayla, lobicilikle çözüleceğini vurgulayan Bal, Türkiye'nin lobisini yapan, özü sözü bizden olan, yepyeni, taptaze Türk lobisinin dünyanın her yerinde yavaş yavaş yükseldiğini ve güçlendiğini söyledi. Maalesef iktidarın bu Türk lobisini kapatmak istediğini dile getiren Bal, iktidarın Türk okullarını kapatmak istediğini kaydetti. Okulları kapatmanın Türkiye'nin etkinlik sahasını daraltmak anlamına geleceğine dikkat çekti. Bal, "Umarım diyalog, işbirliği güçlendirilir. Acılar üzerinden siyaset yapılmaz." dedi.

MİT konusuna de değinen Bal, orduya, polise, MİT'e iki kat, üç kat yetki vermenin sevmek anlamına gelmediğini belirterek aksine bozulmanın yolunun açılacağını ifade etti. Yetki ve denetimlerin uygun şekilde verilmesi gerektiğini dile getiren Bal, demokratik geleneklere uygun yetkilendirilip sorumluluk sahibi olmaları gerektiğini kaydetti.

Başbakanın yetkilerini sonuna kadar kullanmasıyla ilgili açıklamalarına da değinen Bal, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığının sembolik olduğunu söyledi. Başbakanın açıklamalarına bakıldığında bunun tersi olacağının görüldüğünü dile getiren Bal, demokratik geleneklere uyulmayacağının işaretinin verildiğini kaydetti. Bazı sıkıntıların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

"Demokrasiyi sandıktan ibaret görürseniz istediğiniz şeyi yapabilirsiniz." diyen Bal, ancak demokraside şeffaflık, yargı bağımsızlığı, muhalefet olduğuna dikkat çekti. Demokrasilerde istişareden korkulmayacağını vurguladı. Türkiye'deki siyasette liderlerin çok güçlü olduğunu belirten Bal, dar bölge seçim sisteminin demokrasi açısından doğru bir gelişme olabileceğini ifade etti. Kim çok çalışırsa onun kazanacağını vurguladı. Dar bölge sisteminden AK Parti'nin daha çok karlı çıkacağına inanmadığını kaydetti. Bal, "Mezarlıklar yeri doldurulamayacak adamlarla doludur." şeklinde konuştu.

''ÇOK VAHİM BİR DURUM, YARGI HESAP SORMALI''

"TİB’in dinleme listesine eklenen 2 bin kritik isim ‘dinlendi sonra da kayıtları silindi’ gibi gösterilecek; olay ‘paralel yapı dinledi’ şeklinde medyaya servis edilecekti." iddialarla ilgili Bal, "Çok vahim bir durum. Demokrasi, özgürlükler adına utanılacak bir durum, eğer doğru ise. Bizim ilkeli olmamız lazım. Bunu bir türlü beceremiyoruz; muhatap dindar, PKK'da olsa. Uydurma delil oluşturamazsınız. Oluşturursanız bu demokrasi olmaz. Umurım doğru değildir. Doğru ise derhal yargımız hesap sormalıdır." şeklinde konuştu.



CİHAN

Yorumlar