İdris Bal: Bölgesel bir kaos ama burada bizim de rolümüz var

Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, Musul'da yaşananların bölgesel bir kaos olduğunu ama burada Türkiye'nin de rolü olduğunu söyledi. 1 Mart'tan bu yana hatalar yapıldığını dile getiren Bal, "Türkiye orada olsaydı Kuzey Irak yapılanması...

Google Haberlere Abone ol
İdris Bal: Bölgesel bir kaos ama burada bizim de rolümüz var

Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, Musul'da yaşananların bölgesel bir kaos olduğunu ama burada Türkiye'nin de rolü olduğunu söyledi. 1 Mart'tan bu yana hatalar yapıldığını dile getiren Bal, "Türkiye orada olsaydı Kuzey Irak yapılanması olmayacaktı, Kandil olmayacaktı. Kuzey Suriye'deki yapılanmayı seyrettiniz, milleti kandırdınız. Etnik devletin ikinci ayağını kurdular. Yanlış yaptılar." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Milletvekili Bal, 2003'ten beri bölgede çok ciddi hatalar yapıldığını ifade etti. 1 Mart tezkeresine hayır denmesiyle çuval hadisesiyle karşılaşıldığını dile getiren Bal, Kandil'in küçük bir devletcik gibi davranmaya başladığını belirtti. "Burada büyük bir zaafiyet, büyük bir öngörüsüzlük ya da büyük bir şey var. Onu söylemeye dilim varmıyor." diyen Bal, Türk iç ve dış siyasetinde ciddi anlamda anormalleşme olduğunu savundu. Bal, "Suriye konusunda büyük laflar eden Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın itibarı tartışılır hale geldi. Ciddi hatalar yapıldı. Irak'ta Türkmen kardeşlerimiz var. Türkiye, asla ve asla Irak Türklerine sahip çıkamamıştır. Onları güçlendirmemiştir, hep pasifize etmiştir. Onları koruyup kollayamamıştır. Liderleri 80'lerde asılmıştır ama Türkiye hep seyretmiştir." diye konuştu.

"Yaşananlar bölgesel bir kaos ama burda bizim de rolümüz var." diyen Bal, şöyle devam etti: "1 Mart'tan bu yana hatalar yapıyoruz. Türkiye orada olsaydı Kuzey Irak yapılanması olmayacaktı, Kandil olmayacaktı. Kuzey Suriye'deki yapılanmayı seyrettiniz, milleti kandırdınız. Etnik devletin ikinci ayağını kurdular. Yanlış yaptılar. Büyük bir devlet bu tür yapılanmalarla işbirliği yapmaz, dikkat etmek gerekiyor. Komutanını tedavi ettirdiklerimiz gidip konsolosluğu işgal ediyor. Bu ne biçim işbirliği, tırnak içinde. Bizim IŞİD ile işbirliğimiz nedir, bağımız nedir? Bunun çok net ortaya konması gerekiyor. Suriye'deki yapılanma nereye doğru diyor?"

Siyasetçinin öngörülü olması gerektiğini belirten Bal, IŞİD'in Türkiye ve bölgeyi ciddi anlamda rahatsız etmeye başladığına dikkat etti. Bal, "Meselelerin bu hale gelmesinde bizim de payımız oldu." ifadelerini kullandı.

Meclis Genel Kurulu'nda dün Musul ile ilgili yaşanan tartışma konusunda ise Bal, "Meclis'te canlı yayında demokrasi oyunu oynanıyor. Herkes grubuna göre konuşuyor. Doğru bir şey söylendiyse oturmak, düşünmek, tedbir almak gerekiyor." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar