İddialarını delillendiren Akaydın, YSK’ya başvuruyor

Antalya seçimlerinin şaibeli olduğunu iddia eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 15-20 klasörlük delil dosyası hazırlayarak seçimlerin iptali için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz ediyor.

Google Haberlere Abone ol
İddialarını delillendiren Akaydın, YSK’ya başvuruyor

Antalya seçimlerinin şaibeli olduğunu iddia eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 15-20 klasörlük delil dosyası hazırlayarak seçimlerin iptali için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz ediyor. İtiraz gerekçelerini açıklayan eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya’daki seçmen sayısının yarısını oluşturan 700 bin oyun sandık tutanaklarının usulsüz olarak düzenlendiği iddiasına da yer verdi.

Mustafa Akaydın ve CHP İl Başkanı Devrim Kök, beraberlerindeki avukatlarla birlikte basın toplantısı düzenledi. Avukatların, itiraz gerekçelerini delillendirdiği 15-20 klasör hazırladıklarını anlatan Akaydın, bunlarla YSK’ya itirazda bulunacaklarını söyledi. İtirazlarını, seçim öncesi ve sonrasında yaşananlar olarak ikiye ayıran Mustafa Akaydın, 30 Mart’ta ‘dünyanın en şaibeli’ seçimlerinin yapıldığını iddia etti. Mustafa Akaydın, Antalya’da ilçe ve il seçim kurulları tarafından reddedilen itirazlarını bu kez YSK’ya yapacaklarını, sonuç alamamaları halinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar gideceklerini ifade etti.

Seçim günü şaibelerini maddeler halinde; engellilere ve yaşlılara oy kullandırılmaması, kabinlere cep telefonu ve kamera ile girilmesine göz yumulması, zihinsel engellilere oy kullandırılması, oy pusulaları ile muhtarlık pusulalarının aynı zarflara koyulmasının bazı sandıklarda kabul, bazılarında reddedilmesi olarak sıralayan Akaydın, il genelinde 54 bin 445 adet gibi oyun geçersiz sayılmasının ise bir rekor olduğunu dile getirdi. Oyların geçersizlik gerekçesinin ise sandık sonuç tutanaklarına yazılmadığına dikkat çeken Akaydın, “Keyfi oy iptalleri ile milli iradenin sandık sonuçlarına yansıması engellenmiştir. Bu oyların tekrar sayılması bile seçim sonucunu değiştirmeye yetecektir.” dedi.

Mustafa Akaydın, diğer önemli iddiasını ise şu sözlerle ifade etti: “İl genelinde 5 bin 287 sandığa ait ıslak imzalı tutanakların tam 2 bin 300 küsuru hukuken geçersiz tutanaklardır. Bu tutanaklardaki ana geçersizlik başlıkları şöyledir: Tutanaklar mühürsüzdür. Yaklaşık 700-800 tutanak mühürsüzdür. Geçersiz oyların gerekçesi yazılmamıştır. Kullanılan, geçerli, geçersiz oy ve siyasi parti oy toplamları sayısal olarak tutmamaktadır. Tutanakların üst kısımları tutmamaktadır. Bu kadar geçersizlik sebebi bir aradayken bu tutanaklar geçerli sayılmıştır. Geçerli tutanaklardaki seçmen sayısının tam 700 bin olduğunu da özellikle belirtmek isterim. Yani seçmen sayısının yarıya yakını, sandık tutanakları usulsüz olarak düzenlenmiştir. Hukuken geçersiz olan bu tutanaklarla milli irade tecelli ettirilmeye çalışılmıştır.”

Seçim günü AK Partili vekillerin ve seçim kurulu görevlilerinin sandıkları gezerek siyasi propaganda yaptığını da ileri süren Akaydın, bunun ise seçimlerin iptalini gerektirdiğini söyledi.

İDDİAYA SOMUT DELİL

Tutanakların bilgisayarlara girilmesinde de şaibeler yaşandığını savunan Akaydın, Kepez ilçesindeki tutanaklar için ‘karalama defteri gibi’ benzetmesini kullandı. İddialarını somut delillerle destekleyen Akaydın, Muratpaşa ilçesindeki 2184 numaralı sandıktan CHP’ye 96, Hak ve Eşitlik Partisi’ne (HEPAR) sıfır oy çıkmasına karşın, YSK verilerine göre bu sandık sonucunun CHP 4, HEPAR 96 olduğunu kaydetti.

İl Başkanı Devrim Kök de sandıkların açılarak oyların yeniden açılması halinde Antalya’da kazananın CHP olacağını savundu. Basın toplantısının ardından il binası önünde toplanan CHP’lilere açıklama yapıldığı sırada, karşılıklı suçlamalarda bulunan bazı partililer arasında arbede yaşandı.

CİHAN

Yorumlar