İçişleri Bakanlığı, cumhurbaşkanı seçimleri konusunda valilikleri uyardı

İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından 81 ilin valiliklerine, cumhurbaşkanı seçimleri konusunda bir genelge gönderildi. Cumhurbaşkanı adaylarının illere yapacağı ziyaretlerde ilgili kurumların gerekli önlemleri almasının istendiği genelgede,...

Google Haberlere Abone ol
İçişleri Bakanlığı, cumhurbaşkanı seçimleri konusunda valilikleri uyardı

İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından 81 ilin valiliklerine, cumhurbaşkanı seçimleri konusunda bir genelge gönderildi. Cumhurbaşkanı adaylarının illere yapacağı ziyaretlerde ilgili kurumların gerekli önlemleri almasının istendiği genelgede, seçim günü sandık güvenliği için de alınması gereken tedbirlere dikkat çekildi.

    Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili işlemleri düzen içinde yapma ve yaptırma görevi Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) denetiminde il ve ilçe seçim kurullarına ait olduğunu belirtildiği genelgede, herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi için bu kurullar tarafından alınan ve yayımlanan kararlar titizlikle takip edilerek gerekli işlemlerin yapılması istendi.

    Cumhurbaşkanı seçiminin ülke genelinde huzur ve güven ortamı içerisinde yapılabilmesi için, 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat ile Yüksek Seçim Kurulu kararları çerçevesinde hareket edilmekle birlikte bazı tedbirler alınması gerektiği ifade edilerek tüm illerin önlem alınması istendi.

    Valiliklere, Emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik ve AFAD’a gönderilen genelgede, İl Valisi tarafından, güvenlik birim amirleri ve lüzum görülecek diğer yetkililerin katılımıyla illerde seçim güvenliği toplantıları yapılması, il merkezi ve ilçelerin seçimle ilgili istek ve ihtiyaçları tespit edilerek imkânlar ölçüsünde bu ihtiyaçlar karşılanması istendi. Cumhurbaşkanı seçimine yönelik olarak, valiliklerce görev alanları ve sorumlular belirtilmek suretiyle seçim güvenlik planları hazırlanacağı ifade edildi.

    Başta güvenlik güçleri olmak üzere seçimde görev alacak personelin cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili mevzuat, Yüksek Seçim Kurulu'nun ilgili kararları ve uygulamaya ilişkin diğer hususları kapsayacak şekilde hizmet içi eğitime tabi tutulmaları sağlanacağı belirtidi. Kamu görevlileri ve güvenlik güçleri idarenin tarafsızlığını zedeleyici tutum ve davranışlardan kaçınması gerektiği istendi. Cumhurbaşkanı adaylarının ilgili mevzuatı çerçevesinde propaganda ve benzeri çalışmaları yapmaları ve seçmenlerin oylarını serbestçe kullanmaları için gerekli tedbirler alınması gerektiğine dikkat çekildi.

    Cumhurbaşkanı adaylarının katılacakları toplantı ve gezilerde güvenliklerinin sağlanması için gerekli tedbirler alınması istendi. Seçimlerde kullanılacak oy pusulalarının basıldığı yerlerde ve basılmış pusulaların seçim kurullarına intikali sırasında gerekli güvenlik önlemleri alınması gerektiği vurgulandı.

    Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde güzergâhta güvenlik tedbirlerini alınarak bu tedbirler önceden planlanması, sandıkların güvenlik içerisinde nakilleri sağlanması konusunda tedbirlerin alınması gerektiği ifade edildi. CİHAN

Yorumlar