Hükümetin çiftçiye destek ödemesi yapmama kararına tepki

Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, hükümetin tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan çiftçilere destek ödemesi yapmama kararı ile ilgili bir yazılı açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Hükümetin çiftçiye destek ödemesi yapmama kararına tepki

Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, hükümetin tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan çiftçilere destek ödemesi yapmama kararı ile ilgili bir yazılı açıklama yaptı.

    AKP iktidarının, milletin ve ekonominin gerçeklerinden hızla kopmaktadır. Son olarak 9 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla, tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan çiftçilere devletin tarım destek ödemesi yapmamasının öngörüldüğünü belirten Faik Öztrak, “İktidarın çiftçiyle çoğu özelleşmiş elektrik dağıtım şirketleri arasındaki borç ilişkisinde taraf olması ve çiftçi yerine elektrik şirketi yanında saf tutması, AKP iktidarının tarıma ve çiftçilere bakış açısını açıkça ortaya koymaktadır.” dedi.

    CHP’li Öztrak, “Her şeyden önce bu karara dayanak olarak gösterilen 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 19. Maddesinde tarımsal destekleme araçlarının tanımı yapılmaktadır. Bu madde, hükümete elektrik dağıtım şirketlerine borcu nedeniyle, çiftçinin devletten alacağı desteği kesme yetkisini vermemektedir. Yani Bakanlar Kurulu Kararı hukuki dayanaktan yoksundur. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın söz konusu Bakanlar Kurulu Kararına dayanarak çıkardığı tebliğde de, çiftçinin devletten alacağı destekleme ödemesine, elektrik şirketi lehine rehin konmasına imkan tanınmakta, yani hükümet elektrik dağıtım şirketlerinin ‘tahsildarlığına’ soyunmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

    AKP’nin özellikle yandaş elektrik dağıtım şirketlerine milletin kesesinden ne tür ayrıcalıklar tanıdığını daha önce kamuoyuna yansıyan ses kayıtlarından gördüklerine işaret eden Öztrak, “Elektrik dağıtım şirketleri yararına ve çiftçimiz aleyhine yapılan bu son düzenleme de hükümetin k siciline eklenen en son lekedir.” dedi.

    "AKP, TARIMI BİTİRECEK POLİTİKALARI 11 YILDIR BAŞARIYLA UYGULADI"

    Öztrak, AKP’nin son 11 yılda çiftçiyi ve tarımı bitirecek politikaları büyük bir başarıyla uyguladığını, nitekim, AKP’nin çiftçiyi ezen bu politikaları neticesinde yaşananları şöyle sıraladı:
Çiftçimiz, 33 milyon dönüm yani 6,5 İstanbul büyüklüğünde tarım alanını işleyemez hale gelmiştir.
Büyük çiftçiler bile artan girdi maliyetleri nedeniyle, üretimini yurtdışına taşımış, buna karşın Türkiye, Cumhuriyet tarihinde ilk kez dışarıdan saman ithal etmiştir.
Çiftçimiz bankaların insafına terk edilmiş, tefeci faiziyle boğuşmak zorunda kalmıştır.”
Çiftçiyi toprağını ekemez, ektiğinin karşılığını alamaz, kazandığıyla geçinemez hale getiren AKP’nin, aldığı bu hukuki dayanaktan yoksun kararı derhal geri çekmesini isteyen Öztrka, “Çiftçimizin bir darbeye daha dayanacak hali kalmamıştır. Çiftçilerimizin rahat bir nefes alacağı CHP iktidarına sayılı günler kalmıştır. CHP iktidarında tarlalar çiftçinin alın teriyle buluşacak, çiftçimiz emeğinin karşılığını sonuna kadar alacaktır. “ görüşünü belirtti. CİHAN

Yorumlar