'Hükümet, Soma için çıkaracağı kanunları savsaklayıp Soma'yı unutturuyor'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma maden faciasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen hükümetin verdiği sözleri yerine getirmediğini belirtti. "Soma'nın bir dediğini iki etmeyeceğiz. 5 iş gününden sonra bütün...

Google Haberlere Abone ol
'Hükümet, Soma için çıkaracağı kanunları savsaklayıp Soma'yı unutturuyor'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma maden faciasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen hükümetin verdiği sözleri yerine getirmediğini belirtti. "Soma'nın bir dediğini iki etmeyeceğiz. 5 iş gününden sonra bütün kanunları çıkaracağız. ‘Devlet sözü veriyoruz’ dediler. Ama hiçbiri yerine gelmedi." diyen Özel, hükümetin Soma ile ilgili çıkarılacak kanunlar konusunda işi savsakladığını iddia etti. Özel, "Soma'da, Meclis’te yaprak kımıldamıyor. Alt komisyonda bu kanunlar savsaklanıyor. Hükümet Soma’yı sulandırıp, Soma gündemini unutturup, yine rantçılarla kol kola girerek kendi gündeminin peşine düşmüş durumda." diye konuştu.

Milletvekili Özel, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulundu. Maden faciasından sonra hayatını kaybedenlerin aileleri, kazazedeler ve diğer vardiyalarda çalışanlar için hükümetin ‘her türlü önlemi alacağız, ne isterlerse fazlasını yapacağız' vaadini hatırlatan Özel, gelinen noktada bir ay geçtiğini, Salih Kapusuz’un Başbakan'ın mesajını Soma'ya götürmesinin üzerinden ise 20 gün geçmesine rağmen hiçbir şeyin yapılmadığını ileri sürdü.

“5 GÜN SONRA DİYE SÖZ VERDİ AMA SOMA’DA, MECLİS’TE YAPRAK KIMILDAMIYOR”

Hükümetin, “Soma’nın bir dediğini iki etmeyeceğiz. 5 iş günü sonra bütün kanunları çıkaracağız, hazırlayacağız.” sözüne dikkat çeken Özel, “Kazazedelere verilecek evden, bağlanacak maaşa, geride kalanlara sağlanacak ek istihdama. Bunun yanında hayatta kalmış olan madencilerin çalışma saatlerinin kısaltılmasına, maaşlarının artırılmasına, emeklilik yaşının kısaltılmasına, 2008'de gasp edilen yıpranmanın verilmesine kadar 5 gün içinde bunu yapıp ‘devlet sözü veriyoruz.' dediler. Salih Kapusuz, bunu söyleyeli 20 gün oldu. Ama Soma’da yaprak kımıldamıyor. Meclis’te yaprak kımıldamıyor. Alt komisyonda bahsettiğim bu kanunlar savsaklanıyor. İçi boşaltılıyor." şeklinde konuştu.

“HÜKÜMET SOMA’YI UNUTTURUP RANTÇILARIYLA KOL KOLA GİRİP KENDİ GÜNDEMİNİN PEŞİNE DÜŞTÜ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel, hükümetin buna rağmen tüp bebek uygulamasında alınacak katılım payından tutun, vergi, Bağkur borçlarının yapılandırmasına kadar, hatta bazı ihale alan, büyük havaalanı ihalesi alana kıyak çekilecek düzenlemeye kadar her şeyi bir torba yasası içerisine koyduğunu savundu. Özel, şöyle dedi: "Soma'yı sulandırıp, Soma gündemini unutturup hükümet yine rantçılarla kol kola girerek kendi gündeminin peşine düşmüş durumda. Biz tabi Soma’nın unutulmaması için elimizden geleni yapıyor, daima gündemde tutuyoruz. Ama iktidar partisinin vurdumduymaz tavrı da gerçekten hepimiz için işler acısı."

“BAŞBAKAN'IN KURUMLARI KENDİ KONTROLÜNDE TUTMASI VE TAVIRLARI YARDIMLARI YAVAŞLATTI”

Özel, Soma'daki ailelere yapılan yardımların AFAD'da toplanmasının yardımda bulunmak isteyenleri de tedirgin ettiğini vurguladı. "Aileler Soma’da Türkiye’nin dört bir yanından kendilerine uzatılmak istenen dostluk elinden çok memnunlar." diyen, Özel, fakat bütün yardımların AFAD üzerinden birleştirileceği, açılan kampanyalarla ilgili yardımlara el konulacağıyla ilgili haberlerin Soma’ya yardım etmek isteyenleri tedirgin ettiğini kaydetti. AFAD’ın ulusal bir kuruluş olduğunu hatırlatan Özel, ancak Başbakan’ın bütün kurumları doğrudan kendi kontrolünde tutması, kendi siyasetinin bir parçası haline getiriyor olması, şeffaflık, adalet ilkesi yerine yandaşlık ve kendi söylediği sözle, kendi otoritesiyle tek adam olarak yönetmesinin her zamanki gibi ne yapıldığından şüphe duyulan bir karanlık hale bürünmesinin Türkiye'nin dört bir yanından gelen yardımları yavaşlattığını belirtti.

Özel, aslında bu konuda AFAD’ın bir koordinasyon görevi görmesi gerekirken, "Her şey bizde toplanacak, her şeyi biz dağıtacağız." sözünün "Size güvenmiyoruz Tayyip Erdoğan’ diyenler açısından da Soma’ya gelen, yardım yapmak isteyenlerin heveslerini kaçırdığını ifade etti. CİHAN

Yorumlar