Hukuk ve Hayat Derneği’nden Cumhurbaşkanı’na HSYK mektubu

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Av. Mehmet Kasap, Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nda (HSYK) yapılan değişiklikle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup gönderdi.

Google Haberlere Abone ol
Hukuk ve Hayat Derneği’nden Cumhurbaşkanı’na HSYK mektubu

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Av. Mehmet Kasap, Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nda (HSYK) yapılan değişiklikle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup gönderdi. Yasanın bu haliyle yargı bağımsızlığını ağır şekilde ihlal ettiğini dile getiren Kasap, Gül’den yasayı yeniden görüşülmek üzere iade etmesini istedi.

HSYK’nın bugünkü yapısının 12 Eylül 2010’da gerçekleştirilen referandum ile oluştuğunu vurgulayan Kasap, “İhtiyaç varsa gerekli değişikliklerin yasa değişikliği ile değil, Anayasa değişikliği ile yapılması daha doğru olacaktır. Sağlıklı şekilde tartışılmayan, adeta 'oldu bitti' ile çıkarılan 6524 sayılı Kanun iddia olunan sorunların hiçbirisine çare değildir. Anayasamız ile erkler ayrılığına dayanan bir hukuk devleti olarak şekillendirilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi ve ekonomik anlamda güçlü, lider bir ülke olmasının en önemli gereklerinden birisi hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı ilkesini mükemmel bir şekilde hayata geçirmektir.” dedi.

Cumhurbaşkanı’na sunulan kanunun Anayasa'nın kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı ilkesini ihlal olduğunu belirten Kasap, “Yürütme organına ait atama ve görevden alma işleminin TBMM tarafından çıkarılan bir kanun ile yapılması nedeniyle fonksiyon gaspı içermektedir. Yürütme erki tarafından tesis edilecek idari işlem ile yapılması gereken görevden alma işlemini geçici maddeler ile yaparak niteliği itibariyle idari işlem olan ve idari yargı denetimine tabi olması gereken görevden alma işlemini yargı denetiminden kaçırarak Anayasamızın 125. maddesindeki 'İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır' hükmü ihlal etmektedir.” tespitlerinde bulundu.

"YASA BU HALİYLE YARGI BAĞIMSIZLIĞINI AĞIR ŞEKİLDE İHLAL ETMEKTEDİR"

Yargı bağımsızlığının en önemli teminatının HSYK’nın bağımsız olması, hâkim ve savcıların teftiş mekanizmasının tarafsızca işletilebilmesi olduğunu mektubunda dile getiren Kasap, “Yasa bu haliyle yargı bağımsızlığını ağır şekilde ihlal etmektedir. Daire üyelerini, teftiş kurulu başkan ve yardımcılarını, genel sekreter ve yardımcılarını, genel kurul gündemini kendisi belirlemeyen bir HSYK’nın bağımsız olduğu söylenemeyecektir.” ifadelerine yer verdi.

Kasap mektubuna şu ifadelerle son verdi: “Yargı, yürütme ve yasamanın başı konumundaki Zat-ı Ali’iniz hem 75 milyon vatandaşımızın hukukunu hem de başı olduğunuz yargı erkinin hukukunu korumanızı ve bu yasayı yeniden görüşülmek üzere iade etmenizi temenni ediyoruz.” CİHAN

Yorumlar