HSYK teklifi kabul edildi

HSYK'nın yapısında değişiklik öngören Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol
HSYK teklifi kabul edildi

HSYK'nın yapısında değişiklik öngören Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında dün toplandı. TBMM Genel Kurulu'nda, grup önerilerinin ardından gündeme geçildi. HSYK yasa teklifi için Komisyon ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yerine oturmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, teklifin 21 maddesinin daha önce kabul edildiğini belirterek, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. "Ne değişti de teklif yeniden görüşülüyor?" diye soran Hamzaçebi, Adalet Bakanı Bozdağ'ın kendilerini bilgilendirmesini isteyerek, stratejilerini buna göre belirleyeceklerini kaydetti.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, halkoyuyla değiştirilen bir düzenlemenin yasal düzenlemeyle değiştirilemeyeceğini savunurken, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da teklifin görüşmelerine ilişkin itirazda bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Anayasa'nın HSYK ile ilgili maddesine işaret ederek, Anayasa'ya aykırı bir durumun olmadığını ve teklifin görüşmelerine kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini söyledi.

Hamzaçebi, yeniden söz alarak, "Anayasa'ya aykırılık iddiası bu kadar güçlüyken görüşmelere devam etmek yanlış. Görüşmelere ara verin. Anayasa'ya aykırılık konusunda hükümetin alacağı tavrı bilmeden görüşmeleri devam ettirmek doğru olmaz" dedi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, "Yasayı niye çektiniz Sayın Bakan?" diye sordu.

Bozdağ, görüşülen düzenlemenin yasa teklifi olduğunu, görüşmelerin Meclis'in uhdesinde bulunduğunu belirterek, düzenlemede Anayasa'ya aykırılık düşünmediklerini söyledi. Bozdağ, Anayasa'nın HSYK ile ilgili maddesine de uygun olduğunu, "Durması Anayasayla alakalı değil. Teklif, Anayasa'ya uygun hükümler içeriyor. Teklif üzerinde Komisyon'da bazı değişiklikler yapıldı, Genel Kurul'da da bazı değişiklikler yapılması mümkündür. Teklifin görüşmelerinin durmasının Anayasa ile alakası yok. Çekilen bir şey yok" diye konuştu.

CHP'li Hamzaçebi'nin itirazlarını sürdürmesi üzerine Yakut, "Görüşmelere devam etmek durumundayız. Ara verelim, Sayın Bakan sizi bilgilendirsin" diyerek Bakan Bozdağ ve grup başkanvekillerini görüşmeye çağırdı. Yakut, birleşime ara verdi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un, muhalefetin itirazları üzerine verdiği ve 45 dakika süren arada, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri, Başkanlık Divanı arkasında bir araya geldi. Yakut, birleşimi açtıktan sonra muhalefete söz verdi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, verilen arada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın teklifte yapmayı düşündükleri değişiklikler konusunda gruplara bilgi verdiğini belirterek, "Bu, tamamen Bakanı dinleme mahiyetinde bir görüşmeydi. Maddelere yönelik müzakere yapılmadı. Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürdüğümüz bazı düzenlemeler konusunda Hükümet adım atıyor ama halen Anayasaya aykırılığı çok açık olan bazı düzenlemeler teklifte olduğu gibi korunuyor. Örneğin, teftiş kurulu başkanının, başkan yardımcılarının atanması, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte teftiş kurulu başkan ve yardımcılarının görevinin sona ermesi ve benzeri bazı düzenlemelerdeki Anayasaya aykırılıklar devam ediyor. Sayın Bakan sadece bilgi verdi, müzakere yapmadık. Sayın Bakan'a verdikleri bilgiler için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da Bozdağ'ın HSYK ile ilgili yasa teklifinde iyileştirici önergelerle düzenlemeler yapılacağına dair bilgi verdiğini belirterek kendisine teşekkür etti. Bal, "Ama özü itibarıyla teklifin Anayasaya aykırılığı konusundaki görüşümüz devam etmektedir" dedi.

Konuşmaların ardında teklifin görüşmelerine geçildi. 'Temel kanun' olarak iki bölüm halinde görüşülen teklifin 21 maddesi, daha önce kabul edilmişti. Teklifin 22. maddesi üzerinde verilen önerge üzerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, iktidarın da 'paralel yapı'nın da hedefinin laik Cumhuriyeti yok etmek olduğunu ileri sürdü. Kendisi hakkında Meclis'e gelen fezlekeyi Adalet Bakanı Bozdağ'a gösteren Tanal, "Yüreğiniz varsa, yargınıza, polisinize güveniyorsanız sizin fezlekenizi de getirin yargılanalım" diye konuştu.

Tanal'ın süresi bitmesine rağmen konuşmasını sürdürmesi üzerine Başkanvekili Yakut, birleşime bir saat ara verdi. CİHAN

Yorumlar