HSYK değişikliğinin görüşüldüğü komisyondan akılda kalanlar

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısıyla ilgili değişiklik ön gören kanun tekliflerinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu gergin anlara sahne oldu.

Google Haberlere Abone ol
HSYK değişikliğinin görüşüldüğü komisyondan akılda kalanlar

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısıyla ilgili değişiklik ön gören kanun tekliflerinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu gergin anlara sahne oldu. İlk gün gergin başlayan görüşmelerde bugün yumruklaşmaya varan kavgalar yaşandı.
AK Parti’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu HSYK’nın yapısını yeniden düzenleyen kanun teklifleri Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye devam ediyor. İlk gün görüşmelere belirlenen saatte başlanamadı. Adalet Komisyonu’nun toplantı salonunda yer dar olduğu için görüşme KİT Komisyonu toplantı salonuna alınmıştı. Ancak muhalefete mensup üyelerin bu durumdan haberi yoktu. AK Partili üyeler ve komisyona üye olmayan milletvekilleri KİT Komisyonu’ndaki toplantı salonunda yerlerini almıştı. KİT Komisyonu toplantı salonuna gelen CHP’liler oturacak yer bulamayınca bu duruma itiraz etti. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya muhalefetin itirazları üzerine, komisyon görüşmelerine başlayamadı. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın milletvekili arkadaşlarına uyarıda bulunarak yerlerini komisyon üyelerine bırakmalarını istedi. CHP’liler yer bulamayınca, masaların üzerine ve bazıları iki masanın arasına oturdu.
İYİMAYA SALON DEĞİŞİKLİĞİ İSTEDİ
İlginç görüntülerin yaşandığı salonda İyimaya salon değişikliği için karar almak istedi. Ancak bu kararı almak için kameraların dışarı çıkarılmasını istedi. CHP’liler ise kameralar çıkmadan karar alınmasını istedi. Tartışmalar eşliğinde komisyon ikinci kez yer değişikliği kararı alarak çalışmalarına Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam etme kararı aldı. Bunun üzerine üyeler, milletvekilleri ve basın mensupları Plan ve Bütçe Komisyonu toplantı salonuna geçti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da komisyondaki yerini aldı. Kameralar görüntü aldıktan sonra İyimaya, görüntülü çalışan basın mensuplarının dışarı çıkmasını istedi. Yer sorununun çözülmesiyle birlikte toplantı 15.30’da yeniden başladı.
BAŞKANVEKİLİ CEKETİNİ ÇIKARDI; MUHALEFET TEPKİ GÖSTERDİ
Kanun teklifinin görüşülmesine geçilmeden CHP’li vekillerin usül konusunda itirazları oldu. HSYK’dan hiç kimsenin toplantıda bulunmamasına muhalefet tepki gösterdi. Görüşmeler sırasında Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü ceketini çıkarınca muhalefetten bir tepki de Köylü’ye geldi. Ceketsiz çalışmanın iç tüzüğe aykırı bir davranış olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Köylü’nün ceketini giymesini istedi. İyimaya bu durumu oylamaya sunmak isteyince ortalık karıştı. Bağırışmalar, tartışmalar arasında Köylü ceketini giyince ortam normale döndü.
Zaman zaman tansiyonun yükseldiği komisyon toplantısında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da konuştu. Bozdağ, muhalefete HSYK’nın yapısını değiştirmek için anayasa değişikliği önerisi sundu. Muhalefet ise bu öneriyi samimi bulmadı. CHP’li Altay da ‘komisyonu geri çekin, değişiklik konusunda birlikte hareket edelim’ mesajı verdi. Bakan Bozdağ’ın konuşmasının ardından akşam yemeği için komisyon görüşmelere ara verdi. Toplantı 19.30’da yeniden başladı.
CHP’Lİ ÜYELER SIRALARA VURDU
Toplantı sırasında MHP ve BDP’lilerin sakin; CHP’lilerin ise değişiklik konusuna aşırı tepki gösterdiği gözlendi. Bu durum vekillerin konuşmalarına da yansıdı. Zira CHP Milletvekili Ali Rıza Öztürk bir ara öyle sinirlendi ki Mehmet Haberal ve diğer vekiller Öztürk’ü sakinleştirmek için dışarı çıkarmak zorunda kaldı. Bu sırada İyimaya’nın HSYK ile ilgili kanun teklifi veren AK Partili vekili konuşturması CHP sıralarından büyük tepki aldı. Muhalefet sınırsız konuşma hakkını kullanmak isteyince ortam tekrar gerildi. CHP’li üyeler sıralara vurarak AK Partili vekilin konuşmasını engellemek istedi. Bu sırada karşılıklı bağrışmalar devam etti. CHP’liler HSYK’dan üye gelip gelmemesi konusunda İyimaya’dan değerlendirme istedi. İyimaya da bu durumu oylamak isteyince muhalefet üyeleri başkanlık divanını işgal etti. Bu sırada AK Parti’den Metin Külünk, Ahmet Aydın da başkanlık divanı önüne geldi. Bu kez sözlü tartışma yerini kavgaya bıraktı. Her iki taraf yumruklu kavgaya tutuştu. Komisyona ara verildi. Aranın ardından muhalefet HSYK değişikliğini eleştirmeye devam etti. Komisyon gece yarısına kadar çalıştı. Gece yarısından sonra görüşmelere bugün devam edilmesi kararlaştırıldı.
AK PARTİLİ VEKİLİN DOSYASINDA TURGUT KAZAN’IN HSYK GÖRÜŞÜ
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını değiştirmek için toplanan Meclis Adalet Komisyonu’nda AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz’ün elindeki bir dosya daha bercilerin dikkatinden kaçmadı. Dosyada, 12 Eylül referandumunda halkın yüzde 58 oyuyla kabul edilen yeni HSYK kanunu için Avukat Turgut Kazan’ın sarf ettiği, “HSYK değişmeden yargı düzelmez cemaat gizli örgütleniyor.” görüşü kameralara yansıdı.
‘12 EYLÜL REFERANDUMU İLE ANAYASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER TEMİZLENMELİ’
Basın mensuplarının görüntü aldığı sırada AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz’ün elindeki dosyada, Turgut Kazan’ın katıldığı bir TV programında söylediği, “HSYK değişmeden yargı düzelmez cemaat gizli örgütleniyor.” başlıklı dokümanı okuması dikkat çekti. İnceöz, basın mensuplarının görüntü aldığını fark edince dosyayı kapatmaya çalıştı.
Dokümanda, Turgut Kazan’a ait olduğu belirtilen, “Cemaat gizli örgüttür ve HSYK’yı ele geçirdi. 12 Eylül Referandumu ile Anayasada yapılan değişikler temizlenmeli.” sözlerinin bulunması dikkat çekti.
CİHAN

Yorumlar