Hikmet Çetin: Taliban’la mutlaka uzlaşmak gerekir

Eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, Afganistan’daki terör sorununun çözümü için Taliban’la uzlaşmanın gerekli olduğunu söyledi. Amerika dahil bütün ülkelerin bunu uygun gördüğünü belirten Çetin, terörün sadece askeri önlemlerle...

Google Haberlere Abone ol
Hikmet Çetin: Taliban’la mutlaka uzlaşmak gerekir

Eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, Afganistan’daki terör sorununun çözümü için Taliban’la uzlaşmanın gerekli olduğunu söyledi. Amerika dahil bütün ülkelerin bunu uygun gördüğünü belirten Çetin, terörün sadece askeri önlemlerle çözülemeyeceğini ifade etti.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından düzenlenen ‘Güvenlik, Devlet İnşası ve Etnik Birliktelik: Afganistan’ın Geleceği ve Türkiye’nin Katkıları’ konulu yuvarlak masa toplantısı USAK Çalıştay Salonu’nda gerçekleşti. Bu oturum, İstanbul Politikalar Merkezi (IPC)-USAK işbirliğiyle NATO sponsorluğunda gerçekleştirilen toplantı serisinin ikinci ayağını oluşturuyor. Açılış konuşmasını eski Dışişleri Bakanı ve NATO Genel Sekreteri'nin Afganistan Kıdemli Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin yaptı.

Panele Büyükelçi Amanullah Jayhoon, Afgan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Dr. Davood Moradian, Dr. Timor Sharan, Doç. Dr. Oktay F. Tanrısever, Yrd. Doç. Reşat Bayer de katıldı. Toplantının ilk kısmında Afganistan’daki siyasi tablo tartışıldı, ikinci kısımda ise Türkiye’nin Afganistan’a katkıları ele alındı.

HİKMET ÇETİN CİHAN'A KONUŞTU: TERÖR SADECE ASKERİ ÖNLEMLERLE ÇÖZÜLEMEZ

Panelin öğle arasında Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını cevaplandıran Hikmet Çetin, Afganistan’daki terör sorununun çözümü için katılımcılara ilettiği önerileri anlattı. Söz konusu bölgedeki terör probleminin çözümünün Taliban’la uzlaşmadan geçtiğini belirten Çetin şunları söyledi: “Taliban’la konuşup uzlaşmadan teröre nihai çözüm bulunamaz. Orda başlamış olan görüşmelerin hızlanması gerekir. Bir an önce Taliban’dan demokratik sürece katılma koşuluyla, Afgan anayasasını kabul etme koşuluyla, özellikle kadın haklarını kabul etme koşuluyla Taliban’la mutlaka uzlaşmak gerekir. Herkes bunu uygun görüyor. Herkes bunun bir siyasi çözüm ile olabileceğini söylüyor ama şimdiye kadar gereken ciddi adım atılmadı. Yer yer gerek Amerika gerek İngiltere gerek Afganlar görüşmeler yaptılar ama o görüşmeler sonuçlanmadı. Bunun bu sene içinde hızlanarak sonuçlanmasında yarar var. Çünkü herkes gördü ki 13 yıllık bir askeri varlıktan sonra NATO’nun, Amerika’nın, bütün dünyanın tam olarak terör sorunu çözülemedi. Sadece askeri önlemlerle, polisiye önlemlerle terörü çözemezsiniz. Mutlaka bir uzlaşma gerekir. Onu herkes kabul ediyor. Bunun koşulları; Afganistan’da başlamış olan demokratik sürece, gelişmeye engel olmayacak bir uzlaşma gerekli.” CİHAN

Yorumlar