“Hiçbir parti için yerel seçimler çantada keklik değil”

Prof. Dr. Nagehan Talat Arslan, yaklaşan yerel seçimlerin Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerde de belirleyici olacağını belirterek, "Hiçbir parti için seçimler çantada keklik değil.

Google Haberlere Abone ol
“Hiçbir parti için yerel seçimler çantada keklik değil”

Prof. Dr. Nagehan Talat Arslan, yaklaşan yerel seçimlerin Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerde de belirleyici olacağını belirterek, "Hiçbir parti için seçimler çantada keklik değil." dedi.

Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nagehan Talat Arslan, mahalli idarelerin demokrasinin beşiği olduğunu, insanların demokratik kültürü kazanmasında antrenman sahası görevini üstlendiğini söyledi. Prof. Dr. Arslan, partilerin adaylarını açıklamaya başlamasıyla seçim kazanının da yavaş yavaş ısındığına işaret ederek, partilerin sonuçların bıçak sırtı olarak tahmin edildiği yerlerde rakiplerine göre aday belirleme çabasında olduklarını kaydetti.

Arslan, "Mart 2014 seçimleri mahalli idare seçimleri olmakla birlikte genel seçim havası içinde geçecektir. Çünkü hemen sonrasında gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimi, ardından genel seçimlerle ilgili gelişmeler bu seçim sonuçlarıyla yakından ilgilidir. 2010 yılı Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilecek olması mahalli idare sonuçlarına göre farklı kombinasyonların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu durum bu seçimlerin önemini daha da artırmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

“KÜÇÜK PARTİLER ÖNEMLİ HALE GELDİ”

30 Mart seçimlerinde küçük partilerin hiç olmadığı kadar önemli konuma geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Arslan, "Toplumsal kutuplaşmanın arttığı bu seçimde küçük partiler dengeyi bozabileceğinden daha da önemli hale gelecektir." tespitini yaptı.

Bu seçimlerde MHP ve CHP seçmenlerinin büyük kısmının AK Parti karşıtlığında anlaşıyor olmalarının seçim sonucuna tesir edebileceğine dikkat çeken Arslan, hükümetin yürüttüğü çözüm sürecinin ise 7 bölgede partileri çok farklı şekilde etkileyeceği iddiasında bulundu. Arslan bunu şöyle açıkladı: "Özellikle güneydoğudan çok fazla göç alan illerdeki seçmenler tepkisel oy kullanacaklardır. Türklük tartışmaları bu konuda hassas illerde AK Parti'de oy kaybına neden olabilir. Güneydoğuda da terör örgütünün etkili olacağı açıktır."

“GENÇ SEÇMENLER ÖNEMLİ”

Denenmiş ve başarılı olmuş başkanların yeniden seçilme şansını yüksek gördüğünü anlatan Prof. Dr. Nagehan Talat Arslan, seçimde 3 milyon 700 bin gencin ilk kez oy kullanacağına dikkat çekerek, "Bu gençlerin oy kullanma rasyonalitesi diğer seçmenlerden daha farklı olacaktır. Gençleri anlamak ve beklentilerine cevap verebilmek onların oylarını alabilmede önemli etkendir." ifadesini kullandı.

“SEÇİM ÇANTADA KEKLİK DEĞİL”

Türk milletinin kavgayı sevdiğini ama kavga edenden ve kavgacı siyaset anlayışından hoşlanmadığını ifade eden Prof. Dr. Arslan, ulusal ve uluslararası gelişmelerin de mahalli seçime tesir edebileceğine vurgu yaptı. Arslan, "Seçimler kimse için çantada keklik görülmemeli. Her türlü sürpriz olabilir. Her bölge ve ilde farklı partiler seçime avantajlı başlamakta ama son düzlükte sonuçlar farklılaşabilmektedir. Kıyı bölgelerin müdahaleci siyasete daha fazla tepki vermekte olduğu görülmektedir. Özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgeleri bu konuda daha hassas bir görünüm sergilemektedir." diye konuştu.

“PARTİLER ARASI İTTİFAKLAR OLABİLİR”

Bu seçimde iktidar partisi de dahil her partinin başka bir parti ile ittifakının olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Arslan, "Özellikle ortak rakip söz konusu olduğunda 'düşmanımın düşmanı dostumdur' mantığı belirleyici olacaktır. Bu durum uzun vadede bir yandan da partiler arasındaki sert ideolojik yapıyı törpüleyecektir." dedi. CİHAN

Yorumlar