HDP'li vekiller için 83'üncü madde formülü

Anayasa’nın 83. Maddesine göre, bir milletvekili ağır cezalık bir suçtan suçüstü yakalanmışsa hakkında direkt adli işlem yapılabiliyor.

Google Haberlere Abone ol
HDP'li vekiller için 83'üncü madde formülü

HDP’li bazı milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması konusunda tartışmalar sürerken, bir çok milletvekilinin durumunun Anayasa’nın dokunulmazlıkları düzenleyen 83. Maddesi kapsamında olduğu belirlendi. Bu maddeye göre, bir milletvekili ağır cezalık bir suçtan, suçüstü yakalanmışsa dokunulmazlığının kaldırılması beklenmeden hakkında adli işlem yapılabiliyor.

Mevzuata göre, terör örgütü PKK’ya silah taşımaya kadar varan eylemlerin içine giren milletvekilleri için dokunulmazlıkların kaldırılmasını beklemeden işlem yapılabiliyor.

Anayasa’nın 83. Maddesinde açık hüküm olmasına rağmen, yargı milletvekilleriyle ilgili doğrudan bir işlem yapmak yerine, fezleke hazırlayarak adeta topu TBMM’ye atmayı tercih ediyor.

Star'ın haberine göre ise, Anayasa’nın 83. Maddesindeki hüküm çok açık. Buna göre, eğer bir milletvekili terör örgütüne silah taşırsa, eylem yapılan herhangi bir yerde, halkın arasında suç işlemeye tahrik yaparsa, ağır cezalık suçüstü hali o anda yakalanmışsa dokunulmazlık zırhından yararlanamaz.

GEÇMİŞTE ÖRNEĞİ VAR

Geçmişte bunun somut örnekleri de bulunuyor. DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu, MHP’li Mehmet Kundakçı tarafından başına aldığı darp nedeniyle yaşamını yitirdi. 2001 yılında gerçekleşen olayda Kundakçı, ağır cezalık ve suçüstü hali nedeniyle yargılandı ve hüküm giydi.

FEZLEKELER BU HAFTA GÖRÜŞÜLÜYOR

Meclis’te haftaya dokunulmazlıklarla ilgili çalışmalara başlanacak. Fezlekeleri inceleyecek olan TBMM Anayasa Komisyonu bünyesinde Karma Komisyon oluşturulacak. Komisyon, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer ve S. Süreyya Önder’in de aralarında olduğu 41 HDP’linin dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezlekeler için harekete geçti. Fezlekelerin komisyonda incelendikten sonra Genel Kurul’a indirilmesi bekleniyor. Bu arada, HDP’li Tuğba Hezer’in fezlekesi de Başbakanlık’tan TBMM’ye gönderildi.

Yorumlar