HDP’li Kürkçü: Biz çocukları arayıp bulma kurumu değiliz

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, PKK’nın dağa kaçırdığı çocuklarla ilgili kendilerine yapılacak bir talebin olamayacağını söyledi. Kürkçü, “Bize de yapılacak bir talep yoktur. Biz bir askere alma dairesi olarak iş görmediğimiz...

Google Haberlere Abone ol
HDP’li Kürkçü: Biz çocukları arayıp bulma kurumu değiliz

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, PKK’nın dağa kaçırdığı çocuklarla ilgili kendilerine yapılacak bir talebin olamayacağını söyledi. Kürkçü, “Bize de yapılacak bir talep yoktur. Biz bir askere alma dairesi olarak iş görmediğimiz gibi, çocukları arayıp bulma kurumu da değiliz.” dedi.

TBMM’de partisinin grup toplantısında konuşan Kürkçü, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Ağrı’daki seçim sonucunu yorumlayan Kürkçü, “Hükümetin iradesini halk sınadı. AKP’nin itirazı üzerine yeniden yapılan yerel seçimlerin ikisini muhalefet partileri kazandı. Girdiği seçimlerden AKP yenilerek çıktı. Ağrı’da iki eş başkan adayımız eş başkan olarak çıktılar. Kazanan arkadaşlarımı sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Ağrı’dan Ağrı çıktı. Kendileri istediler, yenildiler. Devletin bütün imkanları ile vali, kaymakam, milletvekilleri ile devlet erkanı ile sandık başlarına yığılarak halkın oylarını çalmaya çalışanlara tokat çalındı. Seçim kazanmak tank top işi değil. Seçim kazanmak gönül işi. Bu seçimler ileriye dönük olarak muhakeme yapma imkanı da sağladı.” ifadelerini kullandı.

Öcalan’ın İmralı’da ziyaret edilmesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kürkçü, “Arkadaşlarımız iyi olumlu mesajlarla, müjdeli mesajlarla döndüler. Çözüm süreci bakımından Öcalan’ın verdiği mesaj sürecinin yeni bir aşamaya geldiği mesajıdır. Bir diğeri ise provokasyonlardan uzak durulması gerektiği mesajıdır. Çözüm sürecinin kendine özgü diyalektiği vardır. Sürecin sürüncemede bırakılması için AKP elinden geleni yapmaktadır.” diye konuştu.

Çözüm sürecinin önünde dört engel olduğunu belirten Kürkçü; bunlardan birincisinin kalekol inşaatları olduğunu dile getirdi. İnşaatların durdurulmasını isteyen Kürkçü, “Bu gerçek barışın sağlanması için yapılabilecek en kötü şeydir. Halkın gönlüne giden yol kalekoldan geçmez. Kalekol yapımına son verin. İkinci engel Rojova’daki hükümet siyaseti, Türkiye’nin Suriye siyasetidir. Rojova, hükümetin, medyanın Suriye’nin kuzeyi dediği bölgedir.” dedi.

Son günlerde en çok konuşulan konu olan PKK’nın dağa kaçırdığı çocuklarla ilgili de konuşan Kürkçü, şunları söyledi: “Üçüncü mesele hükümetin Amed Belediyesi’nden başlayarak Kürt siyasetinin karşısına kaçırılan çocuklar meselesini dayatmasıdır. Net olarak konuşalım. Hükümetin ve herkesin şunu yapmasını istiyoruz. Çocuk asker kullanımının denetlenmesi konusunda uluslararası çocuk hakları sözleşmesine eklenen protokolü kabul etmesini istiyoruz. Türkiye’de silahlı bütün güçler bunu kabul etmeli.”

Çocukların geri dönmesi için çözüm sürecine hız verilmesi gerektiğini anlatan Kürkçü, şunları söyledi: “Hükümetin savaştırılmadıkları belli olan çocukların sığındığı kurumun yola getirmek için onunla yukarıdan bir ilişki kurmak için HDP ve BDP’nin Amed Belediyesi’nin kapısına dayanmasında anlaşılacak hiçbir şey yok. Biz buradan hükümete açıkça çağrıda bulunuyoruz. Siz evinden ayrılarak sınırın ötesine geçen ve orada kendilerine güvenli mekan bulduklarını düşünen, buraya gitmeyi seçmiş olan çocukların ailelerine kavuşmasını istiyor musunuz? Yapacağınız en önemli şey barış sürecine hız vermek. Çatışmayı ortadan kaldırmak. Çatışma dolayısıyla ortaya çıkan hukuksuzlukların tamamını ortadan kaldırmak. Adımızı da Başbakan doğru dürüst söyleyemiyor. Bize de yapılacak bir talep yoktur. Biz bir askere alma dairesi olarak iş görmediğimiz gibi çocukları arayıp bulma kurumu da değiliz. Biz o ailelerin sıkıntısını anlıyoruz. O çocuklar eğer hakikaten ailelerine geri dönecek olsalar onları bekleyen geleceğin ne olduğu hakkında bize kim hangi garantiyi verebilir?”

Başbakan’ın, Sırrı Sakık ile ilgili sözlerine tepki gösteren Kürkçü, “Bu ağızla nasıl bir çözüm süreci geliştireceksiniz? Eğer bu ağız ağızsa bizde de ağız var. Açarız ağzımızı kimse bize de bir şey diyemez. Buradan Başbakan’a söylüyorum. Biz sizin bizi çekmek istediğiniz yere gelmeyiz.” dedi.

Başbakan'ın B ve C planları ile ilgili sözlerini de yorumlayan Kürkçü, " Yoksa B planı devreye girermiş. Ne ya senin B planın? Olsa olsa bir Ğ planın olur. Ondan da hiçbir şey çıkmaz. Biz bu B planının ne olduğunu anladık da bu plan değil." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar