HDP'li Kaplan: Provokasyonun ortaya çıkarılması hükümetin sorumluluğudur

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Diyarbakır'daki bayrak indirme olayıyla ilgili provokasyonun ortaya çıkarılmasının hükümetin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Kaplan, devletin zirvesi ile muhalefet partilerinin sağduyulu davranmadığını...

Google Haberlere Abone ol
HDP'li Kaplan: Provokasyonun ortaya çıkarılması hükümetin sorumluluğudur

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Diyarbakır'daki bayrak indirme olayıyla ilgili provokasyonun ortaya çıkarılmasının hükümetin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Kaplan, devletin zirvesi ile muhalefet partilerinin sağduyulu davranmadığını ileri sürdü.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve Van Milletvekili Nazmi Gür, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Terör örgütü IŞİD'in operasyonlarını değerlendiren Kaplan, ciddi bir sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. Tehlikenin, Türkiye sınırına dayandığını belirten Kaplan, Türkiye'nin şu an en önemli gündem maddesinin bu olduğunu vurguladı. "Bu konuda Meclis'e bir genel görüşme önergesi veriyoruz." diyen Kaplan, artık suni gündemlerle uğraşmanın zamanı olmadığını ifade etti.

Van Milletvekili Nazmi Gür ise Türkiye'nin böyle bir durum karşısında sessiz kalmaması gerektiğini söyledi. IŞİD'in bölgenin hakimi durumunda olduğunu anlatan Gür, yerel kaynaklardan aldıkları bilgilere göre bunun bile bile, göre göre geldiğini ifade etti. Yüzbinlerce insanın göç yollarında olduğunu dile getiren Gür, Kürtlerin de kendilerine yönelik bu tehdide karşı birlik içinde bir savunmaya geçeceklerini kaydetti.

Yaşananların, Irak'ın üçe bölüneceği tezini güçlendirdiğini belirten Gür, TIR şoförlerinin can güvenliğinin sağlanmasını istedi. Çözüm sürecini de doğrudan etkileyecek bu sürece Türkiye'nin hemen müdahil olması gerektiğini dile getiren Gür, uluslararası camia ve BM'nin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

IŞİD üzerinde, Türkiye'nin önemli bir etkisi olduğunu düşündüklerini anlatan Gür, hükümetin esas olarak dış politika olarak da bunu gizlemediğini söyledi. Suriye iç savaşında IŞİD'in nasıl desteklendiğini bütün kamuoyunun bildiğini ifade eden Gür, en azından Türkiye'nin tutumunu netleştirmesi gerektiğini kaydetti. Gür, Irak ve bölgesel hükümeti ile doğrudan geliştirilecek ilişkilerin barışın sağlanması açısından önemli olacağını kaydetti.

Diyarbakır'daki bayrak indirmeye ilişkin bir soruya ise Kaplan, "Fazla konuşma gereği duymuyoruz. Tasvip etmediğimiz çocukça ve ilkel bir provokasyondur. Devletin zirvesi sağduyulu davranmamıştır, muhalefet ise nefret söylemleriyle kitleleri kışkırtıyor. Soma ve yolsuzluk başta olmak üzere gündemin hepsi kenara atılmış nefret söylemiyle insanlar kışkırtılıyor. Herkesin dikkat etmesini istiyoruz. Saldırılar oluyor, bunun sebebi bu söylemlerdir. Partimiz bu konuda dün açıklama yaptı. Bu provokasyonun ortaya çıkarılması hükümetin sorumluluğudur." şeklinde konuştu.

Başbakan'ın, HDP'yi dikkate almadığına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine ise Kaplan, "Ben de onu muhatap almıyorum. Biz muhalefet partisiyiz. Halkın oylarıyla seçilip geldik." karşılığını verdi.

CİHAN

Yorumlar