HDP'de aday adayları için zorlu seçim

HDP'ye bin 400'ün üzerinde aday adayı başvurusu yapılırken, başvuranların 300'ü kadın aday adaylarından oluşuyor.

Google Haberlere Abone ol
HDP'de aday adayları için zorlu seçim

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Yeni Yaşam” şiarıyla 2015 umumi seçimlerine dönük hazırlıkları devam ediyor.

Davet edilen müstakil kişilerle ortak HDP'ye yapılan başvuruların sayısı takribî 2 bin kişiyi buluyor. 15 benlik Merkezi Seçim Komisyonu müracaatlar arasından 81 ilde seçime girecek 550 benlik listeyi oluşturmak durumunda.

Yüksekovahaber.com’a göre, HDP’ye bin 400’ün üstünde aday adayı başvurusu yapılırken, başvuranların 300'ü hanım aday adaylarından oluşuyor.

Ayrıca HDP bileşenlerine verilen takribî 300 benlik kontenjan ile partiye yapılan görüşmeler neticesinde başvuran ve ya çağrı edilen müstakil kişilerle ortak HDP’ye yapılan başvuruların sayısı takribî 2 bin kişiyi buluyor.

EN AZ 275 KADIN ADAY 

Fermuar sistemiyle en az 275 hanım aday gösterecek bulunan HDP başvuran hanımların yanı paradigma kontenjanlar ve çağrı edilen hanım adaylarla ortak en az 500-600 kadınlık bir aday adayı havuzu oluşturmayı ve adaylarını bunun arasında belirlemeyi hedefliyor. Ayrıca Kadın adaylarının başvuruları, çağrı edilmeleri, belirlenmeleri bunun şeklinde bütün işlemleri de HDP Merkezi Kadın Komisyonu yönünden yürütülüyor.

HDP’ye aday adaylığı için en hummalı başvuruların yapıldığı kentlerin başında İstanbul geliyor. İstanbul’dan 177, Diyarbakır’dan 122, Urfa’dan 93, Van’dan 92, Mardin’den ise 74 şahıs müracaatta bulunuldu. Öte yandan, Afyon, Aksaray, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Giresun, Kayseri, Ordu, Rize, Samsun, Sinop ve Tokat bunun şeklinde Karadeniz ve iç Anadolu sahasında bulunan illerden de adaylık için aşırı sayıda vatandaş müracaatta bulundu.

HDP’nin 81 ilde 550 aday göstermesi planlanıyor.

Milletvekili aday adaylarını saptama sürecinin peşinden HDP, DTK, HDK ve DBP’nin eş başkanlarının da bünyesinde bulunduğu 15 benlik Merkezi Seçim Komisyonu adayların belirlenmesi sürecini başlatacak.

İsmi netleşen aday adaylarından birileri şöyle:

AK Parti kurucularından Dengir Mir M. Fırat, yazar Hüda Kaya, akademisyenler Mithat Sancar, Fatma Gök, Beyza Üstün, Kadri Yıldırım, Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin yakınlarından Ferhat Encü, Kemal Bülbül, sanatçı Pınar Aydınlar, Ferhat Tunç, vicdani retçi Ercan Jan Aktaş, Halil Savda, gazeteci ve yazarlar Hasan Sancar,  Günay Aslan, Faik Bulut, Şeyhmus Diken, Cevat Öner, 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can.

Azınlıklar

HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Garo Paylan, Muş Ermenileri Derneği İkinci Başkanı Fikri Çalış, Nıvart Bakırcıoğlu Zekeriya Sabuncu, Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, Süryani Kadın Merkezi Koordinatörü Aynur Özgün, Avrupa Parlamentosu milletvekilliği oluşturan Ezidi Feleknas Uca, Mıhallemi Derneği’nin Başkanı Mehmet Ali Aslan.

LGBTİ ve trans adaylar

İstanbul LGBTİ Derneği Başkanı trans aktivist İpek Kırancı, Ankara ’dan feminist ve LGBTİ aktivisti Pelin Kalkan ve Eskişehir’den LGBTİ aktivisti Barış Sulu.

Engelliler

Görme engelli avukat Eşber Yağmurdereli, bedensel engelli Behçet Aşkın, kör avukat Yurdanur Mutlu, kör kamu ozanı umut Kurt, kör Serkan Özkan.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar